Доступність посилання

ТОП новини

Чому Росія «вгризається» в шахтарське містечко Торецьк: пояснюємо, що відбувається


Мешканка Торецька біля зруйнованого обстрілами армії РФ будинку, 13 червня 2024 року
Мешканка Торецька біля зруйнованого обстрілами армії РФ будинку, 13 червня 2024 року

Штурми в напрямку містечка Торецьк на Донеччині російські війська посилили 18 червня – вперше від 2014 року. Через три дні проєкт DeepState повідомив про окупацію селища Шуми (трохи більше 4 км на схід від Торецька) та про постійне просування військ агресора у районі селища Північне (фактично район Торецька). Яку тактику застосовують війська РФ на цьому напрямку і яким може бути стратегічний задум агресора? Ситуацію на «торецькому фронті» проаналізували Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Містечко Торецьк (населення – майже 31 тис. на 1 січня 2022 року) відоме своєю потужною промисловістю, в першу чергу вугільними шахтами. З 2014 року ЗСУ вибудували тут потужну лінію оборони: Торецьк розташований біля окупованої Росією Горлівки. Від повномасштабного вторгнення місто і сусіднє селище Нью-Йорк потерпали від обстрілів армії агресора, зокрема ФАБами та КАБами.

18 червня ситуація ще ускладнилась – в напрямку Торецька російські війська почали активні штурми.

Ворог перебуває близько від міста
Вадим Філашкін

З міста будуть примусово евакуйовувати цивільних, повідомив 24 червня керівник Донецької ОВА Вадим Філашкін.

«Ворог перебуває дуже близько від міста. І дуже велика кількість людей, на прикладі Торецька, виїжджає за добу. Позавчора (22 червня – ред.) там перебували близько 6 тисяч людей. Зараз (24 червня – ред.) 5,5 тисяч», – уточнив Філашкін і додав, що у Торецьку вже кілька діб поспіль відсутня електрика і немає можливості її полагодити через постійні обстріли російських військ.

Хронологія загострення

Ситуація на цій ділянці фронту, відповідно до щоденних зведень Генштабу ЗСУ, є такою:

  • 18 червня. Генеральний штаб повідомив про активізацію російських військ. «На Торецькому напрямку російські окупанти активізувалися та почали одразу п'ять штурмових дій – у районах населених пунктів Нью-Йорк, Північне і Південне. Сили оборони України контролюють ситуацію та дають відсіч агресору», – уточнили в ЗСУ;
  • 19 червня. Відбулися 6 штурмів у районі Північного;
  • 20 червня. 7 атак біля Шумів, Торецька та Нью-Йорка;
  • 21 червня. 5 атак на Торецькому напрямку;
  • 22 червня. Максимальна кількість штурмів – 15. «За підтримки авіації противник атакував поблизу Торецька, Північного та Нью-Йорка. 11 штурмових дій підрозділи Сил оборони відбили, чотири боєзіткнення ще тривають», – зазначили українські військові;
  • 23 червня. 7 атак на Торецькому напрямку;
  • 24 червня. 9 атак біля Торецька, Південного та Північного;
  • 25 червня. Станом на 16:00 у ЗСУ повідомили про 11 штурмів та 7 ударів КАБами по Торецьку.

DeepState: Шуми втрачено

Про окупацію селища Шуми біля Торецька аналітики проєкту DeepState повідомили 21 червня.

Також від 19 до 22 червня у проєкті наголошували на просуванні загарбників у районі селища Північне.

Прогрес російських військ на цьому напрямку має такий вигляд:

  • Мапа станом на 17 червня:
Східний фланг оборони Торецька станом на 17 червня
Східний фланг оборони Торецька станом на 17 червня
  • Станом на 18 червня фіксують просування загарбників у напрямку селища Північне:
Станом на 18 червня з'явилася «клешня» у напрямку селища Північне
Станом на 18 червня з'явилася «клешня» у напрямку селища Північне
  • Станом на 24 червня окуповане селище Шуми, агресор просувається у напрямку селища Північне:
Станом на 24 червня зафіксована окупація селища Шуми та просування військ РФ у напрямку Північного
Станом на 24 червня зафіксована окупація селища Шуми та просування військ РФ у напрямку Північного

А 22 червня російські війська стягували резерви для посилення тиску на Торецьк, зазначили у DeepState.

Окуповане тепер селище Шуми насправді ще з 2014 року перебувало у так званій «сірій зоні». Фактично російські війська загарбали територію з ущент зруйнованими будинками, наголосив в ефірі Свобода.Ранок (проєкт Радіо Свобода) Кирило Сазонов, політолог і військовослужбовець 41-ї ОМБр ЗСУ.

Джерела Радіо Донбас Реалії у ЗСУ з посиланням на радіоперехоплення говорять про те, що у російських військовослужбовців на окупованих ділянках наразі відчутні логістичні проблеми, зокрема, із постачанням харчів та питної води.

Читайте також: Чи могла Росія створити FPV-танк і навіщо? Пояснює експерт із бронетехніки

Тактика

Біля Торецька війська РФ застосовують вже звичну тактику піхотних «м'ясних штурмів», розповів Кирило Сазонов.

Їх тут «перемелюють» дуже багато
Кирило Сазонов

«Відпрацювала російська артилерія, полізла піхота, їх зустрічають наші «Гради», наша артилерія. Ті, хто лишилися в живих, доходять до наших позицій і починають їх штурмувати, взяти штурмом не можуть. І починає працювати їхня артилерія, стріляючи і по нас, і по російських військових. Такі «м’ясні штурми». Їх тут «перемелюють» дуже багато, але вони лізуть…» – наголосив боєць ЗСУ.

Як і на інших ділянках фронту, російські війська тут мають перевагу і у повітрі, і у кількості боєприпасів, і в кількості особового складу, додав Кирило Сазонов: «У них є мета взяти Торецьк. Але наразі про це не йдеться. Оборону ми тримаємо. На жаль, нам не вистачає людей і зброї. Нам потрібно більше зброї, більше снарядів, більше ракет, нам потрібна авіація, нам потрібні добровольці, вмотивовані молоді хлопці».

Також, як розповів Сазонов на своїй сторінці у «Фейсбук», для штурмів військовослужбовці збройних сил РФ подекуди перевдягаються у цивільне, аби для українських дронів мати вигляд місцевих.

Роль Торецька

Експерти сходяться на думці про Торецьк як про важливий вузол оборони ЗСУ на Сході. Кремль цікавиться цим містечком з декількох причин.

Політика

Окупація Торецька наближає лідера РФ Володимира Путіна до реалізації плану із загарбання усієї території Донецької та Луганської областей, зазначає в ефірі Радіо Донбас Реалії військовий експерт, спікер Генштабу ЗСУ (2014-2017 рр) Владислав Селезньов.

Плацдарм для наступу на Слов'янсько-Краматорську агломерацію

Окупація Торецька показує приціл агресора на укріплену Слов'янсько-Краматорську агломерацію, вважає Селезньов.

Для цього, вважає експерт, війська РФ можуть також посилити штурми Часового Яру та Лиману. Тобто – можуть створити одразу три плацдарми для штурмів міст півночі Донеччини одразу з трьох напрямків.

Читайте також: «Буханкоцид» – це просто one love». Як ЗСУ стримують російські штурми біля Часового Яру

На шляху до Слов'янсько-Краматорської агломерації перше велике місто, украй важливе з точки зору військової логістики і оборони Торецька, і оборони Часового Яру, і, власне, майбутньої можливої оборони агломерації – це Костянтинівка.

«Вони не можуть узяти Часів Яр, а на Костянтинівку їм украй необхідно виходити. Бо там розвилка: одна траса веде на Покровськ, інша – на Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ. А для них Донбас – це принциповий момент», – наголосив Кирило Сазонов.

У випадку потенційної окупації Торецька військам РФ, створивши попередньо плацдарм для концентрації особового складу та засобів вогневого ураження, ніщо не завадить рухатися і убік Костянтинівки, і убік Часового Яру.

Блокування Горлівки для ЗСУ

Окупація Торецька дозволить військам РФ потенційно убезпечити Горлівку від можливого наступу ЗСУ. Адже українські війська у майбутньому можуть використати Торецьк як плацдарм для руху на схід з метою звільнення Горлівки, вважає військовослужбовець Кирило Сазонов.

Від Торецька до Горлівки навпростець – близько 17 км.

Покровськ і Торецьк: Росія буде вибирати

Напрямок штурмів російських військ на північний захід від Очеретиного наразі, – найгарячіший на фронті. ЗСУ поки не вдається тут стабілізувати ситуацію, зазначив в ефірі Радіо Донбас Реалії ізраїльський військовий аналітик Давид Гендельман.

На його думку, на цій ділянці фронту російським військам у якийсь момент доведеться обирати: зосередити зусилля на Покровську (на північний захід) або ж на Торецьку (на північний схід). Наразі цей вибір не зроблений. Якщо ж агресор піде саме на Торецьк, від нього він намагатиметься просуватись далі – до тієї ж Слов'янсько-Краматорської агломерації (до того ж від Торецька до неї значно ближче, ніж від Покровська).

«Звісно, що на Торецьку нічого не закінчується. І одразу стрибати на Слов'янськ чи Краматорськ російські війська не будуть. Проте Торецьк – один із вузлів лінії оборони. І, якщо його займуть, це дозволить просуватися далі», – наголосив Гендельман.

Читайте також: Російські «кишки» на Донбасі: чим загрожують вклинення армії РФ в оборону ЗСУ

Це може бути літній наступ військ РФ – ISW

Штурмовою активністю біля Торецька і одночасним зниженням числа атак на півночі Харківщини російські війська могли розпочати літній наступ на Сході України, припустили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Українські джерела підтвердили, що деякі українські сили передислокували підрозділи на харківський напрямок з Донецької області, тому російські сили, можливо, використовують цю передбачувану слабкість українських ліній для посилення атак, зокрема на напрямку Торецьк –Горлівка», – зазначили аналітики ISW.

В Інституті вивчення війни також прогнозують на тлі атак Торецька посилення темпів штурмових дій на Покровському напрямку та поблизу Часового Яру.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG