Доступність посилання

ТОП новини

У Києві знесли «храм-МАФ» УПЦ (МП) на території Національного музею історії України


За документами це були три кіоски по 20 квадратних метрів, звідси і зʼявилася назва «храм-МАФ»
За документами це були три кіоски по 20 квадратних метрів, звідси і зʼявилася назва «храм-МАФ»

У Києві 17 травня демонтували будівлю, яку майже 12 років тому на території Національного музею історії України всупереч законодавству самочинно звела релігійна громада Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом. Про це повідомляє «Медіацентр Україна».

За документами це були три кіоски по 20 квадратних метрів, звідси і зʼявилася назва «храм-МАФ».

Зведення споруди відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, в експлуатацію будівля у встановленому порядку так і не була введена.

8 квітня 2024 року Національний музей історії України оголосив збір для реалізації судового рішення від 2 жовтня 2023 року про знесення забудови. Представникам релігійної споруди був наданий час для добровільного виконання судового рішення.

У музеї раніше повідомили, що зможуть залучити спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт з демонтажу храму. Попередній кошторис для виконання робіт та вивезення сміття склав 772 тисячі гривень.

У вересні минулого року Північний апеляційний господарський суд Києва зобов’язав демонтувати Десятинний храм Української православної церкви (Московського патріархату) на території Національного музею історії України.

Суд зазначив, що «храм-МАФ» побудували без жодних дозволів. Він розташований у буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво. Крім того, незаконна забудова порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква».

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви у Києві збудували в 2012 році. Судова тяганина щодо незаконності зведення будівлі тривала кілька років.

Форум

XS
SM
MD
LG