Доступність посилання

ТОП новини

Суд заарештував полковника Голубана за підозрою в підготовці масових заворушень


Полковник Юрій Голубан, архівне фото
Полковник Юрій Голубан, архівне фото

Печерський районний суд Києва 1 лютого заарештував полковника Юрія Голубана, повідомляє у твітері видання «Ґрати», яке відстежує перебіг резонансних процесів.

«Поліція підозрює його у підготовці масових заворушень у Києві та низці інших міст», – ідеться в повідомленні.

За повідомленням Національної поліції, обраний запобіжний захід є безальтернативним.

«Затриманим було повідомлено про підозру у замаху в організації масових заворушень (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України)», – уточнюють правоохоронці.

У Києві 30 січня затримали групу осіб, які планували масові акції в столиці України, а також у містах ще чотирьох областей, що мали супроводжуватися насильством і кровопролиттям, повідомили 31 січня в Міністерстві внутрішніх справ. Раніше в МВС заявили про це затримання і пообіцяли деталі згодом.

Голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що учасники групи отримали понад мільйон гривень (за його словами, це тільки аванс) на підготовку акції, 31 січня о 9-ій ранку мала бути подана заявка на участь 500 осіб в акції. На брифінгу продемонстрували відео розмови ймовірних організаторів заворушень, які обговорюють підготовку «провокаційного заходу».

Клименко уточнив, що затримані організатор і його помічник, вони – громадяни України, їм інкримінують замах на масові заворушення.

«Ми ще на шляху встановлення замовників і кінцевих бенефіціарів, але розуміємо, кому вигідна така дестабілізація ситуації в Україні», – сказав голова Нацполіції.

При цьому голова МВС Денис Монастирський уточнив, що встановлюється зв’язок затриманих організаторів зі спецслужбами Росії.

Раніше в адміністрації США заявляли, що Росія підготувала плани саботажу і внутрішньої дестабілізації щодо України, водночас накопичивши близько ста тисяч своїх військових на українському кордоні, що на Заході вважають ознакою підготовки до масштабного вторгнення.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG