Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Яка з церков порушувала карантин у Великодню ніч у Києві? – репортаж

Великодню ніч у Києві найбільші церкви мали зустріти без вірян через коронавірус. Напередодні свята керівництво держави нібито домовилося із главами трьох конфесій (ПЦУ, УГКЦ та УПЦ (МП) про кранатинні обмеження в храмах. Формально усі церкви погодилися обмежити вхід вірянам і контролювати дотримання ними визначеної дистанції та наявність у них захисних масок. Але не усі столичні храми виконали обіцянку дотримуватся правил карантиниу запровадженого через поширення COVID-19. Які церкви не дотрималися обіцянки –​ у репортажі Радіо Свобода.

Аdam Lambert, Hozier та десятки інших музикантів проводять онлайн-концерт на підтримку лікарів

Десятки всесвітньо відомих музикантів проводять онлайн-концерт на підтримку лікарів. Серед учасників заходу – співаки Adam Lambert та Hozier, гурт The Killers.

Концерт розпочався близько 21:00 за київським часом. Він має тривати близько шести годин.

Уроки і пандемія: як навчаються в різних країнах під час карантину – фоторепортаж

Школи в багатьох країнах світу зачинені через обмеження, пов'язані зі спалахом COVID-19. Учні та вчителі застосовують різні технології, щоб продовжувати навчання. Які корективи вносить пандемія в освітній процес?

Медик у захисному антивірусному костюмі зачиняє двері корпусу №1 калинівської лікарні, який наразі на повному карантині
Медик у захисному антивірусному костюмі зачиняє двері корпусу №1 калинівської лікарні, який наразі на повному карантині

Станом на вечір 18 квітня у Калинівському районі було зафіксовано 63 випадки захворювання на COVID-19, із них у ЦРЛ (Центральна районна лікарня) – 37 випадків. Як живе місто під час пандемії і що змінилося у сприйнятті карантину громадянами.

Коронавірус проти міста Калинівка. Лікарі, влада, містяни – репортаж

Хорватія продовжує карантин, але збирається послабити обмеження

Шпиталь у Загребі
Шпиталь у Загребі

Хорватія продовжила карантин ще на 15 днів, але збирається послабити обмеження на пересування.

Загреб закрив магазини, бари, ресторани, школи та громадський транспорт місяць тому. Відкритими залишаються продуктові магазини, аптеки та автозаправки.

Міністр внутрішніх справ Давор Божиновіч повідомив, що обмеження триватимуть щонайменше до 4 травня. За його словами, уряд збирається оживляти економіку, при цьому залишаючи людей в безпеці.

У Хорватії підтвердили понад 1 800 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. 39 людей померли.

Центр громадського здоров’я: 74% померлих після COVID-19 мали супутні захворювання

74% померлих після COVID-19 мали супутні захворювання, повідомив Центр громадського здоров’я України.

«Люди із супутніми захворюваннями мають вищий ризик розвитку ускладнень. 74% померлих мали серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень, а в деяких осіб були поєднанні захворювання», – розповіли в центрі.

За даними ЦГЗ, летальність серед захворілих на COVID-19 у віковій категорії від 50 років становить 5,1%. У віковій категорії до 50 років – 0,6%.

Українці повернулися із Балі на обсервацію, готель Козацький. Київ, 30 березня 2020
Українці повернулися із Балі на обсервацію, готель Козацький. Київ, 30 березня 2020

Україна припинила міжнародне авіасполучення 17 березня, аби запобігти поширенню коронавірусу. Однак, не всі українці змогли повернутися у триденний термін, як до того закликав президент Володимир Зеленський. У деяких випадках, це було неможливо навіть після кількох спеціальних евакуаційних рейсів. Радіо Свобода розповідає, в яких країнах ще залишаються українці, які хочуть повернутися додому, чому це інколи неможливо, та як їм допомагають дипломати:

Від Іраку до Таїланду: українці не можуть повернутися додому

Хто кращий християнин у час коронавірусу: хто йде до церкви на Великдень чи залишається удома?

Священник Православної церкви України (ПЦУ) в захисних рукавицях (в час епідемії коронавірусу) під час освячення пасок для відправлення їх українським бійцям на лінію фронту. Київ, 13 квітня 2020 року
Священник Православної церкви України (ПЦУ) в захисних рукавицях (в час епідемії коронавірусу) під час освячення пасок для відправлення їх українським бійцям на лінію фронту. Київ, 13 квітня 2020 року

Цей Великдень в Україні та інших православних країнах буде дуже незвичним – церкви переважно закриті, а світом поширюється небезпечна пандемія коронавірусу.

В Україні найбільші церкви – найсвятіші місця для православних – будуть переважно закриті для вірян на Великдень, а служби будуть транслювати провідні телеканали.

У деяких православних країнах – для уникнення масової участі у всенічних службах навіть була запроваджена комендантська година.

А головний санітарний лікар України Віктор Ляшко навіть сказав, що те, як Україна пройде період великодніх свят, визначить її успішність в боротьбі з коронавірусом.

У Дніпрі відкрили справу через порушення правил карантину в кафедральному соборі УПЦ (МП)

Справу відкрили через скупчення людей у церкві на вечірній службі 17 квітня
Справу відкрили через скупчення людей у церкві на вечірній службі 17 квітня

У Дніпрі поліція відкрила кримінальне провадження через порушення правил карантину кафедральним Свято-Троїцьким собором УПЦ (МП). Про це повідомили в пресслужбі обласної поліції.

Справу відкрили через скупчення людей у церкві на вечірній службі 17 квітня. Провадження розпочали за частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил).

Королеві Великої Британії Єлизаветі ІІ виповниться 94 роки найближчого вівторка, 21 квітня
Королеві Великої Британії Єлизаветі ІІ виповниться 94 роки найближчого вівторка, 21 квітня

Коронавірус: Єлизавета ІІ просить не відзначати її день народження гарматними салютами

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ попросила не відзначати її 94-й день народження традиційними гарматними салютами, оскільки за нинішніх обставин, в умовах пандемії, це буде «недоречно». Таку заяву оприлюднив Букінгемський палац.

В Україні підтвердили понад 5 тисяч випадків COVID-19

Станом на ранок 18 квітня в Україні підтверджено 5 106 випадків захворювання на COVID-19, померли 133 людини, 275 одужали. Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я.

Усього досліджено 52 534 зразки методом ПЛР. Протягом минулої доби зареєстровано 444 нових хворих.

Загалом випадки підтверджено:

  • Вінницька область – 319 випадків (17 одужали);
  • Волинська область – 134 випадки (12 одужали);
  • Дніпропетровська область – 104 випадки (9 одужали);
  • Донецька область – 14 випадків (6 одужали);
  • Житомирська область – 197 випадків (1 одужав);
  • Закарпатська область – 166 випадків (12 одужали);
  • Запорізька область – 127 випадків (13 одужали);
  • Івано-Франківська область – 462 випадки (27 одужали);
  • Київ – 770 випадків (30 одужали);
  • Київська область – 280 випадків (16 одужали);
  • Кіровоградська область – 234 випадки (6 одужали);
  • Львівська область – 221 випадок (11 одужали);
  • Луганська область – 9 випадків;
  • Миколаївська область – 31 випадок;
  • Одеська область – 106 випадків;
  • Полтавська область – 49 випадків (9 одужали);
  • Рівненська область – 283 випадки (16 одужали);
  • Сумська область – 82 випадки (10 одужали);
  • Тернопільська область – 366 випадків (31 одужав);
  • Харківська область – 62 випадки (2 одужали);
  • Херсонська область – 56 випадків (6 одужали);
  • Хмельницька область – 41 випадок (4 одужали);
  • Черкаська область – 141 випадок (7 одужали);
  • Чернівецька область – 840 випадків (25 одужали);
  • Чернігівська область – 12 випадків (3 одужали).

Серед померлих переважають особи віком від 50-ти років (87%), зазначають у ЦГЗ.

Мери VS коронавірус: «хоронити як чумних», суперечки зі священниками, порушення карантину

Мери обласних центрів України продовжують боротьбу з коронавірусом.

Минулого тижня Радіо Свобода вже розповідало, до яких засобів психологічного впливу вдаються очільники обласних центрів, щоб спонукати людей до самоізоляції. Хтось розповідає про «трупи», хтось «з короновірусом, як з нацистами», а хто закликає людей «не шастати».

У нинішньому огляді мери ведуть жорстку боротьбу із священниками, які порушують правила карантину, вчать своїх містян історії рідного краю, розповідають про похорони у закритих мішках – «як чумних», підпрацьовують журналістами, печуть паски і самі порушують правило дотримання безпечної дистанції.

Патрулі «Муніципальної варти» під час карантину: право зупиняти, штрафувати чи затримувати

«Муніципальна варта» та «Муніципальна охорона». Київ, Голосіївський парк
«Муніципальна варта» та «Муніципальна охорона». Київ, Голосіївський парк

«Муніципальна варта» – це громадська організація, яка складається переважно з ветеранів війни на Сході України, а «Муніципальна охорона» – комунальне місцеве підприємство, яке покликане оберігати майно і територію міста та фінансується з міського бюджету.

Жодна з цих організацій не є правоохоронним органом. Але поліція співпрацює із ними і залучає до охорони громадського порядку, пояснює директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

«Муніципальна варта» створена згідно з законом України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» і відповідно до цього ж закону Національна поліція має право контролювати діяльність цього формування.

«У першому кварталі 2020 року на території Києва члени громадського формування «Муніціпальна варта» спільно з поліцією взяли участь у 459 профілактичних заходах, у тому числі у 25 масових заходах. Під час реалізації указаних заходів представниками даного громадського формування припинено 174 адміністративних та 9 кримінальних правопорушень», – зазначає Артем Шевченко

Більше читайте тут

У СРСР вірян переслідували, люди молились по хатах, але віру і церкву зберегли – отець Іван Лейб’юк

Священник має досвід домашньої церкви у роки підпілля УГКЦ, яка з 1946 року була заборонена в Радянському Союзі.

У 1986 році отець Іван Лейб’юк відправляв богослужіння у той час, як радянська міліція і КДБ зробили влаштували облаву.

«Дуже серйозна облава...Нас не попередили, хоч ми мали у міській раді своїх людей. Так і попався. Стояли кошики, позабирали підсвічники, чаші, все, що нагадувало про духовне. Потім викликали в КДБ і намагалися нас зробити стукачами, погрожуючи. А обіцяли за «службу», що ми можемо вступити вчитися у Київ чи Москву. Вже у 1988 була відлига, такого вже не було, як у 70-х роках. Тоді люди святити кошики і молитись ішли зі страхом, трепетом, обережністю, оглядаючись. Із автобуса йшли до хати мого вчителя отця Михаїла Косила. Його родина готувала кошик. По кілька людей збиралися на освячення, хлопці спостерігали з вікна, пильнували. Ми дуже добре відрізняли звуки машини. У будинку було кілька дверей. Відтак можна було непомітно зайти і вийти чи втекти. Молились тоді по хатах, але віру і Церкву зберегли», – говорить отець Іван Лейб’юк.

Києво-Печерська лавра буде закритою до ухвалення іншого рішення – Шевченко

Києво-Печерська лавра буде закритою для відвідувачів доти, доки Київська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій не ухвалить іншого рішення. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» 17 квітня заявив директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

«Наразі цей об’єкт… є закритим для відвідування. Там чергують поліцейські та гвардійці. Якщо іншого рішення не буде ухвалено місцевою комісією, яка має такі повноваження, так все і залишиться – цей об’єкт буде закритий для сторонніх відвідувачів», – сказав Шевченко.

17 квітня пресслужба Києво-Печерської лаври повідомила, що через коронавірусну інфекцію помер монах Никодим, який «недавно надійшов до лаври зі Свято-Духова скиту Почаївської лаври». Це вже третя смерть від COVID-19, зафіксована в цій релігійній установі.

Карантинні заходи можуть бути пом’якшені після 24 квітня – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський допускає пом’якшення карантинних заходів після 24 квітня, якщо ситуація з поширенням коронавірусної інфекції не погіршуватиметься.

«Частково людей потрібно буде відпускати на роботу, частково ті галузі, які для нас дуже важливі, будуть відкриватися. Частково може бути пом’якшення в травні щодо транспорту. Тобто, такі речі будуть, якщо не буде дуже великої хвилі (нових хворих на COVID-19 – ред.), – сказав Зеленський в ефірі програми Савіка Шустера на телеканалі «Україна» 17 квітня.

Громадський транспорт в Україні запрацює не раніше ніж у червні, повідомив 17 квітня міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв'ю «24 каналу». Він пояснив, що в травні в Україні спостерігатиметься пік захворюваності. «Коли хвиля піде на пониження, тоді можна відновлювати роботу громадського транспорту, щоб він працював стабільно. Водночас ми розуміємо, що певні обмеження все одно будуть», – заявив Криклій.

В Україні станом на 09:00 17 квітня зафіксовано 4662 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 125 летальних, 246 пацієнтів одужали. За попередню добу зафіксований рекордний приріст нових випадків захворювання – 501.

У Японії кожний громадянин отримає по 100 тисяч ієн допомоги через COVID-19

Кожен громадянин Японії отримає по 100 тисяч ієн (це приблизно 926 доларів) економічної підтримки на тлі поширення коронавірусної інфекції, повідомив прем’єр-міністр країни Сіндзо Абе.

Спершу влада хотіла виплатити по 300 тисяч ієн (майже 2800 доларів) лише домогосподарствам, які зможуть довести падіння своїх доходів, однак пізніше прем’єр вирішив розширити програму підтримки, знизивши розмір виплат.

На підтримку економіки в 2020 році уряд Японії витратить 108,2 трильйона ієн.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG