Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Почаїв із його лаврою в користуванні УПЦ (МП), яка порушила карантин, закривають на в’їзд і виїзд

Почаївська лавра порушила карантинні вимоги в час пандемії COVID-19
Почаївська лавра порушила карантинні вимоги в час пандемії COVID-19

Контрольно-пропускні пункти в Почаєві посилюють військовослужбовцями Кременецького військового комісаріату для здійснення патрулювань, а також рятувальниками, які проводитимуть дезінфекцію і знезараження транспортних засобів. Також у Почаєві з 21 квітня запроваджують пропускну систему.

За даними санітарної служби Тернопільської області, у трьох священників і 5 хористів Почаївської лаври підтвердили коронавірус. Ці особи живуть у різних населених пунктах Тернопільщини.

19 квітня померла мешканка Почаєва, у якої був виявлений коронавірус.

«Карантин надовго, до вакцини ще далеко, але виживуть майже всі» – думки медика-блогера

Скільки людей уже безсимптомно перехворіли на коронавірус? Коли завершиться карантин? Чому COVID-19​ лікують протималярійними препаратами? Чи з'явиться вакцина і чи вигідна пандемія фармацевтам?

Журналісти Радіо Свобода обговорили останні новини і чутки щодо COVID-19​ із відомим медичним блогером, кандидатом медичних наук – лікарем-анастезіологом Андрієм Сем'янківим.

Пасхальный скандал: что делали триста человек в Святогорской лавре в карантин

Пасха у Святогорській лаврі
Пасха у Святогорській лаврі

(Друкуємо мовою оригіналу)

Пасхальное богослужение в Святогорской лавре на Донбассе закончилось скандалом. Кадры с множеством людей – священников и прихожан – облетели всю Украину. У президента сообщили, что надо готовиться к вспышке коронавируса в Святогорске. Полиция открыла уголовное дело.

А жители Святогорска уже подсчитывают убытки от репутационных потерь и задают резонный вопрос: о событиях в лавре все службы знали заранее, но заверили, что справятся – почему же не предотвратили скопление верующих? Кстати, в полиции их насчитали около трех сотен.

Поліція порушила 5 кримінальних проваджень на Великдень – МВС

У церковних заходах з нагоди Великодня взяли участь майже 130 тисяч громадян
У церковних заходах з нагоди Великодня взяли участь майже 130 тисяч громадян

Поліція порушила п’ять кримінальних проваджень на Великдень, повідомив радник міністра внутрішніх справ Юрій Тандіт у коментарі Hromadske. Чотири з них – на Донеччині.

За його словами, усі п’ять проваджень пов’язані з порушеннями у храмах Української православної церкви (Московського патріархату).

Найбільш грубі порушення зафіксували у Почаївській лаврі на Тернопільщині та в Святогірській на Донеччині. Провадження відкрили за статтею 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням).

За даними МВС, у церковних заходах з нагоди Великодня взяли участь майже 130 тисяч громадян (минулого року це число сягало семи мільйонів).

Представники українських церков закликали не відвідувати храми на Великдень через загрозу коронавірусу й брати участь у богослужіннях онлайн.

Як коронавірус лікують в Шарм-ель-Шейху, а також в Одесі і Мелітополі

Кожен із майже п’яти з половиною тисяч підтверджених випадків захворювання COVID-19 в Україні – це людина зі своєю історією хвороби, лікування та одужання. Хвороба досі невивчена, симптоми та анамнез можуть відрізнятися, оскільки на думку інфекціоніста, вірус вже пройшов кілька мутацій. Радіо Свобода продовжує розповідати про українців, які перемагають чи перемогли COVID-19. Ми вже говорили із підприємцями і народними депутатами, а тепер поспілкувались із депутатом місцевої ради, українкою, яку коронавірус знайшов в Єгипті, та військовим лікарем.

Подробиці у матеріалі.

«Всі лікарні переповнені»: як російська система охорони здоров’я намагається впоратися з епідемією коронавірусу

Росія: лікарі забирають жінку до карети швидкої допомоги. 17 квітня 2020 року
Росія: лікарі забирають жінку до карети швидкої допомоги. 17 квітня 2020 року

13 квітня російський водій швидкої допомоги Дмитро Беляков вирушив до Железнодорожного, міста неподалік від Москви, щоб забрати жінку приблизно сорока років із підозрою на коронавірусну інфекцію.

Центральна «гаряча лінія» спрямувала його до шпиталя у Воскресенську, передмісті у 90 кілометрах, який спеціалізується на лікуванні COVID-19. Але коли водій туди приїхав, йому сказали, що туди приїхало ще шість інших машин швидкої допомоги, і що наразі там немає вільних ліжок.

Подробиці у репортажі.

МОЗ отримає понад 71 тисячу захисних костюмів для медиків – заступниця міністра

Міністерство охорони здоров’я «найближчим часом» отримає понад 71 тисячу захисних костюмів для медиків, повідомила заступниця міністра Світлана Шаталова у Facebook.

«Для запобігання спекуляцій у пресі і щоб навколо міністерства у черговий раз не розганялася «зрада», хочу чітко прояснити стан справ. Два тижні тому державному підприємству «Медичні закупівлі України» було доручено закупити захисні костюми для наших медичних працівників. Через декілька днів після цього керівник даної установи Арсен Жумаділов публічно заявив, що йому вдалося знайти костюми, при чому за «значно нижчою ціною». Мова йшла про 245 грн за одиницю», – заявила Шаталова.

За її словами, костюми, на які «Медичні закупівлі» намагалися отримати погодження МОЗ, не зможуть забезпечити належний рівень захисту. Крім того, компанія-постачальник не має сертифікатів якості та інших необхідних документів.

Карантин в Ірані: влада відкриває торговельні центри та міжміські дороги

Іран намагається відновити економіку країни, яка падає через карантин та міжнародні санкції
Іран намагається відновити економіку країни, яка падає через карантин та міжнародні санкції

Влада в Ірані продовжує послаблювати карантинні обмеження та відкриває міжміські дороги й торговельні центри, попри високий рівень захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19.

Серед об’єктів, які відновлюють роботу, – масштабний Тегеранський базар. Водночас ресторани та спортивні зали залишаються зачиненими. Так само не працюють мечеті та релігійні святині, оскільки влада дійшла висновку, що вони зіграли важливу роль у поширенні коронавірусу.

Іран намагається відновити економіку країни, яка падає через карантин та міжнародні санкції.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, в Ірані виявили понад 83,5 тисячі випадків COVID-19. Більш ніж 5 200 людей померли. Водночас в іранському парламенті вважають, що кількість смертей може бути десь удвічі більшою, а загальна кількість випадків COVID-19 – суттєво занижена.

Італія попросила продовжити відрядження українських медпрацівників – Степанов

20 українських медиків прибули до Італії 4 квітня
20 українських медиків прибули до Італії 4 квітня

Італія попросила продовжити відрядження українських медичних працівників, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Відрядження повинно було тривати два тижні, але було звернення італійської сторони щодо продовження ще на тиждень, тобто до 25 квітня, перебування наших медичних працівників в Італії. Після погодження з нашими фахівцями, які там перебувають, продовжили їм відповідне відрядження», – сказав Степанов.

20 українських медиків прибули до Італії 4 квітня. Вони допомагають місцевим боротися зі спалахом коронавірусної хвороби COVID-19 в Італії, де захворіли майже 180 тисяч людей.

Міністр: сім областей не подали інформацію про тестування українців на COVID-19

Сім українських областей не подали інформацію про тестування українців на коронавірусну хворобу COVID-19, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу.

«За попередню добу здійснено 1 988 досліджень методом ПЛР. Така низька кількість тестів пов’язана з тим, що, по-перше, кількість людей, які звернулися з відповідною симптоматикою і яким необхідно було проводити ПЛР на Великодень, зменшилася. Але з іншого боку за минулу добу сім областей не подали жодної інформації щодо тестувань українців на коронавірус. Це Вінницька, Луганська, Чернівецька, Чернігівська, Сумська, Херсонська та Хмельницька області», – сказав Степанов.

За його словами, «це неприпустимі речі», тому він дав доручення головному санітарному лікарю, який з’ясовує причини виниклої ситуації.

«Після того, як ми отримаємо відповіді, будемо вже робити висновки», – додав міністр.

За попередню добу в Україні зафіксували 261 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19. За добу до цього таких випадків було 343.

Загалом в Україні підтвердили 5 710 випадків коронавірусу. 151 людина померла, 359 пацієнтів одужали.

Поліція через порушення в Почаївській лаврі розглядає можливість відкрити провадження

Поліція Тернопільщини зафіксувала порушення умов карантину під час Великоднього богослужіння в Почаївській лаврі, мовиться в повідомленні обласної поліції. У зв’язку з порушенням карантинних норм розглядається питання щодо внесення цього факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«Факт невиконання карантинних заходів зафіксували поліцейські в Почаївській Свято-Успенській лаврі, що на Кременеччині. Божественна літургія відбулася з участю значної кількості вірян, які не дотримувалися дистанції. Згідно із попередніми домовленостями з духовенством Почаївської лаври, богослужіння мало проводитися з виконанням усіх умов та правил карантину. Прихожани мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі», – заявили в поліції.

Речниця Зеленського: через порушення в Святогірській лаврі варто чекати спалаху коронавірусу через тиждень

Речниця президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель попередила, що через порушення під час служби Божої в Святогірській лаврі варто чекати спалаху коронавірусного захворювання в регіоні.

«Подекуди ситуація виходила з-під контролю, як, наприклад, у Святогірську на Донеччині, де в церкві, не дотримуючись правил захисту – без масок і дистанціювання, – зібралося близько 300 людей. На жаль, тепер ми маємо бути готовими вже через тиждень очікувати спалах коронавірусу COVID-19 у Святогірську», – написала вона у фейсбуці.

При цьому, зауважила вона, «статистика показує, що українці в більшості зрозуміли небезпеку епідемії коронавірусу і справді переважно святкували Великдень вдома».

Фоторепортаж святкування Великодня під час карантину у Києві

У Києві найбільші церкви зустріли Великодю ніч. Попри існуючі домовленості – дотримуватися карантину – віряни зібралися біля своїх храмів. Як три православні конвесії святкували Воскресіння, і яка з конфесій зачинила двері для вірян через коронавірус й хворобу COVID-19 – у 25 фото на Радіо Свобода.​

Зеленський «вдячний» духовенству за карантинні заходи у Великдень – ОП

В Офісі президента Володимира Зеленського назвали ситуацію зі святкуванням Великодня в Україні в умовах карантину «спокійною та контрольованою». За повідомленням пресслужби Офісу, голова адміністрації Андрій Єрмак контактує з голова обласних державних адміністрацій.

«За даними очільників ОДА, у більшості храмів дотримуються домовленостей з керівництвом областей та Національною поліцією щодо недопущення великого скупчення людей. Богослужіння у більшості церков відбувалися або в присутності незначної кількості прихожан, або взагалі за зачиненими дверима», – йдеться в заяві.

Крім того, Офіс президента посилається на дані Нацполіції, за якими виявлено порушення карантинних обмежень у 19 храмах.

«Найбільше порушень – на Донеччині, там розпочато кримінальне провадження. У Запорізькій, Рівненській та Чернігівській областях поліцейські склали три адміністративні протоколи. Президент України вдячний головам ОДА та поліції за сумлінну роботу, а також духовенству й вірянам за громадянську свідомість і дотримання карантинних обмежень, що є справжнім проявом любові до ближнього», – повідомляє Офіс.

У переддень Рамадану Іран подовжує закриття мечетей через коронавірус

Влада Ірану подовжує заборону на роботу мечетей та інших релігійних установ ще на два тижні, повідомив президент країни Хасан Роугані 19 квітня.

За словами Роугані, рішення щодо дозволу на масові зібрання протягом священного для мусульман місяця Рамадан, який починається 23 квітня, буде ухвалене пізніше.

Крім того, Тегеран анонсував подовження тимчасового звільнення десятків тисяч в’язнів, яких раніше відпустили з місць позбавлення волі в спробі сповільнити поширенню коронавірусу в переповнених тюрмах.

Своєю чергою, влада Саудівської Аравії, де розташовані священні для мусульман міста Мекка та Медіна, закликали вірян по всьому світу протягом Рамадану молитися вдома і дотримуватися приписів для запобігання зараженню коронавірусною інфекцією.

Кількість хворих на COVID-19 в Збройних силах зросла до 32 людей – Міноборони

Серед військовослужбових Збройних сил України протягом доби виявили три нових випадки коронавірусного захворювання COVID-19, повідомляє Міністерство оборони 19 квітня.

«На 07.00 19 квітня в Збройних Силах України зареєстровано 32 випадки захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, з них дві людини одужали та два летальних випадки», – йдеться в заяві.

При цьому 300 людей перебувають на самоізоляції, у 46 з них цей період завершується в найближчі три доби.

Хворі на COVID-19 військові, яких виявили протягом доби, лікуються у Військово-медичному клінічному центрі Вінниці, Чернівецькому військовому госпіталі та цивільній лікарні у Львівській області.

Степанов розповів, скільки апаратів ШВЛ використовуються для хворих на COVID-19

З усіх апаратів штучної вентиляції, виділених для хворих на коронавірусну хворобу COVID-19, задіяно 175, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 19 квітня.

Він уточнив, що рішення щодо підключення пацієнта до апарату ШВЛ ухвалює лікар з огляду на його стан.

«На сьогодні в нас у 243 лікарнях, які визначені на боротьбу з коронавірусною хворобою COVID-19, перебуває 2 071 апарат штучної вентиляцї легень, з яких задіяно 175, це трішки більше, ніж 8%», – сказав він.

При цьому, за словами Степанова, всі стаціонарне лікування хворих на COVID-19, в тому числі підключення до апарату ШВЛ, повинно надаватися пацієнтам безоплатно.

Вербна неділя і більше ПЛР-тестів – у МОЗ пояснили зріст кількості нових випадків COVID-19

Зріст виявлених за добу хворих на COVID-19 в Україні пояснюється зокрема тим, що віряни не утрималися від походів у церкву на Вербну неділю, заявив на брифінгу 19 квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Так він відповів на питання щодо того, чому в попередні дні кількість нових випадків відчутно виросла.

«Існує декілька факторів, перший фактор: на жаль, багато хто не дотримався наших рекомендацій щодо того, щоб залишатися вдома на Вербну неділю і не відвідувати масово богослужіння. У зв'язку з цим прояви були на четвертий-п'ятий день після відповідно того, як люди інфікувалися і ми побачили одразу ріст захворюваності на коронавірус», – сказав Степанов.

Участь у Великодніх богослужіннях взяли майже 130 тисяч українців – МВС

Участь у церковних заходах з нагоди Великодня протягом 18-19 квітня взяли майже 130 тисяч громадян, при цьому правоохоронці зафіксували 19 випадків порушення карантинних обмежень, заявляє Міністерство внутріщніх справ з посиланням на голову Національної поліції Ігоря Клименка.

За повідомленням МВС, святкові богослужіння пройшли в 13 658 храмах по всій Україні. За порядком стежили 26,5 тисячі поліцейских та співробітників Національної гвардії.

«Участь у богослужіннях взяли майже 130 000 громадян. І сьогодні ми можемо говорити про те, що громадяни проявили правову свідомість і дослухалися до наших закликів дотримуватися карантинних обмежень. Утім, впродовж доби зафіксовано випадки присутності понад 10 вірян у храмах, у тому числі без засобів індивідуального захисту у 19 культових спорудах на території 13 областей. Поліцейські склали три адміністративні протоколи та розпочали одне кримінальне провадження. Решта матеріалів ретельно вивчається для прийняття законного рішення. Поліція продовжує працювати в посиленому режимі», – цитує Клименка пресслужба МВС.

Епіфаній про причастя хворих на COVID-19: священники муситимуть самоізолюватися

Священники, які причащають хворих на коронавірусну інфекцію, муситимуть пройти період самоізоляції, сказав глава Православної церкви України Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода.

Так він прокоментував питання про те, як церква планує організовувати причастя для людей, які помирають від COVID-19. Окремі представники духовенства раніше пропонували передавати дари для причастя в капсулах від ліків, однак, за словами Епіфанія, церква ще не розглядала таку можливість.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG