Доступність посилання

ТОП новини

Депутатський «десант» України у Вашингтоні попросив дозволу на удари зброєю США по території РФ


Будівля Конгресу США на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні
Будівля Конгресу США на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні

Делегація народних депутатів Верховної Ради України протягом п’яти днів перебувала з офіційним візитом у Вашингтоні. На капітолійському пагорбі українські законодавці зустрічались із американськими. Серед іншого, Київ хоче заручитись двопартійною підтримкою Конгресу США, щоб закликати адміністрацію Байдена зняти політичну заборону використовувати зброю США для ударів по території РФ.

Серед основних тем перемовин голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія виділив три пункти: дозвіл вести вогонь у відповідь по воєнних об'єктах на російській території за допомогою американського озброєння, збільшення кількості пілотів, які навчатимуться у США оперувати винищувачами F16 та майбутній вступ України в НАТО.

«Перше і найголовніше – це працювати з Конгресом та з адміністрацією над тим, щоб позбутися цього політичного рішення не використовувати американську зброю проти воєнних цілей на території РФ. З цим є певні проблеми, ви знаєте, що це політичне рішення… вже почались якісь консультації щодо можливої, певної буферної зони, де міг би діяти такий дозвіл. Тож ми дійсно бачимо рух по цьому напрямку», – розповів Арахамія «Голосу Америки» 16 травня.

Він переконаний, що Україна могла запобігти російському наступу на Харківщині, якби могла розбити російські сили ще на території Росії.

«Ми могли взагалі уникнути наступу на Харківщину, бо наш ГУР повідомляв нам, як вони (росіяни – ред.) пересуваються і таке інше. Але у нас просто не було можливості до них дістатись», – каже депутат.

Голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія під час розмови з «Голосом Америки»
Голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія під час розмови з «Голосом Америки»

За словами голови фракції «Голос» Олександри Устінової, яка також була в делегації українських парламентарів на капітолійському пагорбі, російська армія активно використовує обмеження, накладені на ЗСУ, для продовження своїх агресивних наступальних дій.

Усі розуміють, що нам треба дозволити, принаймні на певну кількість кілометрів, бити в середину Росії по воєнних об’єктах
Олександра Устінова

«Розуміючи, що ми не маємо права використовувати той самий HIMARS на території Росії, вони (росіяни – ред.) виставляють всю свою техніку вздовж кордону і використовують її для того, щоб знищувати зараз Харківщину. А ми, в свою чергу, просто не можемо до них дістатись, тому що у нас є заборона на це використання (американської зброї на території РФ – ред.)»,пояснює депутатка.

Вона додала, що коли розмовляла з конгресменами, знайшла у них повне розуміння української позиції.

«Я не зустріла жодної людини в Конгресі, яка би не підтримувала цю ініціативу. Усі розуміють, що нам треба дозволити, принаймні на певну кількість кілометрів, бити в середину Росії по воєнних об’єктах, тому що інакше ми не матимемо змоги себе захистити», – зазначила Устінова «Голосу Америки».

Голова фракції «Голос» Олександра Устінова під час розмова з «Голосом Америки»
Голова фракції «Голос» Олександра Устінова під час розмова з «Голосом Америки»

Як Конгрес США може вплинути на позицію адміністрації Білого дому?

Конгрес та адміністрація президента є різними гілками американської влади: законодавчою та виконавчою, відповідно. Також, не існує законодавчої заборони, яка би забороняла українцям використовувати зброю США на території РФ. Обмеження Білого дому є виключно політичним рішенням та позицією адміністрації Байдена, наголошують експерти, з якими спілкувався «Голос Америки».

Українські парламентарі вважають, що політичне рішення адміністрації можна змінити, якщо буде відповідний тиск законодавців, як у публічній сфері, так і на рівні особистих перемовин.

«У першу чергу, є публічний тиск і є непублічний тиск. Тобто, якщо все ж таки, комітети розвідки і комітети оборони почнуть тиснути на адміністрацію, щоб ті дали дозвіл, то, звичайно, це можливо. Проблема у тому, що ця домовленість і цей дозвіл не прописані в законодавстві. Тобто, у нас немає заборони у законодавстві, яку можна було би поміняти в Конгресі. Але ми розуміємо, що Конгрес дуже багато у чому, все ж таки, переконував Білий дім і адміністрацію Байдена, що потрібно дати Україні певні види озброєння, або дозволити робити певні речі», – пояснює Олександра Устінова.

Є впливові конгресмени в обох партіях, ми знаємо, хто на кого впливає, у нас вже є певна мапа дій
Давид Арахамія

Давид Арахамія нагадує, що неформальний вплив Конгресу США на адміністрацію і раніше призводив до просувань та позитивних рішень щодо розширення допомоги Києву.

«Це ж не перша така практика, починаючи з артилерії і танків, до літаків та іншого. Тобто, є впливові конгресмени в обох партіях, ми знаємо, хто на кого впливає, у нас вже є певна мапа дій… тут працює комбінація речей, щось треба сказати публічно, а щось навпаки, засекреченим листом відправити на адміністрацію, щоб вони розглядали. І ті й ті механізми використовуємо», – сказав «Голосу Америки» Давид Арахамія.

Позиція законодавців у Конгресі США

«Голос Америки розпитав представників обох партій у Конгресі, чи ведуть вони відповідні переговори з українською стороною, і чи готові американські законодавці допомогти Києву.

Ми маємо продовжувати оцінювати, як ми можемо найкращим чином гарантувати, щоб український народ міг рішуче перемогти російську агресію
Гакім Джеффріс

Так, лідер демократів у Палаті представників Гакім Джеффріс хоч і не сказав, що буде намагатися переконати президента від своєї ж власної партії, але зауважив, що потрібно розглядати варіанти, як досягти перемоги України в російській війні.

«У мене не було можливості зустрітися з делегацією, але я з нетерпінням чекаю цієї дискусії. Я дійсно думаю, що ми маємо продовжувати оцінювати, як ми можемо найкращим чином гарантувати, щоб український народ, – який діяв з такою хоробрістю та відвагою протягом останніх двох з гаком років, – міг рішуче перемогти російську агресію. Для блага народу України, а також для блага вільного світу, правди, демократії та суспільства, заснованого на правилах», – прокоментував Джеффріс.

Лідер демократів у Палаті представників, Гакім Джеффріс спілкується із журналістами під час пресконференції, 16 травня, 2024 року
Лідер демократів у Палаті представників, Гакім Джеффріс спілкується із журналістами під час пресконференції, 16 травня, 2024 року

Більш категоричним у своїй позиції є провідний республіканець та очільник комітету із закордонних справ Палати представників, Майкл Маккол.

Ми виділили ці гроші з метою озброїти Україну, щоб вони виграли цю війну. І коли ми обмежуємо чи стримуємо їх, це суперечить намірами Конгресу
Майкл Маккол

За його словами, американський Конгрес виділив кошти на допомогу українцями, щоб ті перемогли у цій війні. Обмеження ЗСУ в стратегічному використанні наданої зброї суперечить намірам Конгресу США, вважає політик.

«Я якраз матиму засекречений брифінг з цього питання, у п’ятницю. Як і в ситуації з Ізраїлем, я не хочу бачити, як їм зв’язують руки. Ми виділили ці гроші з метою озброїти Україну, щоб вони виграли цю війну. І щоразу, коли ми обмежуємо чи стримуємо їх, це суперечить намірами Конгресу. Ми виділили цей пакет для перемоги. Як казав Коліну Пауеллу, ти дієш на повну або не дієш взагалі!» – заявив Маккол.

Конгресмен-республіканець та очільник комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол, розмовляє із «Голосом Америки»
Конгресмен-республіканець та очільник комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол, розмовляє із «Голосом Америки»

За словами республіканця, за обережною політикою непровокування Росії стоїть радник президента Байдена із нацбезпеки Джейк Салліван, мовляв, саме від нього залежить зняття цієї політичної заборони з Києва.

«Радник президента з нацбезпеки Салліван, використовує цей підхід на півсили протягом останніх двох років. Він каже, що все занадто провокативне, – від «стінгерів», до «джавелінів» та «хаймарсів». А також «атакамсів», які я особисто вписав у пакет допомоги, що адміністрація має надати «атакамси» Україні, якомога швидше. Ми втрачаємо волю американського народу, тому що Джейк Салліван надто довго тягне цю справу», – наголосив Маккол «Голосу Америки».

Конгресмен-демократ Бред Шерман на слуханнях Комітету Палати представників із закордонних справ
Конгресмен-демократ Бред Шерман на слуханнях Комітету Палати представників із закордонних справ

Загалом, якщо республіканці більш рішучі у своїй критиці щодо адміністрації Байдена, то демократи обережні у своїй позиції щодо використання американської зброї на території Росії.

Путін убив незліченну кількість українців. Ми маємо підтримати українців у тому, що вони вважають найкращою стратегією для припинення цієї війни
Кріс Сміт

Так за словами конгресмена-демократа Бреда Шермана, США мають «розглянути переваги, які це дає Україні на полі бою, порівняно з ризиками для світової безпеки».

Натомість республіканець Кріс Сміт вважає, що Україні потрібно дозволити діяти за власною стратегією, щоб закінчити війну, навіть якщо це означає вести вогонь по території агресора.

«Путін зробив це без жодної провокації. Він убив незліченну кількість українців. Ми маємо підтримати українців у тому, що вони вважають найкращою стратегією для припинення цієї війни. І якщо це означає піти туди, звідки все це походить, а це на території Росії, то нехай так і буде», – вважає конгресмен Сміт.

Конгресмен-республіканець Кріс Сміт, під час виборів у 2022 році
Конгресмен-республіканець Кріс Сміт, під час виборів у 2022 році
Ми не повинні обмежувати їхній доступ до зброї і тактики, яка допоможе виграти і покласти край цій нелюдській і несправедливій війні
Річ Маккормік

А за словами колишнього військового, а нині конгресмена-республіканця Річа Маккорміка, досягти перемоги без ударів по території нападника майже неможливо.

«Якщо ви у війні і намагаєтесь покінчити з поганими хлопцями, ви маєте знищити воєнну інфраструктуру та особовий склад, який хоче завдати шкоди вашому народу. Ви не повинні мати обмеження в цих діях. Звичайно, ми хочемо слідувати міжнародним правилам, але це не є частиною цих правил. Ми не повинні обмежувати їхній доступ до зброї і тактики, яка допоможе виграти цей конфлікт і покласти край цій нелюдській і несправедливій війні», – каже Маккормік.

Конгресмен-республіканець Річ Маккормік під час розмови з «Голосом Америки»
Конгресмен-республіканець Річ Маккормік під час розмови з «Голосом Америки»

Конгресмен-демократ Джим Коста вважає, що адміністрація має провести ґрунтовні перемовини з українською стороною для остаточного рішення.

Україна повинна робити все можливе, щоб захистити свою територію
Джим Коста

«Адміністрація Байдена повинна дати Україні продумане право вибору та тісно співпрацювати з її військовими. Адже це ставить Україну у невигідну позицію щодо стримування наступу, коли вони не можуть протистояти атакам росіян у прикордонних районах. Потрібно діяти розсудливо. Україна повинна робити все можливе, щоб захистити свою територію», – коментує «Голосу Америки», демократ Джим Коста.

Як на такі заяви реагують в адміністрації Білого дому

Іще у травні 2023-го тодішній голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявляв журналістам, що США та НАТО не ведуть прямої війни з РФ, відтак і їхня зброя не може використовуватись на території агресивної проти України держави.

Наразі, адміністрація Байдена хоч і не така вже категорична у своїх заявах як торік, але досі не підтримує використання американського озброєння на російській території.

Коментуючи аналогічне питання вже цього тижня, представники адміністрації Байдена наголосили, що вони не сприяють та не заохочують використання американської зброї на території РФ.

«Ми не сприяємо і не заохочуємо атаки на території Росії. Але росіяни окупували регіони в Україні, які не є їхньою територією. І українці мають повне право атакувати російські війська, які перебувають на українській землі. І ми й надалі будемо робити все можливе, щоб допомогти їм у цьому», – сказав у інтерв'ю для «Голосу Америки», радник Білого дому з комунікацій, Джон Кірбі.

Радник Білого дому з комунікацій, Джон Кірбі під час інтерв'ю для «Голосу Америки»
Радник Білого дому з комунікацій, Джон Кірбі під час інтерв'ю для «Голосу Америки»

Відповідаючи на уточнююче запитання кореспондента «Голосу Америки» в Пентагоні Остапа Яриша, чи є це обов’язковою до виконання умовою для надання допомоги, чи формальним побажанням Вашингтону, в Пентагоні заявили, що це частина їхньої воєнної стратегії.

«Наші звернення щодо цього досить публічні. Я повторю: на кожній зустрічі Контактної групи з оборони України, яку скликає міністр Остін, зброя, яку надають, призначена для використання на полі бою. І міністр у своїх розмовах з паном Умєровим проговорює, як найкраще використати ці засоби. Ми вважаємо, що це в межах української території», – відповіла Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх (архівна світлина)
Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх (архівна світлина)

Під час візиту до Києва державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що офіційний Вашингтон не заохочує удари американською зброєю за межами України, але Україна повинна сама ухвалити рішення щодо того, як вона збирається вести цю війну.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG