Доступність посилання

ТОП новини

«Це спільне бачення того, як ми хочемо досягти миру в Україні» – президентка Швейцарії про Бюрґенштокське комюніке


Президентка Швейцарії Віола Амгерд
Президентка Швейцарії Віола Амгерд

Бюрґенштокське комюніке, підписане за підсумками Глобального саміту миру визначає чіткі рамки для трьох сфер, у яких мають відбуватися подальші дискусії, розповіла 16 червня у виступі за підсумками міжнародної конференції президентка Швейцарії Віола Амгерд, країна якої приймала зустріч на високому рівні.

«Це наше спільне бачення того, як ми хочемо досягти миру в Україні, це конкретні цілі, які ми поставили перед собою і до яких ми всі будемо прагнути. По-перше, будь яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, надійним, контрольованим та екологічно сумісним. По-друге, неприпустимими є напади на торговельні судна в портах і на всьому шляху прямування, а також на порти і на цивільну портову інфраструктуру. По-третє, всі військовополонені мають бути звільнені в рамках повного обміну полоненими. Всі депортовані та незаконно викрадені українські діти та всі інші незаконно затримані українські цивільні особи мають бути повернуті в Україну», – сказала очільниця Швейцарської Конфедерації.

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру – міжнародної конференції для пошуку шляхів мирного врегулювання збройного конфлікту між Росією та Україною.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність Росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до «важких компромісів».

Форум

XS
SM
MD
LG