Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Економіка Китаю скоротилася на 6,8% через коронавірус – підсумки перших трьох місяців 2020-го

Внутрішній валовий продукт Китаю за перші три місяці 2020 року скоротився на 6,8% порівняно з аналогічним показником попереднього року – такі дані Національного бюро статистики Китаю, оприлюднені 17 квітня, на які посилаються азійські та західні ЗМІ.

Це перше скорочення ВВП Китаю за перші місяці року з 1992-го, коли країна почала обліковувати ці дані.

У березні, за офіційними даними, обсяги виробництва скоротилися на 1,1%, що показує наслідки закриття виробничих потужностей на час карантину. Обсяги роздрібної торгівлі впали на 15,8% протягом попереднього місяця, натомість безробіття дещо скоротилося після піку – з 6,2% в лютому до 5,9% в березні.

Як повідомляє BBC, у 2019 році протягом першого кварталу економіка Китаю зросла на 6,4%, попри торговельну війну зі Сполученими Штатами. Протягом останніх двох десятиліть середній приріст економіки країни складав 9% щорічно, хоча точність цих даних була під питанням, зазначає мовець.

ФБР: іноземні хакери зацікавилися дослідженнями з лікування COVID-19

Хакери, які діяли в інтересах іноземних держав, зламали мережі американських компаній, які проводять дослідження з лікування COVID-19, захворювання, спричиненого коронавірусом, повідомила високопоставлена співробітниця Федерального бюро розслідувань, що відповідає за кібербезпеку, Тоня Угорец.

Як повідомляє агентство Reuters, заступниця помічника директора ФБР по боротьбі з кіберзлочинністю розповіла про це учасникам інтернет-дискусії, організованої вашингтонським Інститутом Аспена.

За словами Угорец, ФБР недавно отримало інформацію про кібератаки на мережі низки медичних і дослідницьких установ, що займаються вивченням коронавірусу. Хакери, як стало відомо ФБР, діяли в інтересах деяких іноземних урядів. При цьому назв угруповань і держав Угорец не уточнила.

Представниця ФБР зазначила, що установи, які працюють над розробкою можливих ліків чи вакцин від коронавірусу, зацікавлені в публічному висвітленні своєї діяльності.

Але, за її словами, такими установами починають цікавитися «інші держави, зацікавлені в подробицях» роботи цих установ і, можливо, навіть в «крадіжці конфіденційної інформації, якою володіють ці установи».

Як пише Reuters, у ФБР поки що не відповіли на запитання у зв’язку із заявою Угорец.

Українська стратегічна авіація допомагає країнам НАТО боротися з коронавірусом

Програма співпраці з Україною в царині транспортної авіації є важливим елементом спільної відповіді НАТО та партнерів по альянсу на виклики пандемії коронавірусу. Про це на брифінгу в Брюсселі заявив командувач Європейським командуванням Збройних сил США і Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал військово-повітряних сил США Тод Волтерс.

Представники інших країн-членів НАТО говорять, що лише завдяки своєму членству в альянсі змогли отримати доступ до української стратегічної транспортної авіації, яка рятувала їхні країни в критичний час, коли бракувало обладнання для боротьби з коронавірусом.​

Карантин: МОЗ просить міську владу забезпечити транспорт для донорів

Міністерство охорони здоров’я звертається до голів обласних державних адміністрацій з проханням щодо сприяння донорству крові, повідомив 17 квітня голова відомства Максим Степанов.

За словами міністра, ситуація з донорською кров’ю в Україні погіршилася в період карантину: запаси по країні скоротилися у два-чотири рази. Це становить ризик для пацієнтів, яким потрібні термінові операції.

«Ми вважаємо, що ця ситуація неприпустима, тому звернулися до голів обласних державних адміністрацій з проханням забезпечити прийом спеціалізованими установами і закладами переливання крові особам, які виявили бажання бути донорами крові, з мінімальним контактом таких осіб між собою. Також важливо, щоб було організовано транспортування осіб, які виявили бажання бути донорами, до спеціалізованих установ у зв’язку з обмеженням роботи громадського транспорту», – сказав Степанов.

Також важливою він нахвав інформаційну підтримку для популяризації безоплатного донорства крові та її компонентів.

COVID-19: США збільшують допомогу Україні до 9,1 млн доларів – посольство

«Кошти виділятимуться Україні через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Допомога спрямовуватиметься на підготовку лабораторних систем, виявлення захворювання, надання технічної підтримки в питаннях реагування та інформування щодо ризиків поширення COVID-19. Окрім того, допомога сприятиме підтримці заходів з профілактики і лікування хворих на COVID-19, заходів із забезпечення водопостачання, санітарії й гігієни для найбільш вразливих верств населення Донецької й Луганської областей», – повідомляє посольство України в США.

МОЗ розглядає можливість тестування всіх медиків, які працюють з COVID-19 – Степанов

Міністерство охорони здоров’я розглядає можливість тестувати всіх лікарів, які працюють із хворими на коронавірусне захворювання COVID-19. Про це на ранковому брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у відповідь на питання Радіо Свобода щодо можливих випадків відмови у тестуванні лікарям.

Алгоритм тестування медиків, уточнив міністр, зараз не відрізняється від алгоритму тестування решти пацієнтів.​

«При появі відповідних симптомів захворювання на коронавірус, це підвищення температури, сухий кашель, решта симптомів, медичному працівнику одразу робиться тест на коронавірус. Але в зв'язку з суттєвим збільшенням кількості захворівших медичних працівників наразі ми розглядаємо можливість проведення тестувань один раз на п’ять днів всім медичним працівникам, які працюють із COVID-19», – сказав Степанов.

За даними міністра, наразі в Україні виявлено 879 підтверджених випадків захворювання на COVID-19 серед медичних працівників, 42 з них вже одужали.

Facebook попереджатиме про фейки щодо коронавірусу

Facebook буде повідомляти користувачам, коли вони реагуватимуть (ставитимуть «лайк», ділитимуться чи коментуватимуть) на недостовірну інформацію стосовно нового коронавірусу.

Як повідомляє компанія, в такому разі соцмережа надсилатиме користувачам спеціальне повідомлення з посиланням на розділ сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я, присвячений викриттю фейків про COVID-19.

Нововведення почне діяти в найближчі тижні.

Ехо «Буревісника». У пошуках втрачених креслень до апаратів ШВЛ заводу-легенди

«Буревісник» – легендарний київський завод, який тривалий час був єдиним державним виробником апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) в Україні. І його вироби були б надто потрібними державі зараз, коли в усьому світі вирує COVID-19, а ці апарати необхідні для підтримки життя хворих під час ускладнень.Та вже понад 10 років «Буревісник» не працює: нині колись стратегічне виробництво стоїть збанкрутіле й занедбане, а його конструкторська документація, як кажуть в «Укроборонпромі», на балансі якого перебуває завод, є частково втраченою. Водночас, дослідивши ринок апаратів ШВЛ, «Схеми» знайшли одного з українських виробників, який випускає медичне обладнання схоже на те, яке раніше виробляв «Буревісник». Як так трапилось? Чи могли креслення із державного заводу опинитися у приватних руках? І чи впорається тепер вже приватний сектор із державним замовленням, яке значно зросло в умовах пандемії коронавірусу? Розслідування Геогрія Шабаєва.​

«Наймолодшому пацієнту з COVID-19 в Україні було 25 днів» – інфекціоніст

«Діти становлять 1-5% діагностованих випадків COVID-19 в світі​».

«У світі летальних випадків серед дітей було описано близько 20. В Україні таких, на щастя, немає».

«В групі ризику – діти із діабетом, зайвою вагою і вродженими аномаліями легеневої системи чи серця».

«У дітей відповідь імунної системи на COVID-19 не є такою гіперактивною, тому, можливо, в них не так багато вкрай критичних випадків».

МЗС: 152 українці лікуються від коронавірусу за кордоном, 49 – одужали

152 українці лікуються від коронавірусу за кордоном, йдеться в повідомленні на сторінці «Коронавірус у світі» Міністерства закордонних справ України у фейсбуці.

За цими даними, 49 українців одужали за кордоном, шестеро – померли.

Дані наведені станом на 20:00 16 квітня.

Європейський інвестбанк створює фонд на 25 мільярдів для протидії наслідкам коронакризи

Група Європейського інвестиційного банку створює Європейський гарантійний фонд протидії COVID-19 на 25 мільярдів доларів – таке рішення ухвалила Рада директорів банку 16 квітня.

Таким чином керівництво установи підтримало рекомендацію Єврогрупи – групи міністрів фінансів країн зони євро – про долучення ЄІБ до спільного пакету заходів з протидії кризі.​

«Фонд дасть Групі ЄІБ змогу розширити свою підтримку європейських компаній на додаткові 200 мільярдів євро – з фокусом на середній і малий бізнес. Гарантійний фонд передбачає внески від усіх 27 держав-членів ЄС і також буде відкритий до внесків від третіх сторін, наприклад, бюджету ЄС», – йдеться в заяві банку.

Фонд формально створять, щойно країни-члени ЄС, чиї внески дорівнюють щонайменше 60% капіталу ЄІБ, візьмуть на себе відповідні зобов’язання.

Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Гойєр пояснив створення фонду необхідністю реагувати на пандемію.

«Міністри фінансів ЄС попросили нас діяти невідкладно, і саме це ми й робимо. Тепер ми дійсно можемо рухатися дуже швидко, працювати пліч-о-пліч з представниками окремих держав і ЄС і забезпечити підтримку для економіки там, де потреба в ній найбільша та найбільш нагальна», – цитує Гоєйра пресслужба ЄІБ.

Він додав, що відновлення Євросоюзу від економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу SARS-CoV-19, має бути «швидким, «зеленим», таким, що підтримує кліматичні цілі ЄС, та допомогти Європі прогресувати в сферах інновацій, технологій та конкурентоспроможності».

Очікується, що фонд слугуватиме «захисним щитом» для європейських компаній, яким загрожує брак ліквідності і створить низку послуг, які відповідатимуть вимогам ринку та викликам, які створює криза.

Трамп оголосив план завершення карантину: «крок за кроком»

Керуватимуть процесом губернатори штатів. Деякі штати зможуть відкритися швидше, ніж інші, бо не зазнали значного впливу коронавірусу.

За словами президента США Дональда Трампа, губернатори, які вважатимуть, що їхній регіон має залишитися закритим, зможуть вживати відповідних дій, а ті, хто захоче відкритися, отримають «свободу і вказівки для виконання цього завдання».

З плану стає зрозуміло, що повернення до нормального життя буде набагато більш тривалим процесом, ніж спочатку припускав сам Дональд Трамп, при цьому адміністрація попереджає, що деякі заходи з соціального дистанціювання, можливо, залишаться в силі до кінця 2020 року, щоб запобігти новому спалаху COVID-19, пише «Голос Америки».

У районах зі сприятливою ситуацією – за умови зниження темпів інфікування і масового тестування населення – почнеться триетапне поступове відкриття підприємств і шкіл. Кожна фаза триватиме не менше ніж 14 днів, щоб переконатися в тому, що ослаблення заходів не сприяє зростанню передачі вірусу.

На першому етапі план рекомендує суворе соціальне дистанціювання для всіх людей. Не рекомендуються масові зібрання більше ніж 10 осіб, не рекомендуються також поїздки, які не стосуються роботи і не мають екстреного характеру.

На другому етапі пропонують максимально збільшити соціальне дистанціювання там, де це можливо, і обмежити масові зібрання не більше ніж 50 людей. Поїздки на другому етапі можуть поновитися. Третій етап передбачає, що більшість американців повернуться до нормального життя, акцент при цьому робитиметься на своєчасне виявлення й ізолювання всіх нових випадків зараження.

Трамп зробив оголошення після виходу даних, які засвідчили, що минулого тижня ще 5,2 мільйона американських працівників подали прохання про допомогу по безробіттю. Раніше про таку допомогу попросили близько 17 мільйонів людей.

Деякі представники галузі охорони здоров’я, губернатори і керівники бізнесу попередили, що потрібно більше тестів і захисних засобів, перш ніж вони можуть почати скасовувати обмеження.

У США зафіксували майже 33 тисячі смертей і понад 667 тисяч підтверджених випадків коронавірусу, що є найвищим показником у світі, за даними університету Джонса Гопкінса.

Станом на ранок 17 квітня в Україні лабораторно підтвердили 4662 випадки захворювання на коронавірус COVID-19: 125 людей померли, 246 – одужали. Загалом за добу було зафіксовано 501 новий випадок.

Коронавірус: у Грузії заборонили користуватися приватними автомобілями

У Грузії посилили обмежувальні заходи, запроваджені через епідемію коронавірусу: від полудня 17 квітня в країні заборонено користуватися автомобілями й іншим приватним транспортом.

Заборона діятиме до 21 квітня, заявив речник уряду Іраклій Чіковані.

Обмеження не поширюється на вантажні транспортні засоби й автомобілі для доставки.

Чіковані заявив, що нові заходи запроваджують, щоб пом’якшити «активну стадію поширення вірусу», і через продовження «інтенсивного руху», попри обмеження. Він також спрогнозував значне збільшення кількості випадків COVID-19 у найближчі тижні й повторив заклик уряду до громадян залишатися вдома.

Крім того, з 17 квітня в Грузії набувають чинності ще два обмеження: всі мають носити маски у громадських будівлях, а також зачиняються кладовища.

Речник уряду попередив, що в разі, якщо громадяни Грузії не дотримуватимуться обмежень, влада може вдатися до «повного карантину».

За даними Університету Джонса Гопкінса, у Грузії коронавірусом заразилися 348 людей, три людини померли.

У країні до 10 травня діє надзвичайний стан. Він передбачає комендантську годину з 21:00 до 6:00. Залишаються відчиненими продуктові магазини й аптеки, решта крамниць, а також ресторани, кафе, заправки зачинені.

Карантин у Великій Британії продовжили ще на три тижні

У Великій Британії загальнонаціональний карантин, запроваджений через поширення коронавірусної інфекції, продовжений ще на три тижні.

Міністр охорони здоров’я Метт Генкок не виключив, що якщо обмеження зняти занадто рано, то це може призвести до різкого погіршення ситуації. Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що послаблення заходів завдасть шкоди як здоров’ю громадян, так і національній економіці.

У столиці Словаччини відкрили карантинне містечко для безхатченків

У словацькій столиці 16 квітня відкрили карантинне містечко для безпритульних людей. Як повідомляє мерія Братислави, головна мета – забезпечити охорону під час епідемії COVID-19 найбільш ризиковій соціальній групі – безхатченкам.

«Тим, що ми оберігаємо цю групу, ми захищаємо інших братиславців і громадське здоров’я з тим, щоб ця інфекція не поширювалась у місті», – зазначив мер словацької столиці Матуш Валла.

Наразі карантинне містечко може прийняти 50 людей. Як повідомляють словацькі ЗМІ, в Братиславі живе близько 4 тисяч людей без дому. Серед них досі не був зареєстрований жодний випадок інфікування коронавірусом. У разі потреби карантинне містечко в Братиславі зможе надати притулок 230 безхатченкам.

Втрачені креслення на апарати ШВЛ: «Укроборонпром» проводить розслідування – «Схеми»

Державний концерн «Укроборонпром» проводить службове розслідування щодо втраченої конструкторської документації на апарати штучної вентиляції легень, які раніше виробляло держпідприємство «Київський державний завод «Буревісник». Водночас журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») знайшли приватного виробника, який випускає схоже медичне обладнання, а його офіційний дилер стверджує, що для цього було куплене креслення – натомість у концерні про це нічого не знають.​

У експертному центрі МОЗ запустили сайт про застосування ліків при COVID-19

Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України запустив інформаційний ресурс covid19.dec.gov.ua, що інформує про дію лікарських засобів, які застосовуються під час профілактики та лікування COVID-19.

«Через поширення коронавірусної інфекції усі країни мають однаковий виклик: брак доказової бази, результатів тривалих клінічних випробувань ліків, які застосовуються при лікуванні COVID-19. Наші експерти оперативно збирають і аналізують ті дані, які ми можемо отримати на сьогодні: з реальної лікарської практики різних країн, наукових статей, рекомендацій органів охорони здоров’я, проміжних висновків досліджень», – повідомила директорка Державного експертного центру МОЗ Тетяна Думенко.

Прага-Чоп: українці в Чехії боролися за безкоштовний квиток до України

Попри перекриті кордони ЄС українці продовжують масово повертатися додому. Зокрема з Чехії до України вже більше 2 тижнів курсує автобус, який майже щодня доправляє людей з Праги до Чопу. Сьогодні ж зі столиці Чехії відправився перший безкоштовний автобус для тих, хто не в змозі заплатити за звичайний рейс. Частково оплатила поїздку одна з чеських компаній, яка займається оформленням робочих віз для українців у Чехії. Підтрималf таку ініціативу і компанія перевізник. Місця у перший безкоштовний автобус розігрувались онлайн напередодні. За словами організаторів у лотереї взяли участь кількасот українців. Тих, хто виграв безкоштовний квиток автобус довезе до кордону Угорщини та України. Далі люди муситимуть пішки перетнути кордон.

Японський препарат проти COVID-19 тестуватимуть у Чехії

Японський препарат «Фавіпіравір» (Favipiravir) розпочнуть тестувати в Чехії. Як наголосив у твітері чеський міністр закордонних справ Томаш Петршічек, «дипломатичні переговори закінчилися, ліки вже в дорозі до Чеської Республіки. Разом із ними і надія для всіх хворих. Дякую Японії і нашим дипломатам, які над цим пильно працювали».​

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG