Доступність посилання

ТОП новини

В Офісі президента розповіли, за яких умов Росія може взяти участь у наступному Саміті миру


«Якщо Росія готова конструктивно обговорювати цей план і підтримувати його, представники Російської Федерації можуть з’явитися на другому Саміті миру», – Ігор Жовква
«Якщо Росія готова конструктивно обговорювати цей план і підтримувати його, представники Російської Федерації можуть з’явитися на другому Саміті миру», – Ігор Жовква

Росія може взяти участь у наступному Саміті миру за умови, що вона готова «конструктивно» обговорювати і виконувати план дій, погоджений на першому Саміті. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

«Якщо Росія готова конструктивно обговорювати цей план і підтримувати його, представники Російської Федерації можуть з’явитися на другому Саміті миру», – зазначив він у програмі «Свобода LIVE».

Водночас, наголосив Жовква, участь Росії у першому Саміті миру була «абсолютно» неможливою, бо та наразі не збирається «припиняти агресію».

На запитання, як змусити Росію виконувати підсумковий документ Глобального саміту, заступник керівника Офісу президента відповів: «безумно, за допомогою колективного тиску».

«На Саміті були присутні країни з усіх континентів, у тому числі ті країни, які мають діалог з Російською Федерацією. А далі буде тривати робота після Саміту, будуть відбуватися відповідні дії не лише по тих трьох пунктах, про які ми говорили, а й по решті пунктах «формули миру». Буде складений спільна «дорожня карта» як привести мир в Україну. І ці спільні напрацювання будуть доведені до Росії відповідними партнерами, які з Росією на сьогодні мають свої канали спілкування. І тоді будемо бачити реакцію Росії. Будемо такі застосовувати інструменти для того, щоб вона послухала не лише себе, як Росія любить це робити, а послухала більшість цивілізованого світу», – розповів Жовква.

Також заступник керівника ОП розповів, як на учасників Глобального Саміту миру вплинули заяви російського президента Володимира Путіна щодо умов мирних переговорів з Україною.

«Ні, безумовно, ніхто навіть не коментував серйозно чи несерйозно, ці, як ви їх називаєте, ультиматуми. Тому що оцінка, мені здається, була очевидною. І не варто навіть було про неї говорити. Окремі учасники дійсно говорили про те, що Росія могла б бути за цим столом переговорів, якби вона припинила порушувати статут ООН. Дуже багато країн говорили про постійне систематичне порушення статуту ООН. Як сказав президент (Володимир Зеленський – ред.) на пресконференції, можна було б почати переговори хоч завтра. За однієї і дуже простої умови – вивести війська з території України. Тому ось в такому контексті деякі партнери про це говорили», – зазначив Жовква.

15-16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру, в якому брала участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них не було.

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність Росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до «важких компромісів».

14 червня, за день до початку в Швейцарії українського саміту миру, російський президент Володимир Путін заявив, що Москва припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори, коли Україна повністю виведе війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей і заявить про відмову вступити до НАТО. Також, за його словами, Захід має скасувати санкції проти Москви.

У МЗС України заявили, що «всі озвучені Путіним ультиматуми вже багато разів лунали з Москви і спрямовані на те, щоби ввести в оману міжнародну спільноту».

Форум

XS
SM
MD
LG