Доступність посилання

ТОП новини

Китайські громадяни платять за вакцинацію в Україні – Ляшко


За словами Ляшка, посольство Китаю пообіцяло сприяти Україні в якомога швидшому отримані наступних партій вакцини і збільшити українську квоту у китайських виробників
За словами Ляшка, посольство Китаю пообіцяло сприяти Україні в якомога швидшому отримані наступних партій вакцини і збільшити українську квоту у китайських виробників

Україна виділила 1000 вакцин Coronovac для вакцинації китайських громадян – здебільшого дипломатів і працівників дипломатичних місій. Вони роблять вакцинацію за власний рахунок, ніякого тиску на міністерство охорони здоров’я з боку Китаю не було, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«При зустрічі першої партії вакцини з КНР посол звернувся до нас з проханням провести вакцинацію представників посольства і діаспори. Коли ми формуємо на оперативному штабі цільові групи, які відповідно до дорожньої карти повинні вакцинуватись, ми розглядаємо різні варіанти. Ми розуміли, що в нас є залишок однієї тисячі доз вакцини, є звернення посольства Китаю», – заявив головний санітарний лікар, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

За словами Ляшка, посольство Китаю пообіцяло сприяти Україні в якомога швидшому отримані наступних партій вакцини і збільшити українську квоту у китайських виробників, зокрема Sinovac і Sinopharm. Україна в свою чергу пріоритезувала щеплення для представників китайської діаспори.

«Вони оплачують її згідно із законодавством України, у кожному медичному закладу свої розцінки. Скільки точно зараз не можу відповісти, в кожному пункті щеплення окрема ціна», – уточнив Ляшко.

Раніше Радіо Свобода повідомляло, що у Києві в одній із лікарень відбувалася вакцинація громадян Китаю від COVID-19, що може бути частиною китайської урядової програми. Регіональний координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк називав іншу кількість вакцин для громадян Китаю – 1500 доз. Раніше китайські державні ЗМІ повідомляли, що на вакцинацію записалися 2 800 китайських емігрантів, студентів, етнічних китайців та співробітників китайських компаній.

28 квітня видання SilkBridge.info з посиланням на джерело у Міністерстві охорони здоров’я України повідомляло, що вакцинація китайських громадян, яка почалася 26 квітня у Києві, Харкові та Одесі, проводиться препаратами, які надійшли в Україну в рамках закупівель за кошти українського бюджету. Співрозмовник видання зазначав, що таке рішення ухвалили «під сильним тиском з боку дипломатів посольства КНР». За його інформацією, йшлося про виділення 6 тисяч доз вакцини.

28-29 квітня Ляшко проводить робочий візит до Одещини – він приїхав до регіону, щоб перевірити хід вакцинації населення. Санітарний лікар разом із представниками обласного та міського департаментів відвідував пункти щеплення та медичні заклади регіону.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG