Доступність посилання

ТОП новини

Макрон має «неправильне розуміння» відносин РФ і Китаю – Пєсков


Речник Кремля Дмитро Пєсков
Речник Кремля Дмитро Пєсков

Кремль вважає необґрунтованими коментарі президента Франції Емманюеля Макрона, який заявив, що Росія стає васалом Китаю внаслідок війни проти України. Про це 15 травня повідомляє агенція France-Presse.

«Ми з цим категорично не згодні. Наші відносини з Китаєм мають характер особливого, стратегічного партнерства», – заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков, додавши, що слова Макрона відображають «абсолютно неправильне розуміння того, що відбувається».

Відносини між Китаєм і Росією базуються на «взаємних інтересах, вигодах, близьких світоглядах і спільному неприйнятті будь-яких спроб диктувати» поведінку країни, сказав Пєсков.

В опублікованому 14 травня інтервʼю Макрон заявив, що Росія, ізольована своїм наступом на Україну, «фактично увійшла до підпорядкування Китаю», а також «втратила критично важливу для неї свободу рук у Балтійському морі» через те, що дії Кремля змусили Швецію і Фінляндію схвалити рішення щодо вступу до НАТО.

«Ще два роки тому таке й уявити було неможливо, а сьогодні це вже геополітична поразка», – сказав він.

Китай намагається зберігати нейтралітет щодо війни Росії та України, але ніколи прямо не засуджував російське вторгнення.

Під час візиту до президента Росії Володимира Путіна в березні китайський лідер Сі Цзіньпін позиціонував себе посередником, який стурбований підтримкою глобальної стабільності.

Сі не відвідував Київ, але наприкінці квітня він розмовляв по телефону з президентом України Володимиром Зеленським, це була перша телефонна розмова між двома лідерами після початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Очікується, що 16 травня до Києва з дводенним візитом прибуде спецпредставник Китаю Лі Хуей. Він стане китайським дипломатом найвищого рангу, який відвідає країну після початку війни.

Лі Хуей також відвідає Росію і країни-члени Євросоюзу Польщу, Францію та Німеччину.

XS
SM
MD
LG