Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський: безпекова угода зі США підтверджує їхню підтримку майбутнього членства України в НАТО


Володимир Зеленський перерахував низку положень угоди, зазначивши, що вона передбачає, зокрема, надання Україні винищувачів та систем Patriot, а також співпрацю в оборонній індустрії
Володимир Зеленський перерахував низку положень угоди, зазначивши, що вона передбачає, зокрема, надання Україні винищувачів та систем Patriot, а також співпрацю в оборонній індустрії

Текст угоди про безпекову співпрацю зі Сполученими Штатами «чітко зазначає», що Вашингтон підтримує перемогу Україні у війні, заявив президент Володимир Зеленський. Про це він сказав на спільній пресконференції із президентом США Джо Байденом після підписання документа 13 червня.

Зеленський перерахував низку положень угоди, зазначивши, що вона передбачає, зокрема, надання Україні винищувачів та систем Patriot, а також співпрацю в оборонній індустрії:

«Угода дуже конкретна щодо постачання необхідної зброї, спільного виробництва та посилення оборонних індустрій наших країн через нашу співпрацю. Це не тільки забезпечить безпеку, але й робочі місця для українців та американців».

Читайте також: «Щоб вчасно отримувати допомогу» – Умєров про перехід формату «Рамштайн» під контроль НАТО

Він також назвав важливим те, що угода згадує про «справедливу відповідальність» Росії за війну та засвідчує підтримку Америкою застосування заморожених російських активів для оборони та відбудови України.

«Я вдячний, що філософія нашої безпекової угоди є філософією союзу, і тому питання НАТО проходить через весь її текст. Він стверджує, що Америка підтримує майбутнє членство України в НАТО і визнає, що наша безпекова угода є мостом для вступу України в НАТО. Це дуже важливо для всіх українців та європейців знати, що в Європі не буде дефіциту безпеки, який спокушає агресорів до війн і робить майбутнє непевним», – сказав президент.

Президенти України та Сполучених Штатів підписали угоду про співпрацю в сфері безпеки 13 червня на саміті країн G7.

28 травня в інтерв’ю провідному американському часопису Time на запитання, яким буде завершення війни в Україні, президент Джо Байден сказав, що «мир виглядатиме як гарантування, що Росія ніколи не окупує Україну». Але це, на думку американського лідера, не означає вступ України до НАТО.

Читайте також: Столтенберґ визнав, що затримка у підтримці України мала «серйозні наслідки», але зараз очікує збільшення допомоги

Він також підкреслив, що ніколи не був «готовий підтримати НАТОвізацію України». Також він високо оцінив існування НАТО, назвавши його «найсильнішим альянсом в історії світу».

Втім, згодом представник Державного департаменту заявив Радіо Свобода, що Байден, ймовірно «не вірить у вступ України до НАТО зараз», але позиція США в тому, що Україна буде в Альянсі, коли «дозволять умови».

Форум

XS
SM
MD
LG