Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони та ДПСУ: тривають бої за Суми, аеродром Гостомель, Генічеськ, Скадовськ, Чаплинку


Фото мирного часу: найбільший у світі транспортний літак AН-225 «Мрія» приземляється в Гостомелі, 2020 рік
Фото мирного часу: найбільший у світі транспортний літак AН-225 «Мрія» приземляється в Гостомелі, 2020 рік

Міністерство оборони та Державна прикордонна служба України повідомили про ситуацію на фронті станом на 15:00.

«Напружена ситуація на Північному та Південному напрямках. Ведуться бої за Гостомельський аеродром (це за 15–20 кілометрів від околиць Києва – ред.), а також міста Генічеськ, Скадовськ, Чаплинка (Херсонська область поруч із окупованим Кримом – ред.)», – ідеться у зведенні Міністерства оборони.

«Прикордонники з ЗСУ та Нацгвардією вступили в бій з російськими окупантами на околиці Сум. Українські військові тримають оборону. За наявною інформацією, РФ здійснює наступ з боку населеного пункту Конотоп», – вказано в повідомленні ДПСУ.

Голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький повідомив, що російські війська взяли під контроль ділянку траси М02 Київ – Москва в межах Сумської області, точаться бої в Охтирці, російські техніка та військові зайшли до Сум.

«Наразі відбуваються бої в місті Охтирка, в Конотопі був бій, біля Сум, місто Глухів пройшли «транзитом»... Російські війська контролюють трасу від кордону з РФ – трасу Київ – Москва – до Чернігівської області, до Батурина точно», – сказав голова обладміністрації Дмитро Живицький у відеозверненні на сайті обладміністрації у Facebook.

Також, за його словами, складна ситуація у місті Білопіллі, Бурині та інших населених пунктах Сумської області.

«Збройні сили України дають відсіч. Ворог у разі отримання серйозної відповіді починає відступати, є загиблі та поранені з боку країни-агресора», – додав голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

В Україні від сьогодні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії. О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок спецоперації на Донбасі після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав». Від ранку надходять повідомлення про вибухи в регіонах, загострення на сході України і вздовж кордону з Росією та Білоруссю. Вже є дані про жертв і постраждалих, але зведена офіційна статистика відсутня.

Державне керівництво і ЗСУ закликають громадян зберігати спокій.

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України. Російські офіційні відомства майже не коментують ситуацію навколо вторгнення, не реагуючи на заяви української сторони про можливі втрати серед російських військових і захоплення кількох російських військовослужбовців у полон.

Міністерство оборони Росії заперечує влучання снарядів і ракет по житлових будинках, а відео із зони боїв з демонстрацією можливих жертв серед цивільного населення представник міністерства назвав «постановкою». За його словами, це зроблено нібито, щоб «залякати мирне населення та показати на західних каналах».

24 лютого Кремль повторив попередню заяву Путіна про те, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG