Доступність посилання

ТОП новини

Ветеран АТО: «Внутрішній біль, повернувшись додому, вгамовував громадськими справами»


Боєць батальйону імені генерала Кульчицького НГУ Костянтин Винниченко (праворуч). Дебальцеве, осінь 2014 року
Боєць батальйону імені генерала Кульчицького НГУ Костянтин Винниченко (праворуч). Дебальцеве, осінь 2014 року

Замість роботи у США на запрошення відомої спортсменки, двократної Олімпійської чемпіонки Катерини Гордєєвої – запис добровольцем до батальйону імені генерала Кульчицького та участь у боях за Дебальцеве, Станицю Луганську. Такою є військова «географія» Костянтина Винниченка, який по поверненні додому, каже, зіткнувся з упередженим ставленням до ветеранів АТО під час пошуку постійної праці та нині займається громадською роботою разом з побратимами.

– Весною 2014 році, почувши, що в Криму з’явились «зелені чоловічки», я пішов до військового комісаріату для підтвердження своїх даних і щоб дати свою згоду на мобілізацію. Мої дані записали та попередили, що я вже за віком знятий з обліку, тому мені потрібно просто чекати на повідомлення, якщо буде потреба.

У цей час на Донбасі з’явились «республіки», зі сходу країни надходило все більше звісток про втрати українців під час бойових дій. Я зрозумів, що треба бути на передовій, щоб докласти свої зусилля для захисту моєї родини та українських цінностей.

І як ви там опинились?

Коли треба було з’явитись у військову частину, я попередив рідних, що їду на заробітки за кордон. Але насправді поїхав на Схід

– З’ясував, що можу пройти медичний огляд та оформити документи до добровольчого батальйону імені генерала Кульчицького. Я не хотів говорити своїм рідним про свої наміри, не хотів причинити їм болю, переживань. Коли треба було з’явитись у військову частину, я попередив рідних, що їду на заробітки за кордон. Але насправді поїхав не на Захід, а на Схід.

–​ Як все-таки родина дізналась, де ви насправді були?

– Моїй тітці хтось зателефонував і попросив переслати кошти на нібито моє «лікування після поранення», були тоді такі «розводи». Моя сестра побачила по телевізору контакти волонтерки Галини Алмазової, звернулась до неї з порадою, що робити.

Галина відповіла, що бачила мене в Дебальцевому, розмовляла зі мною та перевірила списки поранених зі шпиталів. Інформація про моє нібито «поранення» не підтвердилась, але правда щодо мого перебування на передовій стала відома родині.

Як після боїв сприймали мирне життя?

У резюме писав про досвід роботи у великих компаніях, вищу економічну освіту, аспірантуру і про участь в АТО. Це відлякувало потенційних працедавців


– Повернення до мирного життя у травні 2015 було непростим. Я мав досвід роботи в інвестиційно-будівельних компаніях, але останнє (до війни) місце роботи було «заморожене»: я збагнув, що треба шукати нову постійну роботу. У резюме писав про досвід роботи у великих компаніях, вищу економічну освіту, аспірантуру і про участь в АТО. Це відлякувало потенційних працедавців.

Свій внутрішній біль вгамовував громадськими справами

Свій внутрішній біль вгамовував громадськими справами. Нереалізованість та пошук правди знаходили підтримку серед людей, які поділяли моє бачення. На УР-1 упродовж 8 місяців виходила програма «Життя після війни», де я був автором та співведучим з Людмилою Чернюк.

Костянтин Винниченко – ведучий радіопрограми
Костянтин Винниченко – ведучий радіопрограми

Розкажіть детальніше про вашу громадську діяльність.

– Нам з побратимами вдалось вберегти від закриття базу відпочинку на Чорному морі, там відкрили Центр реабілітації поранених в АТО, а потім Центр реабілітації учасників бойових дій «Катранка». 2015-2017 роки ми безкоштовно прийняли на реабілітацію родини ветеранів АТО, з ними працювали психологи, художники, актори та інші. На сьогодні через цей табір пройшло понад 3000 людей.

Центр «Катранка»
Центр «Катранка»
Ми з побратимами обмірковуємо, як організувати на належному рівні спортивну реабілітацію ветеранів війни


Я вже знав, на що здатний в цивільному житті, як я можу свою краплю допомоги пораненим здійснити. Формою реалізації стали благодійні заходи на підтримку важкохворих захисників України та заходи з вшанування пам’яті загиблих героїв, наприклад, загибелі останніх захисників ДАП. Тепер ми з побратимами обмірковуємо, як організувати на належному рівні спортивну реабілітацію ветеранів війни, які мають поранення та чиє здоров’я підірване війною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG