Доступність посилання

ТОП новини

Удари по тому, з чого Росія нищить Харків. Розрахунок Путіна на страхи американців «провалився» – аналітики


Військовослужбовці США стоять біля високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, березень 2022 року
Військовослужбовці США стоять біля високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, березень 2022 року

Заяви і погрози президента Путіна, що Москва не залишить без наслідків зняття США та іншими західними країнами заборони для ЗСУ бити по території Росії з далекобійної зброї, як видається, уже не вельми лякають колективний Захід. Зокрема генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ зазначив, що альянс багато разів чув аналогічні погрози від Росії, але самооборону, за його словами, не можна називати ескалацією конфлікту.

Така зміна політики США вже має вплив на ситуацію і на полі бою, руйнуючи передусім плани РФ щодо наступу на Харків, кажуть оглядачі. Голос Америки зібрав коментарі.

  • Чи достатньо чітка позиція США?
  • Чи дозвіл на застосування зброї обмежено захистом лише Харківської області?
  • Що кажуть українські аналітики про здатність РФ глушити сигнали системи HIMARS?

Британський військовий аналітик Філіпс О'Браєн вважає, що в наступі на Харків Росія «зухвало розраховувала скористатися страхами США» щодо застосування американської зброї по території Росії. Однак «адміністрація Байдена цього тижня робила непроникне обличчя, але дозволила українські атаки по Росії із застосуванням зброї США».

Тепер, пише О'Браєн в аналітичному блозі, «наступ на Харків відкрив російські сили для атак американською зброєю, про які раніше неможливо було помислити».

Дозвіл, як пояснив Голосу Америки директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер, стосується можливості «завдавати контрударів одразу через кордон». Та не стосується ATACMS-ів чи ударів на далеку відстань.

Бойова робота реактивних систем залпового вогню HIMARS. Запорізький напрямок. Фото Генштабу ЗСУ, оприлюднене 4 липня 2022 року
Бойова робота реактивних систем залпового вогню HIMARS. Запорізький напрямок. Фото Генштабу ЗСУ, оприлюднене 4 липня 2022 року

Навіть зброя, яка завдає ударів до 70 км, така як HIMARS, може значно зашкодити російській логістиці та пересуванню військ і уповільнити російський наступ, пише ВВС.

Позиція США недостатньо чітка, що є втратою можливості відкинути російський наступ
ISW

Супутникові фото, надані американським Інститутом вивчення війни (ISW), підтверджують «зростання активності в депо та сховищах».

ISW все ж вважає, що «позиція США недостатньо чітка, що є втратою можливості відкинути російський наступ через кордон на півночі України». Аналітики вказують, що хоча Карпентер ствердно відповів на питання Голосу Америки щодо можливості ударів по російській території для захисту також і Сумської області, особи наближені до Офісу президента України в коментарі Politico висловили розчарування тим, що дозвіл на застосування зброї обмежено захистом Харківської області.

ISW припускає, що такі різні повідомлення про позицію США вказують, що США можуть дозволити застосовувати американську зброю по території Росії і для захисту інших українських регіонів, не лише Харкова.

Україна бере участь у військових навчаннях у Латвії. На фото високомобільна артилерійська ракетна система M142 (HIMARS). 26 вересня 2022 року
Україна бере участь у військових навчаннях у Латвії. На фото високомобільна артилерійська ракетна система M142 (HIMARS). 26 вересня 2022 року
Тепер, із дозволом стріляти по території Росії, харківський наступ стає ще більшим тягарем для Росії
Філіпс О'Браєн

Американські аналітики вважають - навіть незначна концентрація військ в російських Брянській та Курській областях можуть відволікти українські сили з інших напрямків. ISW закликає уряд США дати чіткий дозвіл застосовувати американську зброю по території Росії, включаючи тил.

Наступ Росії на Харків зупинився, втрати росіян найвищі за весь час війни, пише О'Браєн. «Тепер, із дозволом стріляти по території Росії, харківський наступ стає ще більшим тягарем для Росії».

О'Браєн припускає, що ЗСУ зможуть зірвати російський наступ на Суми ще до того, як росіяни перетнуть кордон.

А от Washington Post з посиланням на українських військових, вказує, що Кремль все ще зможе обстрілювати Харків, адже Білий дім не дав дозволу на застосування далекобійної зброї для ударів по Росії.

«Через обмеження дальності, зміна в політиці, ймовірно, не зашкодить російським атакам з використанням КАБів, які запускають глибоко з російської території і які після запуску надзвичайно складно перехопити», - йдеться в статті WP.

Серед систем, які США дозволили застосовувати для ударів по Росії – HIMARS. WP з посиланням на українських аналітиків вказує, що РФ може глушити сигнали цих систем електронікою.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG