Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Росія «брязкає ядерною зброєю», щоб вплинути на політичні дискусії на заході


Кремль приурочує «брязкання ядерною зброєю» до важливих політичних дискусій на заході, йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW)
Кремль приурочує «брязкання ядерною зброєю» до важливих політичних дискусій на заході, йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW)

Кремль приурочує «брязкання ядерною зброєю» до важливих політичних дискусій на заході, йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Це робиться в рамках кампанії рефлексивного контролю, щоб впливати на західних політиків, які приймають рішення», – наголосили аналітики.

В ISW нагадали, що Міністерство оборони Росії заявило 21 травня, що «ракетні війська Південного військового округу розпочали перший етап нестратегічних (тактичних) навчань із застосуванням ядерної зброї».

«МО Росії заявило, що Повітряно-космічні сили Росії також проведуть навчання з балістичними ракетами «Іскандер» і аеробалістичними ракетами «Кинджал». Міністерство оборони Росії оголосило про підготовку до цих навчань 6 травня», – зазначили аналітики.

Військові аналітики також зауважили, що «відомий російський блогер, нагороджений Кремлем, прямо пов’язав російські ядерні навчання зі спробами Кремля вплинути на прийняття рішень на Заході. Зокрема, з нещодавніми дискусіями щодо дозволу використовувати західну зброю для ураження військових цілей в Росії».

Це підтверджує оцінку ISW, що «російські випробування тактичної ядерної зброї є частиною кампанії Кремля з рефлексивного контролю».

ISW також оцінює, що «політика США і Заходу, яка обмежує здатність України завдавати ударів по військових цілях в Росії, серйозно підриває здатність України захистити себе від нинішніх російських наступальних операцій на півночі Харківської області або в будь-якій зоні вздовж кордону, де російські війська можуть вирішити провести наступальні операції в майбутньому».

Раніше в Міноборони РФ повідомили, що Росія найближчим часом проведе навчання «з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань».

Пентагон цю заяву назвав це прикладом «безвідповідальної риторики», однак США не спостерігають змін «у стратегічній силовій позиції» Росії після того, як Москва анонсувала навчання щодо застосування тактичної ядерної зброї.

З початку російського вторгнення в Україну країни Заходу висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї, зокрема, при невдачах на фронті. Російська військова доктрина передбачає можливість застосування ядерної зброї першими у разі «загрози самому існуванню держави».

Низка російських діячів трактували це положення так, що ядерна зброя може застосовуватися і при загрозі територіальної цілісності – а офіційна Москва називає територією Росії окуповані нею українські землі, що входять до міжнародно визнаних кордонів України. Представники країн Заходу критикували Росію за ядерні погрози. Прямим текстом Володимир Путін ядерним ударом Україні не погрожував, проте попереджав країни Заходу про можливість ядерної війни у разі прямої конфронтації з Росією.

Стратегічні ядерні сили Росії перебувають у режимі підвищеної бойової готовності з лютого 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG