Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: на Запорізькій АЕС порушені всі принципи безпеки


Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) біля міста Енергодару Запорізької області (архівне фото)
Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) біля міста Енергодару Запорізької області (архівне фото)

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається нестабільною, на станції повністю або частково порушено всі сім основних принципів, так звані «сім стовпів» ядерної безпеки. Про це заявив директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі, виступаючи з доповіддю перед керівною радою МАГАТЕ.

«На початку квітня Запорізька АЕС вперше за майже півтора року зазнала прямого нападу. Ці атаки порушили перший з п’яти конкретних принципів захисту Запорізької АЕС, які я вперше виклав Раді директорів рік тому. Напади та часті відключення ліній електропередач за межами майданчика через військові дії створюють серйозну ситуацію», – зазначив він.

Ґроссі зауважив, що питання, пов’язані з кадровим забезпеченням, регулярними перевірками і технічним обслуговуванням, а також аварійними заходами на майданчику, залишаються складними і становлять ризики для ядерної безпеки і захищеності станції.

«Місія МАГАТЕ не має доступу до деяких важливих для ядерної безпеки ділянок майданчика Запорізької АЕС, а також до відкритих дискусій з усім відповідним персоналом. Це заважає Агентству неупереджено та неухильно оцінювати ситуацію з точки зору дотримання семи основних принципів і обмежує нашу здатність постійно надавати чітке підтвердження того, що п'ять конкретних принципів дотримуються», – сказав він.

Директор МАГАТЕ нагадав, що з квітня всі шість реакторних блоків ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Читайте також: Плани Росії із перезапуску Запорізької АЕС: що вже відомо і яких наслідків очікувати?

«Сім стовпів» або основоположних принципів ядерної безпеки розроблено МАГАТЕ. Атомна станція та всі її системи мають бути фізично цілі; всі системи безпеки повинні безперебійно працювати; персонал повинен виконувати свою роботу та приймати рішення без зовнішнього тиску; має бути забезпечене постійне та безперебійне електропостачання; рівень радіації має постійно контролюватись; має бути безперебійний зв’язок з компанією-регулятором та іншими інстанціями.

Форум

XS
SM
MD
LG