Доступність посилання

ТОП новини

Японія та Камбоджа спільно допоможуть розмінувати Україну


Камбоджійські інструктори навчають українських саперів, Камбоджа, січень 2023 року
Камбоджійські інструктори навчають українських саперів, Камбоджа, січень 2023 року

Японія та Камбоджа створили спільний проєкт із обміну знаннями та технологіями в галузі розмінування, повідомила міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня. Країни надаватимуть допомогу в розмінуванні іншим державам, зокрема Україні.

За словами Камікави, вже наступного тижня в рамках проєкту будуть підписані документи про надання Україні великої саперної машини, а наступного місяця українські сапери пройдуть у Камбоджі курс навчання з її використання.

Камбоджа є світовим лідером з технологій розмінування, її сапери вважаються одними з найдосвідченіших. Після правління Пол Пота і наступної громадянської війни Камбоджа була найзамінованішою країною світу: відтоді знешкоджені кілька мільйонів мін і боєприпасів. Упродовж останніх десятиліть кілька тисяч камбоджійських саперів брали участь у місіях ООН із розмінування в країнах Африки та Близького Сходу.

Українські сапери проходять навчання у камбоджійських саперів у самій Камбоджі та в Польщі з 2022 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну тодішній прем’єр-міністр Камбоджі Хун Сен різко засудив дії Кремля, попри те, що традиційно Камбоджа підтримувала Росію та Китай.

Форум

XS
SM
MD
LG