Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Заарештований у Росії «COVID-дисидент» оголосив голодування

У російському регіоні Північна Осетія оголосив голодування в СІЗО так званий «COVID-дисидент» Вадим Чельдієв. Раніше суд заарештував його на два місяці за звинуваченням у нападі на поліцейського, повідомляє проєкт Радіо Свобода Кавказ.Реалії.

Суд також оштрафував активіста на 75 тисяч рублів (це близько 28 тисяч гривень) у справі про фейки щодо коронавірусу. За версією слідства, 18 квітня під час конвоювання Чельдієва до Москви він вдарив одного з поліцейських, що сиділи з ним у машині. Активіст стверджує, що один співробітник поліції вдарив іншого, щоб інсценувати напад.

Опозиційний активіст і колишній оперний співак Вадим Чельдієв неодноразово закликав жителів Північної Осетії до протесту проти чинної місцевої влади. Одним із приводів для його звернень стали запроваджені в регіоні карантинні заходи. Він вважає, що влада завищує число заражених, а саму епідемію називає результатом міжнародної змови, в якій нібито бере участь і російська влада. Саме Чельдієву належить ініціатива провести у Владикавказі масовий неузгоджений мітинг 20 квітня. Місцеві жителі вимагали відставки голови Північної Осетії В'ячеслава Бітарова.

Чельдієв раніше у своїх відеозверненнях без будь-яких доказів стверджував, що влада спеціально заражає людей вірусом, роблячи тести. Він належить до так званих «COVID-дисидентів» – людей, які, всупереч оцінкам Всесвітньої організації охорони здоров’я, вважають загрозу коронавірусної інфекції перебільшеною, вважаючи COVID-19 міжнародною змовою.

ВООЗ закликає владу Білорусі запровадити карантин через коронавірус

Президент Білорусі Олександр Лукашенко (на фото в центрі) не зупиняв роботу підприємств, масові заходи та навчання через коронавірусну пандемію
Президент Білорусі Олександр Лукашенко (на фото в центрі) не зупиняв роботу підприємств, масові заходи та навчання через коронавірусну пандемію

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала білоруський уряд запровадити обмежувальні заходи, щоб забезпечити дистанціювання громадян і сповільнити поширення коронавірусної інфекції COVID-19 у світі, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Такі рекомендації зробили 21 квітня експерти ВООЗ, які відвідали Білорусь раніше в квітні, щоб оцінити дії місцевої влади для протидії пандемії. За заявою експертної групи, кількість хворих на коронавірусну хворобу в цій країні «стрімко росте».

На противагу європейським країнам, які запровадили суворі обмеження для стримання епідемії, Білорусь не закривала свої кордони, не зупиняла роботу заводів, магазинів, закладів харчування та освіти. Масові заходи також не заборонені, а церкви відправляли богослужіння на Великдень 19 квітня в звичайному режимі.

Водночас Міністерство охорони здоров’я Білорусі рекомендувало громадянам обмежити свої соціальні контакти.

ВООЗ, тим часом, радить Мінську відкласти «масові зібрання», в тому числі релігійні, спортивні та культурні заходи, а також запровадити карантин для осіб, що контактували з хворими на COVID-19, а також тих, у кого є підозра на зараження.

Також організація радить владі Білорусі надати громадянам можливість для дистанційної роботи та навчання, зупинити роботу не критичних підприємств і обмежити «пересування без граничної необхідності, особливо для груп ризику».

Станом на 21 квітня в Білорусі налічується 6 723 хворих, 55 з них померли.

Попри дедалі більший спалах коронавірусної хвороби, авторитарний президент Білорусі Олександр Лукашенко нехтує рекомендаціями ВООЗ з протидії пандемії, називаючи їх «масовим психозом».

УЄФА закликає європейські ліги дограти призупинені чемпіонати

УЄФА прагне завершити призупинений футбольний сезону у Європі, попри пандемію коронавірусної інфекції. Керівний орган європейського футболу 21 квітня на відеоконфереції з представниками 55 національних федерацій виступив із «наполегливою рекомендацією» дограти призупинені чемпіонати.

УЄФА заявила, що будь-які рішення будуть оголошені після засідання виконавчого комітету організації в четвер, 23 квітня.

Чемпіонати в Європі були призупинені в середині березня, коли коронавірус поширився по всьому континенту.

У Європі станом на 21 квітня зафіксовано близько 107 тисяч смертей через CОVID-19. В Італії, Іспанії та Франції офіційно зафіксовано понад 20 тисяч смертей у кожній країні, у Великій Британії – понад 17 тисяч.

У Німеччині ситуація зі смертністю краща, і бундесліга має стати першою провідною лігою Європи, яка спробує відновити сезон. Очікується, що клуби німецької ліги 23 квітня узгодять 9 травня як дату поновлення матчів.

Івано-Франківщина: поліція склала адмінпротокол на священника УПЦ (МП) за порушення карантину

Поліцейські Івано-Франківської області 21 квітня склали адміністративний протокол на священника Української православної церкви (Московського патріархату) за порушення карантинних обмежень, повідомляє пресслужба обласної поліції.

За даними правоохоронців, поліцейські виявили перевищення допустимої кількості людей на території храму.

«Працівниками поліції під час охорони публічного порядку було виявлено порушення, а саме під час богослужіння на території церкви перебувало більше 10 людей без засобів індивідуального захисту, які не дотримувалися дистанції. На священника було складено адмінпротокол за статтею 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей – ред.), адже він був суб’єктом проведення релігійного заходу», – йдеться в повідомленні.

В разі встановлення судом провини штраф за порушення карантинних обмежень за статтею 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення може становити від 17 до 34 тисяч гривень.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко 20 квітня заявив, що всі священнослужителі, які під час святкування Великодня порушили карантинні обмеження, будуть притягнуті до відповідальності.

За даними МВС, станом на ранок 19 квітня, в церковних заходах із нагоди Великодня, всупереч закликам влади дотримуватися карантинних обмежень, узяли участь майже 130 тисяч громадян (минулого року, коли обмежень не було, це число сягало більш ніж семи мільйонів). Уже тоді було повідомлено, що при цьому правоохоронці зафіксували 19 випадків порушення карантинних обмежень у 13 областях, найбільше з них – у Донецькій.

Найгрубіші порушення зафіксували в Почаївській лаврі на Тернопільщині і в Святогірській на Донеччині. Провадження відкрили за статтею 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Ця стаття в разі доведення вини передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

У багатьох країнах світу відбуваються протести проти обмежень у зв’язку з COVID-19

Протест у російському місті Владикавказі, 20 квітня 2020 року
Протест у російському місті Владикавказі, 20 квітня 2020 року

Демонстрації проти обмежувальних заходів, спрямованих на боротьбу з поширенням коронавірусної інфекції, відбулися в Сполучених Штатах, Бразилії, Росії та багатьох інших країнах світу.

У США акції протесту зафіксовані у багатьох штатах – від Нью-Гемпширу й Меріленда до Пенсильванії, Техасу та Каліфорнії. Демонстранти переважно були без захисних масок, багато хто ігнорував заходи соціального дистанціювання. Найчисельнільший протест був у столиці штату Мічиган, місті Лансінг, де зібралося близько трьох тисяч протестувальників.

Президент США, республіканець Дональд Трамп своїми твітами підтримав демонстрантів у трьох штатах (Міннесоті, Мічигані та Вірджинії), очолюваних губернаторами з Демократичної партії.

Ці демонстрації привернули увагу, але протестувальники представляють меншість: понад 80 відсотків жителів США схвалили режим обмежень, згідно з останнім опитуванням, проведеним Quinnipiac.

У неділю, 19 квітня, близько 600 демонстрантів біля штабу армії в столиці Бразилії протестували проти наказів про перебування вдома, виданих губернаторами штатів. До демонстрантів приєднався крайньо правий президент Жаїр Болсонару. Бразильський президент постійно критикував карантинні заходи, які є менш суворими, ніж ті, що існують у Європі та сусідніх країнах Латинської Америки.

Сотні людей відмовились від рекомендацій дотримуватися соціальної дистанції в понеділок, 20 квітня, в місті Владикавказі, столиці Північної Осетії в російській частині Кавказу. Учасники демонстрації вийшли на протест проти коронавірусних обмежень. Кілька протестувальників були затримані.

Протест виник на тлі обурення багатьох росіян через відсутність адекватної, на їхню думку. підтримки пересічних людей, а також малого та середнього бізнесу під час епідемії.

Демонстрації також відбулися в Південній Африці, Нігері, Тунісі, Колумбії та Венесуелі, де люди вимагати більшої фінансової та продовольчої допомоги.

Коронавірус у Білорусі. Чому Лукашенко діє всупереч решті світу?

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 21 квітня відвідав бобруйське підприємство «Слов'янка». Там він висловив упевненість, що глобальна економіка «повернеться до роботи протягом місяця» і вкотре заперечив, що від коронавірусу хтось помирає в Білорусі. Тоді як за даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, 21 квітня в Білорусі зафіксовано 6264 випадки COVID-19, 51 людина померла. 514 – вилікувалися. Більше про це читайте за лінком.

Як проходить карантин у Великій Британії, яка одна з останніх запровадила карантин

Велика Британія активно проводить тестування населення на COVID-19. Станом на 20 квітня, в країні протестували на коронавірус 386 044 британців, із них виявили 124 743 хворих. У країні ще щонайменше три тижні триватиме карантин. Разом з тим, уряд підтримує бізнес та зменшує податки. Про перебіг карантину у Великій Британії – у фоторепортажі на сайті Радіо Свобода.

Ройтбурд просить МОЗ переглянути рішення про відкриття музеїв

Запровадження карантину завдало удару музеям, проте їх відкриття до завершення загальних карантинних обмежень може вдарити ще сильніше, вважає директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд. Про це він написав на своїй Фейсбук-сторінці 21 квітня.

Ройтбурд зокрема вказав на те, що доглядачі в музеях – переважно люди старшого віку, які перебувають на самоізоляції.

«Якщо запускати музеї, особливо у великих містах, то це потягне за собою видатки на транспорт для доглядачів, які перевищують не лише їхні зарплатні, але й те, що музеї можуть заробити в умовах обмеженої відвідуваності та неможливості проводити лекції, екскурсії, дитячі програми та інші масові заходи», – пояснює директор музею, додаючи, що й здоров’я працівників музею може бути поставлене під загрозу.

Поліція відкрила кримінальну справу за незакриття одеського ринку «Привоз»

Поліція Одеської області відкрила провадження за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням (стаття 325 Кримінального кодексу України) на найстарішому одеському ринку «Привоз». Про це повідомив 21 квітня заступник керівника головного управління Національної поліції в Одеській області Сергій Махотін.

«На даний час по даному факту в Приморському відділі поліції відкрито кримінальне провадження. Зараз складена певна кількість протоколів як про порушення порядку торгівлі, так і про порушення порядку карантину», – зазначив Махотін.

За його словами, три чверті ринку «Привоз» не працюють, залишилися тільки декілька павільйонів.

Раніше голова поліції Одеської області Олег Бех, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, повідомляв, що правоохоронці направляли в Одеську міську раду вже чотири листи про необхідність закрити міські ринки, в тому числі «Привоз».

В прес-службі одеської міської ради Радіо Свобода повідомили, що не планують закривати ринки, оскільки не бачать законних підстав це робити.

Дніпро: керівниця обласної реабілітаційної лікарні оголосила голодування

У Дніпрі у вівторок оголосила голодування генеральна директорка обласної реабілітаційної лікарні Інеса Шевченко. Інформацію про це Радіо Свобода підтвердила сама медик.

За її словами, голодування – акція протесту на підтримку лікарів з усієї України, яким після початку другого етапу реформи медичної галузі не доплачуватимуть зарплату.

«Через реформу, яка розпочалася з 1 квітня, лікарі країни не матимуть заробітної плати. Зараз, якщо лікарні виплатили аванс, то на заробітну платню, за дуже маленьким винятком, грошей немає. Для того, наприклад, щоб медики Дніпропетровської області до кінця року отримували зарплату, треба 1 мільярд 330 мільйонів державної субвенції, а нашому регіону виділили 300 мільйонів, тобто в 4,5 рази менше», – сказала Шевченко.

Про наміри оголосити голодування Інесса Шевченко написала 17 квітня на своїй сторінці у Фейсбуці. Акція, яку розпочала 21 квітня, безстрокова, каже лікарка. Вона також сподівається, що її протест підтримають колеги в Укаїні та за кордоном.

Коронавірус може спричинити поширення голоду у світі – ООН

Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 може спричинити поширення голоду у світі, йдеться у звіті Світової продовольчої програми ООН.

«55 країн та територій є домівкою для 135 мільйонів людей, що гостро страждають від недостатності продовольства й потребують негайної гуманітарної допомоги з їжею та харчуванням, є найбільш вразливими до наслідків цієї пандемії, оскільки вони мають дуже обмежені можливості або взагалі їх не мають, щоб впоратися одночасно з медичним та соціоекономічним аспектом потрясінь», – заявили автори звіту.

Вони припускають, що ці країни можуть зіштовхнутися з болючим компромісом між порятунком людей від коронавірусу та порятунком людей від голоду.

«Пандемія може спричинити гострі проблеми з недостатністю продовольства і в інших країнах. Наприклад, малі острівні країни, що розвиваються, та країни-експортери нафти можуть зазнати серйозного впливу, оскільки вони є чистими імпортерами продовольства і мають населення, яке залежне від прибутків з грошових переказів та туризму», – розповіли в ООН.

За даними Світової продовольчої програми, у 2019 році найбільше людей мали кризові проблеми з продовольством у Ємені (15,9 млн людей, або 53% населення), Демократичній Республіці Конго (15,6 млн, або 26% населення), Афганістані (11,3 млн, або 37% населення), Венесуелі (9,3 млн, або 32% населення) та в Ефіопії (8 млн, або 27% населення).

На Одещині услід за лікарнею на карантин закрили місто

В Одеській області закрили на карантин місто Подільськ – туди зможуть потрапити тільки місцеві жителі і працівники життєво необхідних підприємств. Транзитний проїзд через місто буде заблокований, повідомив 21 квітня заступник голови управління Національної поліції в Одеській області Сергій Махотін.

«Режим допуску до Подільська буде суворо обмежений. Туди не можна буде приїхати, щоб придбати мопед або підстригтися. Або місцеві мешканці, або працівники важливих для життя міста підприємств, залізниці (будуть пропускатися – ред.)», – заявив Махотін.

На в’їзді будуть працювати місцеві правоохоронці, які зможуть ідентифікувати жителів Подільська на в’їзді. Буде потрібна або реєстрація, або довідка з місця роботи, заявив Махотін.

У пресслужбі Одеської ОДА Радіо Свобода уточнили, що карантин діятиме протягом двох тижнів.

СБУ заявляє про викриття 207 поширювачів фейків про коронавірус

З початку дії карантинних заходів Служба безпеки України викрила 207 агітаторів, які поширювали в інтернеті фейки про коронавірусну хворобу COVID-19, йдеться в заяві правоохоронного органу.

«За період дії карантинних заходів Служба безпеки України викрила вже 207 інтернет-агітаторів, котрі поширювали різноманітні фейки про коронавірус. Також заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тисяч користувачів. Інформацію про 197 виявлених агітаторів СБУ спрямувала до Нацполіції», – заявляють у Службі.

За даними відомства, половину порушників притягнули до адміністративної відповідальності «за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку».

При цьому, стверджують у СБУ, 10 з 207 виявлених агітаторів діяли за завданням представників Росії.

На Миколаївщині зафіксували першу смерть від COVID-19

У Миколаївській області зафіксували першу смерть від коронавірусної інфекції COVID-19, повідомила у фейсбуці 21 квітня обласна державна адміністрація.

«Померла жителька села Воронівка, Вознесенського району, у віці 81 року, яка захворіла 1 квітня і 9 квітня її було госпіталізовано до КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» з підозрою на коронавірусну інфекцію COVID-19. Коронавірусну інфекцію підтверджено лабораторним методом ПЛР… Дата смерті – 21 квітня», – йдеться в повідомленні.

Миколаївська область тривалий час не фіксувала захворювань на COVID-19. Про перший випадок тут повідомили 11 квітня.

За даними МОЗ, в Україні станом на 21 квітня зафіксували 6 125 випадків захворювання на COVID-19, одужали 367 людей, а померли – 161.

На Миколаївську область припадає 41 випадок захворювання.

У Борисполі переобладнали неврологічне відділення на інфекційне про всяк випадок

«Коли Саша і Геша – все в повному порядку» – Ярославський розповів, як вони з Кернесом рятують Харків від коронавірусу

Харківський бізнесмен Олександр Ярославський був серед тих бізнесменів, яких 16 березня, в переддень запровадження карантину, зібрав в Офісі президента Володимир Зеленський. Як пізніше з’ясувалося, Зеленський просив представників великого бізнесу долучитися до боротьби з розповсюдженням коронавірусу. Зокрема, йшлося про допомогу із закупівлею та постачанням тестів, медичного обладнання, захисних та дезінфекційних засобів. Крім того, президент просив, аби кожен із запрошених бізнесменів взяв на себе кураторство за окремою областю та допоміг місцевій владі всіма необхідними ресурсами – як-от людьми чи транспортом.

На прохання Зеленського про допомогу Ярославський відгукнувся одним з перших. За ним президент закріпив Харківську область. Вже 24 березня в країну прибули 50 тисяч тест-систем для виявлення коронавірусу. Перші лабораторні тести для України придбав китайський бізнесмен Джек Ма. За словами Ярославського, вони з Ма давно дружать, і саме завдяки цим зв’язкам вдалося організувати закупівлю та доставку ПЛР-тестів для України.​

Радіо Свобода розпитало у Ярославського про його нинішні взаємини з місцевою владою, роботу харківського антикризового штабу та антикризовий союз з Геннадієм Кернесом. Читайте ключові висловлювання бізнесмена.

На час карантину мінімальна допомога з безробіття складе тисячу гривень – Держслужба зайнятості

В Україні на час карантину мінімальна допомога з безробіття становитиме одну тисячу гривень, повідомляють у Державній службі зайнятості.

«Соціальний захист найвразливіших категорій безробітних посилено. Розмір виплат для осіб, які отримують мінімальну допомогу по безробіттю без урахування заробітної плати та страхового стажу, на період карантину підвищено з 650 грн до 1000 грн», – йдеться в повідомленні.

За даними Держслужби зайнятості, це передбачає постанова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що набула чинності 18 квітня 2020 року.

Постанова застосовується з початку оголошення карантину, 12 березня, і діятиме протягом 30 календарних днів після закінчення карантину.

Мінімальний розмір допомоги з безробіття підвищений до 1000 гривень для:

  • тих, хто протягом 12 місяців, що передували реєстрації в службі зайнятості, мають страховий стаж менше ніж шість місяців або звільнені з останнього місця роботи з негативних причин (наприклад, за прогул);
  • молоді, яка закінчила або припинила навчання в середньому та вищому навчальному закладі, звільнилася зі строкової військової служби і яка потребує сприяння в працевлаштуванні на перше робоче місце;
  • внутрішньо переміщених осіб, які документально не можуть підтвердити періоди своєї зайнятості.

Усім безробітним, які стали на облік у період карантину і отримують допомогу в мінімальному розмірі (650 гривень), допомога буде автоматично перерахована з першого дня реєстрації у службі зайнятості, йдеться в повідомленні.

У Борисполі переобладнали неврологічне відділення на інфекційне про всяк випадок (відео)

У Борисполі, що на Київщині, неврологічне відділення міської лікарні переобладнали під інфекційне відділення. Про це Радіо Свобода розповів директор КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Олександр Щур. Місцеве інфекційне відділення ще з літа 2019 року – на капітальному ремонті. Нині усіх пацієнтів з коронавірусною інфекцією COVID-19, каже Олександр Щур, з області й району везуть на госпіталізацію в Білу Церкву та у Переяслав (Київська область). Утім, каже керівник, якщо і ці лікарні не зможуть впоратися із напливом хворих, то в Борисполі готові 50 ліжок у лікарні.

Коронавірус не має ознак лабораторних маніпуляцій – ВООЗ

Всі дані свідчать про те, що новий коронавірус виник у кажанів у Китаї наприкінці минулого року, ним не маніпулювали і не створювали у лабораторних умовах. Про це заявила 21 квітня Всесвітня організація охорони здоров’я.

«Все наявні дані свідчать про те, що вірус має тваринне походження», – заявила на брифінгу у Женеві прес-секретар ВООЗ Фадела Чаїб.

Вона додала, що поки неясно, як вірус подолав шлях до людини, наразі припускають, що був проміжний господар з тварин.

Столична влада розробила план поетапного послаблення карантину у місті

Про це на брифінгу розповів мер Києва Віталій Кличко.

«Ми розуміємо, що бізнес повинен працювати, що місто має розвиватись. Що нам потрібно оживляти економіку. Ми повинні пройти пік хвороби. Його в Україні та місті очікуємо за тиждень-два. Після цього, виходячи з ситуації, будемо впроваджувати поступове послаблення обмежувальних заходів», – зазначив мер столиці.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG