Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

У Києві коронавірусом інфіковано майже 900 людей – Кличко

У Києві за минуло добу на COVID-19 захворіли ще 42 людини, таким чином загальна кількість інфікованих становить 892. Про це під час брифінгу розповів мер Києва Віталій Кличко.

Він додав, що вчора від коронавірусного захворювання померли дві людини.

Загалом у Києві від COVID-19 померли 19 людей, одужали 30.

Серед інфікованих минулої доби, за словами Кличка, 15 жінок віком від 25 до 67 років, дівчинка 7 років, а також 25 чоловіків від 18 до 72 років і п’ятирічний хлопчик.

COVID-19 у Росії: чи змусить криза Кремль піти з Донбасу?

Низькі ціни на нафту, пандемія і, як наслідок, економічна криза. Падіння економіки буде глобальним, прогнозують експерти, але багато хто вважає, що по Росії коронавірус вдарить більше за інших. Чому? Чи може це похитнути владу російського президента Володимира Путіна, а потім і зупинити війну на Донбасі? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

У Німеччині скасували всесвітньо відомий фестиваль «Октоберфест» через епідемію коронавірусу

Про це повідомило керівництво землі Баварія, де проходить захід.

«Ми вирішили, що ризик занадто великий», – заявив прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер

Цього року «Октоберфест» мав відбутися з 19 вересня по 4 жовтня.

У Сербії частина підприємств можуть відновити роботу 21 квітня

Уряд Сербії вирішив послабити обмежувальні заходи, запроваджені минулого місяця з метою сповільнити поширення коронавірусу.

Деякі малі підприємства і ринки, зокрема автомеханіки, виробники взуття, хімчистки, книгарні й інші послуги, зможуть відновити роботу 21 квітня.

Уряд заявив, що підприємства повинні застосовувати суворі заходи профілактики, такі як носіння масок, рукавичок і дезінфекція. Торгові центри, кафе, ресторани, школи і дитячі садки залишаться закритими.

Нічну комендантську годину скоротять на одну годину. Крім того, буде послаблений цілодобовий карантин для людей віком від 65 років. Їм дозволять залишати свої домівки на 30-хвилинну прогулянку три вечори на тиждень.

У Росії кількість інфікованих коронавірусом перевищила 50 тисяч

Про це повідомив російський оперативний штаб боротьби з розповсюдженням коронавірусної інфекції.

Всього від початку епідемії захворіли 52 763 людини, 29 433 з них – у Москві.

Померли 456 людей, 51 – за минулу добу. Одужали 3873 людини.

На Одещині на карантин закривають лікарню

Подільську міську лікарню на Одещині закривають на двотижневий карантин, повідомив голова Одеської обласної держадміністрації Максим Куций. За його словами, це пов’язано зі значною кількістю медпрацівників, у яких діагностували COVID-19.

«Всі медпрацівники і пацієнти в обов’язковому порядку пройдуть ПЛР-тестування. Головне управління ДСНС України в Одеській області проведе у всіх приміщеннях повну дезінфекцію. Посадовці, відповідальні за цей процес, щодня доповідатимуть про вжиті заходи та епідемічну ситуацію в районі», – написав Куций у фейсбуці.

За даними голови ОДА, станом на 21 квітня Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України підтвердив 146 випадків захворювання на коронавірус в області: з них в Одесі – 43 випадки, у Подільську – 37 випадків, у Біляївському районі з містом Теплодар – 27 випадків.

Міністр пояснив, чому сім областей подавали пусті звіти про COVID-19 на Великдень

Кілька областей подавали пусті звіти про ситуацію з COVID-19 за 19 квітня у зв’язку з тим, що багато людей не зверталися, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Ми з головним санітарним лікарем Віктором Ляшком розібралися повністю в цій ситуації, що відбувалося. І з цього приводу хочу вам повідомити. По-перше, всі без винятку лабораторії по всіх областях працювали у звичайному режимі, тобто не робили собі перерву. Ці нулі були пов’язані з тим, що на Великдень багато людей просто не зверталися до лікарів щодо саме проведення тестувань методом ПЛР», – розповів міністр на онлайн-брифінгу.

