Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Банкова законно звільнити Шмигаля під час воєнного стану?


Президент Володимир Зеленський, нібито планує звільнити голову уряду Дениса Шмигаля
Президент Володимир Зеленський, нібито планує звільнити голову уряду Дениса Шмигаля

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук анонсував кадрові зміни в уряді. «Наша задача – заповнити уряд», – сказав він 29 червня у ефірі Національного телемарафону. Змін поки не відбувається, хоча справді низка міністерств вже довгий час функціонують без затверджених керівників. Як от Міністерства культури, молоді та спорту, агрополітики, інфраструктури, Міністерство у справах ветеранів та Міністерство регіональної політики.

Водночас джерела видання «Українська правда» в оточенні президента повідомляють, що він: «втомився від Шмигаля» і нібито це вже вдруге за місяць в ОП замислюються про заміну прем’єра. Але от за законом звільняти прем’єр-міністра під час воєнного стану – не можна.

То чи зупинить закон президента? Чи якісь правові можливості звільнити голову уряду під час війни? І ким його можуть замінити? Інормацію про це зібрало Радіо Свобода.

Тезу про «втому від Шмигаля» озвучили вперше, як цитату анонімного джерела з Офісу президента. Хто озвучив таку думку президента, за яких умов та чи справді сам президент так вважає – на цей момент визначити складно.

У цитаті анонімного джерела йдеться, що нібито це видно на спільних нарадах, де президент «його не особливо слухає вже навіть».

Радіо Свобода вирішило запитати у члена президентської команди, нардепа фракції «Слуга народу» у парламенті, Федора Веніславського, чи справді ця думка відповідає дійсності.

Федір Веніславський не підтвердив тезу про ставлення президента до прем'єра
Федір Веніславський не підтвердив тезу про ставлення президента до прем'єра

«У мене немає інформації з приводу того, наскільки втомився чи не втомився президент від прем'єр-міністра України», – відповів Федір Веніславський.

І додає – за такими висновками, мали б йти рішення, тобто звільнення прем’єра, а це під час воєнного стану, за словами Веніславського – неможливо.

Чи є законний спосіб звільнити прем’єра під час війни?

За законом про «Правовий режим воєнного стану» у період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Кабінету міністрів України. А за Конституцією відставка прем’єра тягне за собою і звільнення усього уряду. Таким чином, законом заборонено звільняти голову уряду зараз.

«Юридичних механізмів реалізації такого гіпотетичного сценарію, про який ви щойно говорили, я на даний момент не бачу без внесення змін до законодавства України», – сказав юрист-конституціоналіст, нардеп Федір Веніславський.

Микола Давидюк бачить, як не порушуючи закон, звільнити Шмигаля
Микола Давидюк бачить, як не порушуючи закон, звільнити Шмигаля

Водночас, політтехнолог Микола Давидюк, бачить у цій ситуації обхідні шляхи, яким чином команда президента може звільнити Дениса Шмигаля під час воєнного стану, не порушуючи закон.

«Юридично – так, але технічно і політично ви можете робити заміни. Наприклад, прем’єр пише заяву, несе її на Банкову чи в Кабінет Міністрів, «по стану здоров’я прошу відпустити мене чиновником працювати в ЄС, або очолити Львівську Політехніку, або очолити партію «Слуга Народу», або очолити... будь-що чи стати радником президента». І тоді віцепрем'єр, наприклад Юля якась, вона стає прем’єр міністром, тимчасово виконуючим обов’язки, і тоді все», – пояснив у коментарі Радіо Свобода політолог Микола Давидюк.

Водночас, Давидюк наголошує, що на його думку зараз важливо заповнити вакантні посади в уряді.

Чи є аргументи на користь відставки Шмигаля?

Радіо Свобода вирішило з’ясувати які аргументи і претензії у парламентарів до міністра Шмигаля. Адже саме парламент має функцію контролю уряду, і саме парламент призначає членів Кабміну.

«Прем'єр-міністр на даний момент є абсолютно відкритим і коли мова йде про необхідні зустрічі з народними депутатами, такі зустрічі відбуваються регулярно під час війни я особисто спілкувався кілька разів, був у прем'єр-міністра по робочих питаннях, тому я думаю, що в нас на сьогоднішній день достатньо чітка і тісна взаємодія між парламентом, між народними депутатами і урядовцями», – відповів на питання, чи ефективний зараз прем’єр Шмигаль, Федір Веніславський.

Депутат з опозиції Ростислав Павленко вважає, що уряд надто залежний від президента
Депутат з опозиції Ростислав Павленко вважає, що уряд надто залежний від президента

А от депутат від «Європейської солідарності» Ростислав Павленко з колегою не згоден. Він вважає нинішній уряд надто залежним від вказівок Офісу президента.

«Коли уряд за кожним рішенням має отримати благословення вулиці Банкової, де знаходиться президентський офіс, то ім'я, прізвище, навіть попередній досвід мають невелике значення, тому що все одно це лише певний «передавальний пас», – поділився своєю думкою депутат з опозиції Ростислав Павленко.

Загалом же, не виключено, що думки про заміну уряду час від часу обговорюють у владних кабінетах Банкової. Але наскільки ці ідеї серйозні – можна буде оцінити лише за діями і кадровими змінами, які навряд хтось відкриє завчасно.

Розмову в прямому ефірі про те, чи справді Володимр Зеленський невдоволений роботою прем'єра Шмигаля – можете подивитися в ефірі програми Свобода. Ранок:

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG