Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: російські війська активізувалися на Сіверському і Покровському напрямках


Чорний дим після обстрілу в районі Часового Яру Донецької області, 3 травня 2024 року
Чорний дим після обстрілу в районі Часового Яру Донецької області, 3 травня 2024 року

Російські війська активізували свої дії на Сіверському і Покровському напрямках, повідомив Генштаб ЗСУ у денному зведенні 19 травня.

«Інтенсивні бойові дії тривають майже по всій лінії фронту, найбільша активність окупантів станом на зараз спостерігається на Сіверському і Покровському напрямках. Сили оборони дають відсіч», – йдеться в повідомленні.

У командуванні зауважили, що протягом поточної доби кількість бойових зіткнень збільшилася до 78.

«З початку доби ворог значно активізувався на Сіверському напрямку. Намагається прорвати нашу оборону в районах Білогорівки, Верхньокам’янського і Роздолівки. Загалом тут вже відбулося 20 бойових зіткнень… На Покровському напрямку противник не зменшує інтенсивності атак. Активно діє авіація російських окупантів – завдано ударів в районах Вовчого, Тимофіївки, Євгеніївки та Сокола. Застосовано п’ять КАБів. Загалом на цьому напрямку відбулося вже 19 атак. Десять із них ще тривають», – йдеться в повідомленні.

На Харківському напрямку, за даними Генштабу, російські сили також «дещо активізувалися» – тут на даний час відбулося сім бойових зіткнень. «Ситуація динамічна, противник намагається потіснити підрозділи Сил оборони поблизу Вовчанська, Стариці, Липців. Біля Лук’янців завдав авіаційного удару, застосувавши п’ять КАБів. Українські військові тримають оборону, ведуть вогонь у відповідь і контратакують на окремих ділянках», – йдеться у зведенні.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) 18 травня заявили, що російські війська активізували свої зусилля із захоплення оперативно важливого міста Часів Яр на Донеччині, намагаючись використати те, як їхні наступальні операції на півночі Харківської області і по всій східній Україні спричинили посилення тиску на українські сили на полі бою.

Крім того, як заявили аналітики, російські війська прагнуть захопити Вовчанськ на Харківщині, «оскільки це, ймовірно, одна з тактичних цілей першої фази їхніх наступальних операцій на півночі Харківської області».

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.

Президент України Володимир Зеленський ввечері 16 травня заявив, що Силам оборони «вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська», але російські обстріли не припиняються.

Форум

XS
SM
MD
LG