Степанов додав, що на «гарячу лінію» не надходила інформація про відмову медиків здійснювати тести методом полімеразної ланцюгової реакції.

У ЗСУ виявлено 39 випадків захворювання на COVID-19

Станом на 7:00 21 квітня у Збройних силах України виявили 39 випадків захворювання на COVID-19, повідомляє Командування медичних сил ЗСУ.

Зазначається, що дві людини одужали, також дві померли.

«На ізоляції (в тому числі самоізоляція) – 272 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція у найближчі 2 доби – 90 осіб», – мовиться у повідомленні.

Повернення до норми після COVID-19... У червні?

Багато країн зараз менш оптимістично налаштовані щодо того, що коронавірусна криза завершиться до червня і до літа ситуація повернеться до норми.

Гендиректор ВООЗ про COVID-19: найскладніше ще попереду

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус застерігає, що основна боротьба з коронавірусом ще попереду.

«Повірте, найскладніше ще попереду. Ми можемо запобігти цій трагедії. Багато хто не розуміє, що це за вірус», – сказав голова ВООЗ на пресконференції в Женеві 20 квітня.

За його словами, попри застереження ВООЗ, розвиток ситуації з коронавірусом став несподіваним навіть для розвинутих держав.

МОЗ пропонує продовжити карантин до 12 травня

Міністерство охорони здоров’я запропонує уряду продовжити карантин до 12 травня. Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

За його словами, відповідну постанову МОЗ винесе на найближче засідання уряду.

При цьому, додав Степанов, МОЗ запропонує пом'якшити карантин, зокрема дозволити відвідувати парки, музеї та бібліотеки, однак з дотриманням обмежень.

МОЗ повідомляє: в Україні зафіксовано 6125 випадків COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 21 квітня в Україні 6125 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 161 летальний, 367 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 415 нових випадків.

МЗС: 50 українців одужали від коронавірусу за кордоном

50 українців, які перебувають за кордоном, одужали від коронавірусу, повідомляє Міністерство закордонних справ. За даними, наведеними станом на вечіри 20 квітня, на лікуванні за кордоном перебувають 152 громадян України з діагнозом COVID-19.

Сім людей померли, повідомила пресслужба МЗС на своїй сторінці «Коронавірус в світі – оперативно від МЗС України» у фейсбуці.

Найбільше громадян України лікуються в Італії – 121.

За допомогою до дипломатичних представництв України за кордоном, за даними МЗС, звернулися 16392 людини.

Карантин: ситуація в Україні 21 квітня (трансляція)

В Україні триває карантин через пандемію коронавірусу. Очікується, що цього тижня уряд його продовжить.

20 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, очікуються два піки захворюваності на COVID-19 – наприкінці квітня і на початку травня.

Радіо Свобода досліджує ситуацію з коронавірусом в Україні і дотриманням карантинних заходів – 21 квітня стрімимо з Києва і Борисполя.

Як змінилася робота «швидкої» в період пандемії. Репортаж з Києва

«Я племінника вже місяць з народження ніяк не побачу. Не хочу приносити можливе «щастя».

«Пацієнтів, які місяць тому зверталися до нас зі своїми симптомами, вже не порівняти з пацієнтами, яких ми возимо сьогодні. Місяць тому це були практично всі, хто вичитав якийсь у себе симптом і, природно, навіював собі думки про захворювання. Зараз це хворі досить складні».

«Іноді буває по 20 викликів, коли ми – чергова бригада, наприклад. З машини не виходимо. Поїсти нам дають тільки з дозволу старшого лікаря. Заїхали, 15-20 хвилин поїли і поїхали далі. Дуже важко».

Прем’єр розповів, що планується з карантином в Україні

Кабінет міністрів України планує продовжити карантин, але водночас пом’якшити деякі заходи в окремих сферах уже цього тижня, сказав gрем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю агентству «РБК-Україна».

Зокрема, він навів нещодавно отримані Кабміном розрахунки Національної академії наук України, згідно з якими очікується два піки захворюваності: за його словами, це орієнтовно на кінець квітня і між 3 і 8 травня.

При цьому він додав, що цього тижня попередньо планується пом’якшити деякі заходи.

Як сказав прем’єр, на засіданні Кабміну, найімовірніше, базуючись на згаданих розрахунках НАНУ, ухвалять рішення продовжити карантин. Але, додав він, «плануємо пом’якшити деякі заходи у двох-трьох сферах уже цього тижня».

Агентство не повідомляє, чи називав Шмигаль ці сфери конкретно. Також воно не уточнює, коли взяло це інтерв’ю, повний текст якого на цей момент іще не опублікований.

Карантин у Києві. Що відбулося за тиждень – фоторепортаж

Більше ніж місяць, як в Україні запровадили карантин. У столиці та регіонах діють обмеження, що запобігають швидкому поширенню епідемії коронавірусної інфекції COVID-19.

Станом на ранок 20 квітня в Україні підтвердили 5 710 випадків коронавірусу. З них 151 летальний, 359 пацієнтів одужали.

Кабінет Міністрів України очікує піку захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19 на початку травня.

Як минув тиждень у Києві у фоторепортажі Радіо Свобода.

Небезпека другої хвилі коронавірусу і критерії виходу з карантину – інтерв’ю з британським вірусологом

Доктор Мухаммад Мунір
Доктор Мухаммад Мунір

Чому друга хвиля інфікування на коронавірус COVID-19 більш небезпечна, ніж перша? Коли можна скасовувати карантин та що необхідно врахувати? Відповіді на найбільш поширені запитання надав британський вірусолог із Ланкастерського університету доктор Мухаммад Мунір в інтерв’ю балканській службі Радіо Свобода.

У Збройних силах повідомили нові дані про зараження коронавірусом

У Збройних силах України повідомили нові дані про зараження в лавах ЗСУ новим коронавірусом.

Як мовиться в повідомленні командування Медичних сил ЗСУ, оприлюдненому в фейсбуці о 15:06 за Києвом, підтверджено захворювання ще в 4 військовослужбовців Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова, які з 8 квітня перебували під наглядом медичної служби на обсервації в ізоляторі військового інституту у зв’язку з контактуванням із хворою особою.

Ідеться про те, що один із курсантів інституту контактував із матір’ю, в якої діагностували коронавірусне захворювання. Через це того курсанта разом із групою з 27 контактних із ним осіб ізолювали. Пізніше в курсанта теж виявили коронавірус, його шпиталізували. Тепер же, через нинішній результат тестування, термін обсервації всій цій групі військовослужбовців продовжили.

Що таке «реагент» і чому він затримує збільшення тестів на коронавірус?

Медичний працівник, одягнений у захисний костюм, тримає зразок для проведення тесту на коронавірус
Медичний працівник, одягнений у захисний костюм, тримає зразок для проведення тесту на коронавірус

На кінчику кожної палички з набору тестування, які використовуються у боротьбі з коронавірусом, є реагенти.

Це химерне слово означає основні інгредієнти будь-якого хімічного тесту, а у випадку нинішньої пандемії включає неорганічні розчини, такі як ферменти, пробники та праймери, створені відповідно до геному коронавірусу.

Вони потрібні для тестів на коронавірус, які життєво необхідні для боротьби з COVID-19. Станом на 20 квітня, було підтверджено 2,4 мільйона випадків захворювання, з них – у понад 166 тисяч людей хвороба, що схожа на пневмонію, забрала життя.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG