Доступність посилання

ТОП новини

Суд підтвердив відмову порушити справу в зв’язку з отруєнням Навального


Суд залишив без зміни рішення попередньої судової інстанції. Засідання тривало всього кілька хвилин
Суд залишив без зміни рішення попередньої судової інстанції. Засідання тривало всього кілька хвилин

Другий західний окружний військовий суд в Москві у вівторок відхилив скаргу захисту опозиціонера Олексія Навального на відмову Слідчого комітету Росії порушувати кримінальну справу в зв’язку з його отруєнням в Томську у серпні минулого року.

Суд залишив без зміни рішення 235-го гарнізонного військового суду. Засідання тривало всього кілька хвилин. Сам Навальний, який знаходиться в колонії, і його представники у засіданні не брали участь.

Адвокати Навального просили порушити кримінальну справу проти співробітників ФСБ, згаданих у розслідуванні Bellingcat та інших ЗМІ про отруєння опозиціонера. У ньому називалися імена ймовірних співробітників спецслужби, які супроводжували Навального в його поїздках по Росії і були в Томську напередодні 20 серпня, коли політик відчув себе погано на борту літака Томськ-Москва. Фахівці в Німеччині та інших країнах згодом встановили, що він був отруєний нервово-паралітичною речовиною з групи «Новічок». Сам Навальний опублікував запис своєї розмови з одним з імовірних співробітників ФСБ, який фактично зізнався в злочині. У ФСБ назвали запис підробкою.

Військове слідче управління Слідчого комітету після звернення адвокатів опозиціонера відмовило в порушенні справи, вважаючи, що «конкретних відомостей про обставини, що вказують на ознаки злочину в діях співробітників ФСБ РФ, в заяві не міститься». Це рішення оскаржували через суд. Сьогодні скаргу відхилила вже друга судова інстанція.

Кримінальну справу влада відмовилася порушувати не тільки проти співробітників ФСБ, але і по самому факту отруєння Навального. При цьому перевірка обставин його госпіталізації формально триває.

Російський опозиціонер Навальний і Україна

Восени 2014 року Олексій Навальний у відповідь на запитання про статус Криму риторично запитав: «Крим – це бутерброд із ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?». Він визнав, що Росія порушила міжнародне право, окупувавши український півострів, але заявив, що Крим «де-факто російський».

Згодом опозиціонер зазначав, що метафора з бутербродом не найбільш вдала, але вона встигла стати крилатою.

Хоча Навальний заявляв, що Росія захопила півострів незаконно, у 2015-му в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода і «Голосу Америки» він сказав, що «питання Криму» не вдасться швидко вирішити. Політик пояснив це тим, що там нібито мешкає 3 мільйони людей із російськими паспортами. Виходом із ситуації тоді він назвав «чесний референдум», перед яким можливість агітувати матимуть українська влада і кримські татари.

Однак вже в 2017 році Навальний заявив, що «не бачить вирішення кримської проблеми», і цю проблему, на його думку, «не вирішить ані президент Путін, ані президент Навальний».

Читайте також: «Вражений бацилою російського шовінізму». Українські оглядачі про затримання Навального​

У 2017 році Навальний визнав, що в Україні воюють російські війська, і пообіцяв вивести їх в разі перемоги на президентських виборах 2018 року (до участі в яких зрештою не був допущений). Водночас він заявляв про необхідність надати жителям Донбасу амністію та гарантії захисту від репресій.

При цьому опозиціонер у коментарі DW називав тему України «периферійною» для внутрішньої російської політики, а її обговорення – хоч і важливим, але таким, «чого хоче Путін», аби нав’язувати свій порядок денний.

XS
SM
MD
LG