Доступність посилання

ТОП новини

Київ відреагував на заяву Путіна: у його словах немає нічого нового, мета – завадити Саміту миру


«Всі озвучені Путіним ультиматуми вже багато разів лунали з Москви. Вони спрямовані на те, щоби ввести в оману міжнародну спільноту, підірвати дипломатичні зусилля щодо досягнення справедливого миру»
«Всі озвучені Путіним ультиматуми вже багато разів лунали з Москви. Вони спрямовані на те, щоби ввести в оману міжнародну спільноту, підірвати дипломатичні зусилля щодо досягнення справедливого миру»

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву президента РФ Володимира Путіна про умови припинення вогню.

«Всі озвучені Путіним ультиматуми вже багато разів лунали з Москви. Усі вони спрямовані на те, щоби ввести в оману міжнародну спільноту, підірвати дипломатичні зусилля спрямовані на досягнення справедливого миру та розколоти єдність світової більшості довкола цілей і принципів Статуту ООН», – йдеться у заяві, оприлюдненій у фейсбуці.

У МЗС зауважують, що показовим є час проголошення заяви Путіна, адже, «закидаючи такі сигнали в інформаційний простір напередодні проведення Саміту миру в Швейцарії, Путін переслідує тільки одну мету: завадити участі лідерів і країн в цьому саміті», а поява заяв Путіна «саме за день до початку саміту свідчить про те, що Росія боїться справжнього миру».

«Путін чудово розуміє, що потужний голос світу, який пролунає на Глобальному саміті миру в Швейцарії, стане першим практичним кроком до справедливого миру. В планах Росії – не мир, а продовження війни, окупація України, знищення українського народу та подальша агресія в Європі», – наголошують в МЗС і зауважують, що участь якнайбільшої кількості країн і міжнародних організацій в Саміті миру є критично важливою для того, щоб «змусити Росію відмовитися від ультиматумів і перейти до добросовісних переговорів щодо завершення війни, а не пропагандистських заяв під прикриттям жахливих ракетних обстрілів України».

Читайте також: Десятирічна безпекова угода зі США і Саміт миру: чи допоможе це зупинити війну

В Офісі президента також зауважують, що в заяві Путіна немає жодної новизни, жодних реальних мирних пропозицій та бажання закінчити війну, але є бажання «є бажання не платити за цю війну і продовжувати її в нових форматах».

«По пунктах «пропозиція РФ» виглядає наступним чином – віддайте нам свої території, відмовтеся від свого суверенітету і своєї суб'єктності, залиште себе беззахисними (не вступайте в союзи), повністю і негайно зняти (разом із західними країнами) всі санкції, щоб ми могли наповнювати свою мілітаризовану економіку і більше інвестувати в інформаційні провокації по всьому світу. І найголовніше – терміново виправити «не/поразку Росії» за рахунок України», – написав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у соцмережі Х.

14 червня президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва припинить вогонь і буде готова розпочати мирні переговори, коли Україна повністю виведе війська з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей і заявить про відмову вступити до НАТО. Також, за його словами, Захід має скасувати санкції проти Москви.

Заяви Путіна пролунали напередодні українського Саміту миру в Швейцарії, у якому братимуть участь 90 держав і організацій.

Конференція направлена на залучення підтримки «формули миру» президента України Володимира Зеленського. Повідомлялося, що на саміті розглянуть три її пункти, а саме – ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний напрямок.

Читайте також: На Саміті миру розглянуть три пункти української формули миру – Зеленський

Москва, яку не запросили на цю конференцію, заявляла, що переговори про мир в Україні не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Форум

XS
SM
MD
LG