Доступність посилання

ТОП новини

Загибель президента Ірану: що вона змінить у відносинах Тегерану й Москви та як вплине на війну


Володимир Путін та Ебрагім Раїсі тиснуть руки в Кремлі. 7 грудня 2023 року
Володимир Путін та Ебрагім Раїсі тиснуть руки в Кремлі. 7 грудня 2023 року

Чи вплине загибель у авіакатастрофі президента Ірану Ебрагіма Раїсі на військову співпрацю Тегерану і Кремля? Адже серед головних напрямків цієї співпраці – постачання іранських дронів-камікадзе Shahed («шахед») для армії Росії, яка веде широкмасштабну війну проти України.

У день, коли стало відомо про загибель президента Ірану Ебрагіма Раїсі, російські війська випустили по Україні 29 дронів-камікадзе. Це були іранські «шахеди», які Росія переназвала на «Герань», і виробництво яких також налагодила у себе.

Всі 29 з 29-ти безпілотників були збиті силами протиповітряної оборони України.

Але так буває не завжди. Росія тероризує українські міста іранськими «шахедами», а також руйнує з допомогою них українську енергетичну, портову та зернову інфраструктуру.

«Справжній друг Росії»

Президент Росії Володимир Путін був одним із перших, хто відреагував на загибель іранського колеги.

«Саєд Ебрагім Раїсі був винятковим політиком, все життя якого було присвячене служінню батьківщині. Як справжній друг Росії, він зробив безцінний особистий внесок з розвиток дружніх добросусідських відносин між нашими країнами і докладав великих зусиль щоб вивести їх на рівень стратегічного партнерства», – говориться у заяві Путіна.

Президенти Росії й Ірану вітають одне одного. Москва, Кремлі, 7 грудня 2023 року
Президенти Росії й Ірану вітають одне одного. Москва, Кремлі, 7 грудня 2023 року

Про рівень цих відносин говорять не лише постачання Іраном тисяч і тисяч «шахедів» Іраном для Росії, а навіть і припущення, що Іран готувався чи готується передати Росії й ракети.

У лютому 2024 року – двома роками після початку повномасштабної агресії Росії проти України – були повідомлення Іран надав Росії «велику кількість потужних» балістичних ракет класу «земля-земля», писало агенство Reuters посилаючись на власні джерела в Ірані.

«За словами трьох іранських джерел, Іран надав близько 400 ракет, серед яких багато з сімейства балістичних ракет малої дальності Fateh-110 і Zolfaghar. За словами експертів, Zolfaghar здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км», – повідомляло міжнародне інформаційне агентство.

Підтверджень з офіційних джерела про передачу іранських ракет не надходило.

Багато українських та західних посадовців навіть говорять про «вісь зла» Москва-Тегеран-Пхеньян, маючи на увазі поставки озброєнь з Ірану та Північної Кореї для російської військової машини в її війні з Україною.

Чи зміниться це?

Зараз в Україні експерти з Близького сходу не схильні думати, що загибель Ебрагіма Раїсі суттєво вплине на рівень співпраці Тегерану з Москвою.

«Для Раїсі російський проєкт і конфронтація з Заходом, яка йшла в парі з розширення свого впливу на Близькому сході, – це однин з наріжних каменів утвердження їхньої політики та їхньої влади всередині країни», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Сергій Данилов, заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Для Раїсі російський проєкт і конфронтація з Заходом – це однин з наріжних каменів утвердження їхньої політики
Сергій Данилов

«Путіну вигідне постачання озброєння, які іранці надають, йому вигідні транспортні, логістичні спільні проєкти, йому вигідно, щоб Корпус вартових ісламської революції продовжував підпалювати Близький схід і тримати в напрузі. Безперечно, це в інтересах Путіна», – додає Данилов.

Не передбачає якихось змін з партнерстві Ірану й Росії й Ілія Куса, експерт-міжнародник з «Українського інституту майбутнього».

«Навряд чи щось зміниться у відносинах Російської Федерації та Ірану. Принаймні, якщо президентом залишиться консерватор. Ситуативне партнерство Російської Федерації та Ірану прив’язане не стільки до однієї особи, скільки до міжнародної ситуації, поганих відносин з Заходом і тісних зв’язків на різних рівнях. А відтак смерть президента Ірану навряд чи якось відобразиться на нас (на Україні)», – написав Куса в фейсбуці.

Уламки іранського дрона-камікадзе «шапхед» (Росія перейменувала їх на «герань»), збитого українсбкою системою ППО. 1 січня 2023 року
Уламки іранського дрона-камікадзе «шапхед» (Росія перейменувала їх на «герань»), збитого українсбкою системою ППО. 1 січня 2023 року

Те, що військова співпраця Тегерану з Москвою хвилює не лише Україну, стало ясно під час візиту раніше цього місяця до Франції китайського лідера Сі Цзіньпіня. Президент Франції Емманюель Макрон просив Сі вплинути на Іран задля запобігання поширення іранських дронів і ракет.

Китай має дуже теплі відносини з Іраном і виступив посередником в нормалізації відносин Ірану й Саудівської Аравії.

Навряд чи щось зміниться у відносинах Російської Федерації та Ірану
Ілія Куса

Отже, через 50 днів в Ірані мають відбутися нові президентські вибори (Раїсі переміг в 2021 році).

«Віце-президент буде їх організовувати і вони зроблять все, щоб ще на етапі висування не допустити активних, популярних політиків з іншого табору, та навіть і зі свого табору, але недостатньо слухняних, у виборчі списки», – прогнозує Данилов.

«Далеко не всі в іранському істеблішменті підтримують проросійський курс і зближення з Росією, яке проводив Раїсі разом з верховним лідером. І достатньо голосів – особливо на рівні кабінету міністрів – які заперечували це, які шукали радше способів взаємодії з Заходом і нормалізації відносин. Але існує велика вірогідність, що такі кандидати не потраплять і не зможуть висунутися», – зауважує експерт з тематики Близького сходу.

Майбутній лідер?

Експерти вказують, що Раїсі розглядався навіть як можливий наступник верховного лідера Ірану Алі Хаменеї. До того ж, Раїсі був першим президентом за довгий час, який практично не конфліктував з верховним лідером.

Експерти вказують, що хоча на Близькому сході багато конспірологічних теорій щодо катастрофи гелікоптера з президентом Ірану, якого також супроводжував глава МЗС, однак причини радше банальні – погана погода і погана видимість, а також те, що президент Ірану летів на старому вертолеті, якому майже 50 років за умов, що західні санкції зробили неможливим технічне оновлення і ремонт таких машин.

Як каже Данилов, якраз Іран незабаром має отримати російські гелікоптери – зокрема і для перевезення офіційних делегацій.

«Це перший президент, з яким у верховного лідера Ірану були прекрасні відносини. Це президент, приведений до влади в результаті відвертих махзінацій, і він залишався вірним верховному лідеру Хаменеї. Раїсі – це абсолютно нехаризматична людина, яка була неспроможна виграти жодні вибори, а це був жорсткий виконавець волі верховного лідера», – описує 63-річного президента Ебрагіма Раїсі Сергій Данилов.

Квіти біля посольства Ірану в Москві в пам’ять про загиблого іранського президента Ебрагіма Раїсі. Москва, 20 травня 2024 року
Квіти біля посольства Ірану в Москві в пам’ять про загиблого іранського президента Ебрагіма Раїсі. Москва, 20 травня 2024 року

Також Раїсі придушував внутрішні протести в Ірані – зокрема й останню велику хвилю протестів.

А, на думку Іллі Куси, не можна робити й поспішливих висновків, що загинув ледь не наступний верховний лідер Ірану, який мав змінити Алі Хаменеї.

«Я б не став говорити, що втрачено ледь не майбутнього главу Ірану, без якого тепер системі кінець», – вважає Куса. – Кандидатів на посаду верховного лідера декілька, і процес не буде паралізований через загибель одного».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

Форум

XS
SM
MD
LG