Доступність посилання

ТОП новини

Затриманого в Берні швейцарця, який захищав Україну, відпустили. Він прийшов на акцію українських жінок


Джона Нейдхарт, колишній військовослужбовець Інтернаціонального легіону під час акції на підтримку українських військовополонених. Женева, Швейцарія, 18 червня 2024 року
Джона Нейдхарт, колишній військовослужбовець Інтернаціонального легіону під час акції на підтримку українських військовополонених. Женева, Швейцарія, 18 червня 2024 року

Швейцарець Джона Нейдхарт, який два роки захищав Україну і якого нещодавно заарештували, але невдовзі відпустили (на час досудового слідства) у Берні, 18 червня взяв участь у демонстрації українських жінок, чиї сини і чоловіки перебувають у російському полоні або зникли безвісти.

Як передає кореспондентка Радіо Свобода, Нейдхарт прийшов на акцію в Женеві на площі перед штаб-квартирою ООН разом зі своїм батьком.

Минулої суботи він був на акції в Люцерні, де тримав плакат із написом: «Українських захисників катують у російських тюрмах».

Джона Нейдхарт повернувся до Швейцарії, саме коли там починався Глобальний саміт миру і здався поліції, таким чином намагаючись привернути додаткову увагу до України. За законами Швейцарії, йому загрожує до трьох років ув’язнення за службу в іноземній армії.

Його допит тривав шість годин, у нього забрали мобільний телефон, українські військові нагороди, військовий берет, шеврони і книжку, яку він написав про Україну. Нейдхарта відпустили з-під арешту на час слідства, йому заборонено виїжджати зі Швейцарії.

Джона Нейдхарт, який заявляє, що потрібні не переговори з Росією, а глобальна допомога Україні на полі бою, каже, що і надалі планує бути на всіх акціях на підтримку України.

В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що наразі можливі два варіанти розвитку подій: або він відбуватиме покарання у швейцарській тюрмі, або заплатить штраф і повернеться на фронт, щоб воювати за Україну. Він також гостро критикує уряд своєї країни за обмежену допомогу Україні.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну уродженець Цюриха, який ніколи перед цим не був в Україні, вступив до Інтернаціонального легіону і брав участь у бойових діях на Донбасі та на Харківщині, зокрема у контрнаступі і звільненні українських земель.

Наразі швейцарська військова прокуратура Швейцарії розслідує 11 справ, пов’язаних із військовою службою громадян Швейцарії в Україні. Є також випадки, коли швейцарці воюють в Україні приховано, щоб не наразитися на проблеми вдома. Джона Нейдхарт – єдиний, хто публічно заявив про свою службу.

У квітні цього року Радіо Свобода записало з ним розлоге інтерв’ю, під яким багато українців закликали надати Джоні Нейдхарту українське громадянство. Сьогодні в коментарі Радіо Свобода Нейдхарт сказав, що це було б для нього честю.

Форум

XS
SM
MD
LG