Доступність посилання

ТОП новини

Twardy у ЗСУ: як польські танки показують себе на фронті


PT-91 Twardy 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ
PT-91 Twardy 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Коли йдеться про танки, які західні партнери передали Україні, то насправді більшість з них – це не Abrams чи Leopard, а радянські Т-72. Польща відправила ЗСУ понад 250 таких машин, а ще надала 60 РТ-91 Twardy. Фактично це той самий Т-72, але модернізований: у нього краща система наведення вогню та потужніший двигун. Про враження від роботи на Twardy Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розпитали в українських танкістів.

Густе листя, маскувальна та антидронова сітка і глибокий капонір – Twardy захований у лісопосадці з урахуванням останнього бойового досвіду. Це напрямок Часового Яру, і хоча до самого міста, а значить, і до лінії фронту, відносно далеко, російські дрони тут літають постійно.

Танк ретельно ховають від російських безпілотників
Танк ретельно ховають від російських безпілотників

Команду Донбас Реалії зустрічає командир танка Валентин. Каже, цього «поляка» зробили у 1995 році. Але майже 30 років – не надто довгий вік для Т-72.

Поляки збільшили потужність двигуна
Олег, військовослужбовець ЗСУ

«Поляки збільшили потужність двигуна. Водночас не можна сказати, що танк набагато поважчав», – розповідає військовослужбовець 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Олег.

За його словами, також було дещо змінено трансмісію, завдяки чому Twardy став спритнішим.

«Маневреність – це дуже важливий фактор, тому що кожна секунда буває на вагу золота», – додає Олег.

Іншим значним покращенням у РТ-91 військовослужбовці називають зміни у системі наведення. «Мольфар», який раніше працював на радянському Т-72, каже, що особливо переваги відчуваються під час роботи у темну пору.

«Тепловізор стоїть кращий. Він спарений з командирським, і в нього якість зображення вночі набагато краща», – пояснює навідник.

Читайте також: «Три сокири» у херсонських степах: як себе показує на фронті американська гаубиця М777

Ще одна особливість Twardy – динамічний захист ERAWA. Спеціальне покриття захисних блоків знижує видимість танка в інфрачервоних та радіолокаційних діапазонах. Однак в Україні вразливі місця ще посилили радянським «Контактом».

«Наші поставили додаткову броню, щоб захистити двигун, катки від удару», – розповідає Валентин.

Танкісти демонструють динамічний захист ERAWA. На задньому тлі рядянський «Контакт»
Танкісти демонструють динамічний захист ERAWA. На задньому тлі рядянський «Контакт»

Інша особливість «поляка» – система пуску антилазерних гранат «Теллур». Спеціальні сенсори попереджають екіпаж про небезпеку від зброї із лазерним наведенням.

Проти Т-72 Twardy має набагато більше шансів на перемогу
Олег, військовослужбовець ЗСУ

«[Система] автоматично може активувати димові шашки, дим з аерозолем, завдання якого розфокусувати лазерний промінь і зменшити вірогідність ураження самої машини», – розповідає Олег.

Щодо гармати РТ-91 – це той самий Т-72. Калібр 125 мм із вибором снарядів від бронебійних до осколково-фугасних. Однак, впевнений екіпаж Twardy, маневреність, кращий тепловізор та броня дають їм перевагу на полі бою перед російськими танками.

«Якщо виходити лоб в лоб проти Т-72, Twardy має набагато більше шансів на виживання і на перемогу в двобої», – впевнений Олег.

Валентин (ліворуч) та «Мольфар» (праворуч), танкісти 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ
Валентин (ліворуч) та «Мольфар» (праворуч), танкісти 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Однак танкових боїв зараз немає, екіпажі більше працюють з закритих позицій, фактично як артилерія. Тактику на війні диктують дрони. І хоча безпілотники звели нанівець багато переваг танків, вони, кажуть військові, досі важливі на полі бою.

«По-перше, це дуже потужна вогнева підтримка. По- друге, це психологічний фактор. Повірте, піхотинці відчувають себе набагато більш захищеними. По-третє, танк реально може розібрати будь-яку перешкоду за рахунок своєї гармати», – зазначає Олег.

Олег, військовослужбовець 22-ї окремої механізованої бигади ЗСУ
Олег, військовослужбовець 22-ї окремої механізованої бигади ЗСУ
  • Згідно з даними проєкту Oryx, західні партнери вже передали або зобов'язались передати Україні загалом понад 910 танків.
  • З них близько пів тисячі – це радянські Т-72, майже півтори сотні доволі старих Leopard 1A5, а також різні модифікації більш сучасних Leopard 2, три десятки M1A1 Abrams та 14 Challenger 2.

Форум

XS
SM
MD
LG