Доступність посилання

ТОП новини

На першому етапі набору долучитися до армії зголосяться понад 4 тисячі в’язнів – Малюська


На першому етапі мобілізації в’язнів Україна очікує, що добровільно долучитися до армії зголосяться понад 4 тисячі осіб, каже Денис Малюська
На першому етапі мобілізації в’язнів Україна очікує, що добровільно долучитися до армії зголосяться понад 4 тисячі осіб, каже Денис Малюська

На першому етапі мобілізації в’язнів Україна очікує, що добровільно долучитися до армії зголосяться понад 4 тисячі людей, розповів міністр юстиції України Денис Малюська в коментарі виданню The Washington Post.

«Мотивація наших в’язнів сильніша, ніж у наших звичайних солдатів», – сказав міністр юстиції.

Розмова з Малюською, як уточнює The Washington Post, відбувалась на території в’язниці, з якої майже 100 в’язнів вже вийшли на свободу, щоб воювати.

«Їхнє звільнення – це лише частина мотиву. Вони хочуть захистити свою країну і хочуть перегорнути сторінку (свого життя – ред.)», – пояснив міністр.

Однак, за словами Малюськи, «поки що мобілізовані засуджені будуть проходити військову службу лише в частинах, повністю сформованих з колишніх в’язнів». А ними, зауважив він, будуть керувати кадрові військові.

За даними The Washington Post, вже понад 2 750 чоловіків були звільнені з в’язниць після схвалення парламентом закону, який дозволив добровільну мобілізацію засуджених.

Водночас за даними Офісу генерального прокурора станом на кінець травня, 2 402 засуджених подали клопотання про умовно-дострокове звільнення для проходження військової служби.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що до лав Збройних сил України можна було б мобілізувати від 10 до 20 тисяч засуджених.

Раніше член Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Давид Арахамія заявляв, що ресурс ув’язнених осіб, яких Україна потенційно може мобілізувати до Сил оборони, складає 15-20 тисяч людей. Він пояснив, що це загальний мобілізаційний ресурс, а скільки з них підпишуть контракт – невідомо.

8 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1, який дає дозвіл деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

До цього міністр юстиції Денис Малюська в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів, що тисячі громадян України, які мають судимість, виявили бажання приєднатися до лав Збройних сил України. Також, за його словами, нині щонайменше 50 тисяч осіб через погашену судимість не перебувають на обліку в ТЦК і СП.

Форум

XS
SM
MD
LG