Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Зеленський закликав не ходити до церкви на Великдень

Президент України Володимир Зеленський закликав адептів українських християнських церков східного обряду пропустити публічне святкування Великодня у 2020 році, щоб зменшити ризик поширення коронавірусної інфекції.

«У нас складна ситуація: якщо буде від 2 до 10% захворілих, медикам доведеться обирати, кому жити далі. 2% захворілих упродовж всього терміну (епідемії) – це ще більш-менш. 10% – це найскладніша ситуація. А зараз ми цю ситуацію дуже непогано контролюємо, дуже непогані цифри. Тому люди повинні знати: свята – святами, це важливо. Але в наступному році – підемо разом усі до церкви. А сьогодні – терпіння, і хоч раз відреагувати не серцем, а саме розумом, це дуже важливо», – сказав Зеленський в ефірі програми Савіка Шустера на телеканалі «Україна».

Міноборони призначило службове розслідування після матеріалу «Схем» про закупівлі тестів та апаратів ШВЛ у китайської фірми

Міністр оборони України Андрій Таран призначив службове розслідування стосовно укладання міністерством договорів на закупівлю засобів медичного захисту категорії COVID-19. Про це повідомила прессекретарка міністра оборони України Світлана Павловська після того, як журналісти «Схем» оприлюднили інформацію, що 15–16 квітня Міністерство оборони України уклало договори на закупівлю медичних засобів та устаткування для боротьби з коронавірусом на 69,6 мільйона гривень із китайською фірмою, що спеціалізується на виробництві та продажу модемів та іншого телекомунікаційного обладнання, а від імені китайської фірми договори підписує українець, який, найімовірніше, сам працює в структурі Міноборони.

«Угоду не було реалізовано, і гроші не перераховувались. Міністр оборони України Андрій Таран призначив службові розслідування, за результатами яких буде надано додаткову інформацію», – зазначила Павловська.

У Київ, Дніпропетровську та Харківську області віддали найбільше ПЛР-тестів – депутат

У Київ, Дніпропетровську та Харківську області віддали найбільше тестів полімеразної ланцюгової реакції, повідомила народна депутатка від «Голосу» Ольга Стефанишина з посиланням на відповідь Міністерства охорони здоров’я на її запит.

«Отже, загалом за дві поставки літаками в Україну доправили майже 250 тисяч ПЛР-тестів. Найбільше отримали Київ (52 тисячі) та три області: Дніпропетровська (17 тисяч), Харківська (14 тисяч) та Київська (10 тисяч). Решта областей приблизно однаково – по 7-8 тисяч тестів. Як ділили – загадка», – написала Стефанишина у Facebook.

Вона заперечує теорію, що ПЛР-тести ділили за кількістю населення.

«Адже, наприклад, населення Харківської і Львівської областей відрізняються не на багато, але в Харківську відправили вдвічі більше тестів, ніж у Львівську чи Одеську, де теж понад 2 мільйони населення», – заявила Стефанишина.

За її словами, тести розподіляли незалежно від інтенсивності захворюваності в тій чи іншій області.

Громадський транспорт в Україні запрацює не раніше ніж в червні – Криклій

Громадський транспорт в Україні запрацює не раніше ніж в червні, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв'ю «24 каналу».

Він пояснив, що в травні в Україні спостерігатиметься пік захворюваності.

«Коли хвиля піде на пониження, тоді можна відновлювати роботу громадського транспорту, щоб він працював стабільно. Водночас ми розуміємо, що певні обмеження все одно будуть», – заявив Криклій.

Міноборони закуповує тести, маски та апарати ШВЛ для армії у китайської фірми, яка торгує модемами

Міністерство оборони України уклало договори на закупівлю медичних засобів та устаткування для боротьби з коронавірусом на 69,6 мільйонів гривень з китайською фірмою, що спеціалізується на виробництві та продажі обладнання операторів зв’язку та телекомунікацій. Від імені китайської фірми договори підписує українець, який, найімовірніше сам працює в структурі Міноборони. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Закупівлі на загальну суму понад 69 мільйонів гривень відбулися за спрощеною процедурою, встановленою Кабміном 20 березня. Ця постанова дозволяє замовнику не проводити тендер в класичному розумінні, а просто оприлюднити звіт та договір в електронній системі закупівель.

На порталі оприлюднення інформації про публічні закупівлі України Prozorro 15 квітня оприлюднені низка договорів на поставку товарів медичного призначення категорії COVID-19 для потреб військової медицини – переможцем зазначена одна й та сама китайська фірма Combasst Industry Development Co, Limited.

Автобаза президента не надала свої авто у допомогу лікарням, бо «обслуговує Зеленського і делегації»

Державна організація «Автобаза Державного управління справами», яка обслуговує президента України й його офіс і має на балансі 232 автомобілі, не передавала транспортні засоби зі свого автопарку медичним закладам України як допомогу у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

У відповідь на запит журналістів в «Автобазі Державного управління справами» зазначили: «Автобаза ДУС не передавала транспортні засоби зі свого автопарку медичним закладам України. Автотранспортні засоби, які перебувають на балансі організації, використовуються в установленому порядку для транспортного забезпечення президента України, Офісу президента України, Державного управління справами (в тому числі закладів охорони здоров’я, які перебувають в управлінні ДУС), а також для обслуговування офіційних заходів та іноземних делегацій».

Всього на балансі цієї автобази станом на середину квітня було 232 транспортні засоби, серед яких Мercedes-Benz, Range Rover, BMW, Toyota, Volkswagen, Škoda, Ford, мовиться у відповіді «Схемам».

На відміну від ДУС, раніше у Верховній Раді вирішили передати близько тридцяти автомобілів зі свого автопарку у тимчасове користування медичним закладам Києва, які визначені як госпітальна база для боротьби з COVID-2019.

Народний депутат Рудик повідомив, що вилікувався від COVID-19

Позафракційний народний депутат Сергій Рудик повідомив, що вилікувався від коронавірусної хвороби COVID-19.

«Сьогодні 17 квітня. Рівно місяць від тої злощасної сесії Верховної Ради, коли, швидше за все, хтось з моїх куршевельських колег приніс цю заразу в Раду і нікому про це не сказав. Але Бог все бачить. Я думаю, він розставить все на свої місця… Це результати сьогоднішнього КТ, які показують, що, слава Богу, все в мене нормально», – розповів Рудик у відеозверненні на фейсбуці.

За його словами, у нього були два негативні тести на COVID-19, зроблені методом полімеразної ланцюгової реакції.

Інформація про хворобу Рудика з’явилася наприкінці березня.

Станом на ранок 17 квітня в Україні зафіксували 4 662 випадки захворювання COVID-19. 125 людей померли, 246 пацієнтів одужали.

Львівщина: поліція відкрила справу за порушення умов карантину під час винесення плащаниці з церкви

У місті Самборі Львівської області парафіяни і священники церкви Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ винесли з храму плащаницю і зробили обхід довкола храму.

Трансляція відбувалася онлайн. Поліція склала протоколи на чотирьох учасників ходи, бо не всі учасники процесії мали маски, їх було більш ніж 10 і вони не дотримувалися дистанції.

Слідчі Самбірського відділу поліції відкрили провадження за частиною 1 статті 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання – від штрафу до трьох років позбавлення волі.

У пресслужбі Нацполіції Львівської області повідомили Радіо Свобода, що під час проведення ходи були присутні поліцейські. Зараз з’ясовують деталі справи.

Загалом правоохоронці у Львівській області порушили два кримінальні провадження і склали понад 500 адміністративних протоколів за порушення умов карантину.

Рада церков Львівщини ухвалила рішення обмежити присутність вірян у храмах під час Великодніх свят. Духовенство дозволило парафіянам самостійно освятити кошики, у багатьох селах розробили заходи, щоб унеможливити контакти між людьми.

Протягом усього тижня лунають заклики до вірян від глав УГКЦ і ПЦУ, від місцевих єпископів, щоб люди утримались від масового відвідування храмів. У церквах можуть бути лише 10 осіб, зокрема священнослужителі і їхні помічники. А біля храму парафіяни можуть стояти на відстані 2 метри один від одного.

На сьогодні на Львівщині у 203 осіб підтверджений коронавірус. За весь час епідемії померли 8 людей.

Карантин не скасують, якщо кількість інфікованих зростатиме – Ляшко

Продовження карантину залежатиме від того, чи не відбудеться в Україні стрімкий стрибок кількості захворювань після святкування Великодня. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, якщо кількість нових хворих зростатиме більше ніж на 2% від усіх інфікованих, то карантинні заходи продовжать, адже в такому випадку система охорони здоров’я може не впоратися.

«Щодо продовження карантину ми будемо комунікувати ближче до наступної середи, після Великодня. Подивимося, що відбуватиметься у Великодні свята і як люди будуть дотримуватися карантинних заходів. Тим часом ми розробляємо різні сценарії виходу з карантину. Буде відбуватися пом’якшення», – зазначив Ляшко.

За словами Віктора Ляшка, Україна нині тестує на COVID-19 усіх, хто цього потребує, і лише за алгоритмами ВООЗ. Станом на зараз проводяться 5 тисяч тестів на добу.

«Щодо масового тестування, то за один день 40 мільйонів українців ми не протестуємо. Проведення тестування людям, які не були в контакті з хворими або не мають симптомів, буде робити оманливе відчуття безпеки. Людина протестується в перші 3–4 дні інкубаційного періоду, буде відчувати, що повністю здорова, і порушуватиме режим самоізоляції», – сказав Ляшко.

12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції і щоб не допустити її поширення. Він мав тривати до 3 квітня, але згодом уряд продовжив його ще на три тижні – до 24 квітня.

Від початку карантину кількість нових вакансій впала вдвічі, кількість безробітних зростає – Нацбанк

Від початку карантину кількість нових вакансій впала вдвічі, повідомив Національний банк України в економічному огляді тижня.

«З середини березня (початку карантину) кількість нових вакансій впала вдвічі, кількість нових резюме в останні тижні практично не змінюється», – заявили в Нацбанку.

За даними НБУ, з кінця березня зростає кількість зареєстрованих безробітних зростає, що може відображати не лише втрату роботи у зв’язку з поточною кризою, а й полегшення процедури отримання статусу безробітного.

10 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що за попередні два тижні кількість безробітних зросла на 50 тисяч.

Майже сотня за добу: чому в Україні стільки хворих на COVID-19 медпрацівників

За останню добу в Україні на коронавірусну інфекцію COVID-19 захворів 91 медичний працівник, загалом відомо про 879 випадків (42 з них вже одужали​) – і це лише офіційні показники.

«Ми аналізуємо кожен випадок, у зв’язку з чим відбулося це захворювання, в якій лікарні, в яких умовах», – повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу у четвер. Він також запевнив, що забезпечення засобами захисту щодня поліпшують.

В Італії 10% від загального числа заражених – медперсонал, тоді як в Україні цей показник складає 19%.

Північна Македонія: премʼєр-міністр і троє членів уряду перебувають в самоізоляції

Премʼєр-міністр Північної Македонії Олівер Спасовські виконує свої обовʼязки в режимі самоізоляції. Разом із головою уряду в самоізоляції перебувають віцепремʼєр Буяр Османі, міністр охорони здоровʼя Венко Філіпче та міністр освіти Арбер Адемі, повідомнляє кореспондент Радіо Свобода 17 квітня.

Спасовські відправився на самоізоляцію після того, як з’ясувалося, що мер міста Куманово, з яким він зустрічався раніше цього тижня, заражений коронавірусом SARS-CoV-2.

Президент Північної Македонії Стево Пендаровські 16 квітня виніс рішення про продовження надзвичайного стану до 16 травня. Надзвичайний стан країні вперше було проголошено 18 березня.

Через комендантську годину, котра триває від 17.00 години у пʼятницю до 5.00 години в понеділок, громадяни, котрі святкують Великдень за юліанським календарем, будуть брати участь в богослужіннях лише дистанційно – через соціальні мережі, по радіо чи телебаченню.

Станом на 17 квітня в Північній Македонії зафіксовано 1081 хворих на COVID 19, померли 46 людини.

У Києві закривають на карантин монастир УПЦ (МП)

Влада Києва вирішила запровадити карантин на території Іонинського монастиря Української православної церкви (Московського патріархату), повідомив 17 квітня мер Києва Віталій Кличко.

«Хочу повідомити, що комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення про запровадження карантину на всій території Іонинського монастиря. Там теж раніше виявили кількох хворих і зараз працюють бригади санітарних лікарів. Медики оглядають служителів монастиря», – сказав Кличко.

За словами мера Києва, ще сім випадків захворювання зареєстрували у Києво-Печерській лаврі.

За останньою інформацією, у Києво-Печерській лаврі діагностували понад 90 випадків зараження коронавірусом, зокрема – у її настоятеля, митрополита Павла (Лебідя). Монастирський комплекс закрили на карантин.

Епіфаній: у цьому році невідомо, чи ми будемо мати благодатний вогонь

Православна церква України може не отримати благодатний вогонь цьогоріч, повідомив предстоятель ПЦУ Епіфаній в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Вже склалася така благочестива традиція, що кожного року привозять благодатний вогонь з храму Воскресіння Христового, із Кувуклії, Гробу Господнього, який сходить кожного року під час богослужіння у Велику суботу. В цьому році невідомо, чи ми будемо мати благодатний вогонь. Були певні пропозиції, але ми не наполягаємо на цьому», – сказав очільник ПЦУ в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

За його словами, були пропозиції, щоб найняти чартер: «Але я схильний до того, що краще ті кошти, які використають на літак, використати для того, щоб закупити відповідні медикаменти чи засоби захисту для лікарів. І тому я не впевнений, що буде привезено благодатний вогонь. Але, можливо, якимось чином для всіх церков, бо ми, збираючись спілкуючись із державою, з поліцією, говорили про те, що якщо це робити, то робити всім разом. Тобто привезти благодатний вогонь для всіх церков або загалом не привозити його у цей такий відповідальний час в цьому році».

Напередодні посольство Ізраїлю в Україні повідомило, що через коронавірус цьогоріч сходження благодатного вогню в Єрусалимі відбудеться без присутності паломників та з обмеженою кількістю учасників.

Кулеба: майже 7 тисяч українців готові перебути карантин за кордоном

Понад 9 тисяч українців, які зараз перебувають за кордоном, наполягають на поверненні в Україну, а майже 7 тисяч готові тимчасово пересидіти карантин там, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Загалом, за його словами, по допомогу в рамках програми «Захист» звернулися майже 16 тисяч громадян.

«Ми закликаємо громадян залишатися за можливості там, де вони є. Щоб не наражати себе на додатковий ризик подорожі. Бо загальна динаміка пандемії у світі поки невтішна. Водночас є ситуації, коли люди не мають вибору і потребують повернення. Нині такі точкові операції з вивезення людей можливі лише за умови обов’язкової обсервації по поверненню», – сказав міністр.

У Києві обмежать доступ до кладовищ – Кличко

З 18 квітня в Києві обмежать доступ до кладовищ, повідомив міський голова Віталій Кличко.

За його словами, виняток складатимуть лише поховання – з дотриманням норм, встановлених на час карантину.

«У святкові дні в столиці буде посилений контроль за дотриманням обмежувальних заходів, зокрема, біля храмів. Представники поліції, муніципальної варти та муніципальної охорони спільно патрулюватимуть території перед церквами та публічні місця і зони відпочинку», – також заявив Кличко на брифінгу 18 квітня.

У ректора духовної семінарії у Києво-Печерській лаврі діагностували COVID-19

У ректора Київської духовної академії і семінарії (КДАіС) – єпископа Сильвестра (Стойчева) діагностували COVID-19. Про це він написав на своїй Фейсбук сторінці.

«Після того, як у Києво-Печерській Лаврі за розпорядженням мера Києва Віталія Кличка було розпочато повне тестування на COVID-19, я також здав ПЛР-тест (тест методом полімеразно-ланцюгової реакції – ред.). І отримав повідомлення, що мій тест виявився позитивним... Тому перш за все я хочу попросити пробачення у всіх, для кого я міг стати джерелом зараження», – написав ректор КДАіС.

Вранці 17 квітня Київська духовна академія повідомила загалом про трьох хворих на COVID-19 викладачів і 16 студентів.

За останньою інформацією, у Києво-Печерській лаврі діагностували понад 90 випадків зараження коронавірусом, зокрема – у її настоятеля, митрополита Павла (Лебідя). Монастирський комплекс закрили на карантин.

Британський ветеран зібрав понад 22 млн доларів для лікарів, гуляючи у дворі свого будинку

99-річний британський ветеран Том Мур зібрав понад 22 мільйони доларів для підтримки британських лікарів, пройшовши 100 кіл на своєму задньому дворі.

Спочатку він планував зібрати близько тисячі доларів. Але ветерана підтримали внесками понад 800 тисяч людей.

«В останній війні на передовій були солдати в уніформі. Цього разу наша армія – це лікарі і медсестри. Ми це переживемо», – заявив Мур раніше цього тижня в ефірі ITV.

Китай: в Ухані на 1290 жертв коронавірусу більше, ніж повідомляли раніше

Влада Китаю 17 квітня внесла зміни в офіційну статистику жертв коронавірусу, оголосивши, що в місті Ухань, де в грудні минулого року вперше була зафіксована нова інфекція, від неї померли на 1290 людей більше, ніж повідомляли раніше.

За даними на 16 квітня, число померлих у Китаї від коронавірусної інфекції становило 3342 – переважна більшість померла в перші два місяці розвитку епідемії. Після сьогоднішнього додавання їх стало 4632.

Влада Китаю пояснює виправлення тим, що в статистику були, зокрема, додані померлі поза лікарнями на піку епідемії, коли медичні установи не справлялися з напливом пацієнтів.

Також більш ніж на 300 збільшилася загальна кількість випадків коронавирусної інфекції в Китаї – теж за рахунок раніше не врахованих випадків в Ухані.

Всього, за уточненими офіційними даними китайської влади, коронавірус у країні виявили у більш ніж 83 тисяч людей.

У ЗМІ країн Заходу неодноразово висловлювалися підозри на адресу китайської влади в заниженні реальних даних про заражених і про жертви коронавірусу.

Скасовані маршрути та дорожчі квитки. Що буде з авіакомпаніями після карантину?

У квітні кількість пасажирських авіаперевезень у всьому світі зменшилася на 80%, порівняно з минулим роком. Це пов'язано з пандемією коронавірусу, яка призвела до обмеження на авіаперельоти. Через коронакризу авіакомпанії зазнають збитків, а деякі і взагалі опинилися на порозі банкрутства. За словами аналітиків, у докарантинний період авіаринок зможе повернутися не швидше, ніж за два роки. А саму кризу вони називають найгіршою в історії авіації. Як переживають карантин українські авіакомпанії? Чи варто очікувати подорожчання квитків? Та хто втримається на плаву після скасування обмежень?

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG