Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Орієнтовний прогноз піку захворюванності та смертності при збереженні карантину

Про прогноз «Схеми» розпитали Вікторію Задорожну, директорку Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського Національної Академії медичних наук України.

Якщо буде зберігатися така ситуація, як зараз, заходи карантину будуть дотримуватися, і при цьому Великдень і травнені свята не вплинуть на порушення карантину, то пік захворюваності припаде на 2-5 травня.

– А пік летальності?

– А пік летальності на 3-8 травня.

– І який очікується пік летальності?

– Ну, на щастя, ці цифри невеликі, до 20.

– 20 людей в день? Під час піку летальності, правильно?

– Це під час піку, але я кажу знову, що це орієнтовні дані, бо ми не могли використати більш точні дані.

Ви розумієте, що наша статистика – це не точні цифри. Це залежить від того, чи всіх діагностували, чи всіх обстежили, чи всіх виявили, а насправді, ми не знаємо наскільки всіх виявили.

Більше читайте тут

В'їзд у Київ перекрили: міряють температуру

На основних дорожніх шляхах, які ведуть у Київ, проводять вимірювання температури автомобілістам і пасажирам. Таке рішення ухвалили в КМДА. З 13-ї години 16 квітня по 6-у ранку вівторка, 21 квітня, діятиме спеціальний режим в’їзду в столицю – після вимірювання температури. Виїзд – безперешкодний. Під час такого скринінгу на в’їзді у Київ із Житомирської траси в пасажирки виявили підвищену температуру, її забрали медпрацівники на тестування. Перевіряють авто, в яких троє і більше подорожніх, а також автомобілі, зареєстровані за межами Києва і області.

Кількість діаностованих випадків інфікування коронавірусом на Львівщині

Станом на 16 квітня у Львівській області восьмеро людей померли від коронавірусу, у 166 людей підтверджений COVID-19. Серед інфікованих є кілька нацгвардійців із львівської військової частини.

«Є випадки захворювання у військовій частині, але вони контрольовані. Тобто, особи, які контактували – ізольовані. Військова частина перебуває під спостереженням військових медиків і наших. Сьогодні будь-хто може захворіти. Усі питання режимності об’єктів дотримані, і контактні особи встановлені і перебувають на самоізоляції», – наголосив Радіо Свобода виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Андрій Васько.

У Криму людям за 65 заборонили виходити з дому без спецперепустки

Російський парламент анексованого Криму запровадив додаткові обмеження і посилив відповідальність за порушення режиму самоізоляції на час пандемії коронавірусу. Серед нових правил ‒ заборона відвідувати кладовища за винятком проведення похорону, працювати на будівництвах вахтовим методом, а кримчанам, старшим за 65 років, тепер не можна виходити з дому без спецперепустки.

Більше про це читайте тут

В Одесі аналізи на COVID-19 перевіряють у пам’ятці архітектури поблизу вокзалу

5 квітня 2020 року Централізована вірусологічна лабораторія в місті Одесі відзначила своє тридцятиріччя. Тут проводили дослідження й діагностику різних інфекційних і вірусологічних захворювань, готувались до епідемій «свинячого грипу» і атипової пневмонії. У звичайний час найбільш популярні аналізи тут – це ВІЛ, ГРВІ, звичайні штами грипу. А зараз навантаження на лабораторію значно більше – саме тут проводять дослідження на коронавірусне захворювання COVID-19 для усіх мешканців Одеської області.​

Дивіться фотогалерею

МОН рекомендує школам не проводити останні дзвінки та випускні вечори

Міністерство освіти і науки рекомендує школам не проводити останні дзвінки та випускні вечори. Про це йдеться в листі до керівників департаментів освіти і науки й закладів середньої освіти.

«З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) у 2019/2020 навчальному році пропонуємо не проводити масові заходи із залученням учасників освітнього процесу, у тому числі останні дзвінки та випускні вечори», – йдеться в листі.

При цьому оформлення свідоцтв про здобуття загальної середньої освіти, свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень учнів має бути завершене не пізніше ніж 15 червня 2020 року.

Керівникам закладів загальної середньої освіти рекомендують розробити та затвердити графікі видачі випускникам дев’ятих класів свідоцтв про здобуття базової середньої освіти з урахуванням необхідності дотримання пртиепідеміологічних вимог.

У ЗСУ повідомили про другу смерть від коронавірусу

У Збройних силах України зафіксований другий летальний випадок захворювання на COVID-19. Про це повідомили у Командуванні Медичних сил ЗСУ.

«Так, сьогодні в реанімаційному відділенні Львівської обласної інфекційної лікарні у зв’язку із захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, помер працівник Збройних Сил України», – мовиться у повідомленні.

Зазначається, що перші ознаки хвороби, підвищена температура та утруднене дихання, у нього з’явилися 1 квітня. 8 квітня через погіршення самопочуття його доправили у реанімацію Львівської обласної інфекційної лікарні. Чоловік був підключений до апарату штучної вентиляції легень та отримував необхідне лікування, наголосили у Медичних силах ЗСУ.

Як успішно боротися з коронавірусом: приклади Тайваню, Німеччини й інших

Кожна держава бореться з пандемією коронавірусного захворювання COVID-19 по-різному, але на загальному тлі деякі з них особливо вирізняються успіхами у стримуванні інфекції. Наприклад, Тайвань привертає увагу відсутністю нових випадків заражень, Німеччина – відносно низьким рівнем смертності, а Ісландія – «агресивним» тестуванням на вірус.

Читайте більше про це тут

Кличко: у Києві можуть закрити на карантин монастир УПЦ (МП)

На карантин перевіряють іще 32 служителів Києво-Печерської лаври, ще один монастир Української православної церкви (Московського патріархату) можуть закрити на карантин. Про це на брифінгу повідомив мер Києва Володимир Кличко.

«У Києво-Печерській лаврі, яку закрили на карантин, тривають протиепідемічні заходи. Також медики контролюють стан хворих із легкою формою вірусу, які лікуються на самоізоляції на території лаври. Всіх служителів оглядають щодня. За необхідності – госпіталізують. Учора відібрали ще 32 зразки на тестування і відправили їх до лабораторії», – зазначив Кличко, додавши, що результати тестів мають стати відомі сьогодні.

За словами Кличка, випадки захворювання виявили в Іонинському монастирі – чоловічому монастирі УПЦ (МП), розташованому на Звіринці у Києві.

«Там сьогодні працюють санітарні лікарі, й ми розглядаємо питання закриття його на карантин», – сказав мер.

Що відбувається на КПП під Києвом після нових заходів обмеження на карантині – фото

Сьогодні у прямому ефірі Радіо Свобода перевіряло на практиці, як діятимуть обмеження, запроваджені на в’їзді до Києва з 16 квітня.

Машини йдуть суцільним потоком. Відсьогодні на постах відбуватиметься обов’язкова термометрія для пасажирів транспорту, що прямує в столицю. Йдеться про всі види транспорту, які перевозять більш ніж 3 людини, включно з водієм.

Кличко: за минулу добу у Києві виявили ще 32 випадки захворювання на COVID-19

Протягом 15 квітня у Києві підтвердили ще 32 випадки захворювання на COVID-19, один з них виявився летальним. Про це брифінгу повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Загалом в столиці вже 644 випадків інфікування коронавірусом.

Серед інфікованих напередодні – один медик. Окрім того, серед хворих – дворічна дитина.

Трьох пацієнтів госпіталізували, решта лікуються на самоізоляції.

«Працюємо в повному обсязі». В київському «Медмістечку» спростовують закриття через «спалах COVID-19»

Інформація про спалах захворювання COVID-19 серед лікарів у Київській міській клінічній лікарні №6 «Медмістечко» не підтверджується, повідомив Радіо Свобода директор КНП «Медмістечко» Вадим Крижевський.

Раніше в ЗМІ повідомляли, що через брак захисного одягу медперсонал «Медмістечка» захворів на COVID-19, відтак медичний заклад відправили на карантин. У повідомлені йшлося, зокрема, про те, що медики з відділення неврології були інфіковані і доправлені на лікування в Олександрівську лікарню.

Проте своїх джерел ЗМІ не розкривають. А в «Медмістечку» цю інформацію повністю спростовують.

У Дніпрі на Великдень запроваджують додаткові карантинні заходи

18-20 квітня жителі міста – працівники критичної інфраструктури – не зможуть користуватися транспортом без спецдовідки з роботи, повідомив директор транспортного департаменту мерії Дніпра Ігор Маковцев.

За його словами, окрім квитка, документів, що посвідчують особу, працівники критичної інфраструктури повинні мати документ, в якому буде зазначено їхній час перебування на роботі.

Довідку треба буде показувати з 12:00 суботи, 18 квітня, до 18:00 понеділка, 20 квітня. Якщо людина намагатиметься скористатися транспортом у ці дні без довідки, їй загрожуватиме штраф.

Досі їздити в громадському транспорті Дніпра можна було за умови наявності спецпропуску, виданого в мерії, документів, що посвідчують особу, маски і рукавичок.

Користуватись міським транспортом можуть, як і раніше, лише співробітники «критичної інфраструктури», – медики, рятувальники, правоохоронці, комунальники, працівники хлібозаводів тощо.

Про посилення карантинних заходів в області заявили й посадовці обласної влади. За інформацією голови Дніпропетровської ОДА Олександра Бондаренка, дотримання карантину контролюватимуть посилені патрулі правоохоронців.

Він закликав жителів з 13:00 суботи до 6:00 понеділка не виходити з дому.

МОЗ: в Україні на COVID-19 захворіли 788 медпрацівників

«Ми аналізуємо кожен випадок, у зв’язку з чим відбулося це захворювання, в якій лікарні, в яких умовах», – повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

За його словами, найбільше інфікованих медпрацівників – 126 – у Чернівецькій області.

МОЗ працює над збільшенням забезпечення медпрацівників засобами індивідуального захисту, додав Степанов.

В Росії кількість інфікованих коронавірусом наблизилася до 28 тисяч

У Росії кількість інфікованих коронавірусною інфекцією від початку спалаху становить 27 938, одужали 2304 людини.

За минулу добу зареєстровано 3448 нових випадків зараження у 78 регіонах Росії та окупованому Криму. Про це повідомили у оперативному штаб по боротьбі з поширенням захворювання. Єдиним регіоном, де поки не виявили жодного випадку інфікування, залишилася республіка Алтай.

Як зазначає російська служба Радіо Свобода, рекордний добовий приріст тримається п’ятий день поспіль. Вперше за місяць менше половини нових випадків зафіксовано в Москві – 1 370 тих, що заразилися. Одужали за останню добу 318 осіб.

За даними Університету Джонса Гопкінса, в Росії від COVID-19 померли 198 людей.

П’ять нових випадків COVID-19 зафіксували у ЗСУ – командування

У Збройних силах України станом на ранок 16 квітня підтверджено 28 випадків інфікування коронавірусом, повідомляє пресслужба командування Медичних сил ЗСУ. П’ять нових випадків виявили протягом останньої доби.

«На 07:00 16 квітня в Збройних силах України зареєстровано 28 випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, з них одна людина одужала і 1 летальний випадок. На ізоляції (в тому числі самоізоляція) – 274 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція у найближчі 3 доби – 40 осіб», – йдеться в повідомленні.

Вплив СОVID-19 на міжнародне право. Правники аналізують виклики, відслідковують тенденції, роблять прогнози (частина перша)

Чимало досліджень присвячено застосуванню норм міжнародного права при надзвичайних ситуаціях, що пов’язані з катастрофами, збройними конфліктами. Суттєво менше – при надзвичайних ситуаціях, викликаних епідеміями, ба більше пандеміями. Все попереду, впевнені правники, нинішня криза, спровокована поширенням світом коронавірусної хвороби, обов’язково стане предметом фахових експертних досліджень, пропозицій, прогнозів щодо змін міжнародного права. Радіо Свобода зібрало думки юристів-міжнародників про те, як пошесть СОVID-19 вже вплинула на окремі галузі міжнародного права.

МОЗ повідомляє: в Україні зафіксовано 4161 випадок коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 16 квітня в Україні 4161 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 116 летальних, 186 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 397 нових випадків.

Трамп оголосить план скасування обмежень у зв’язку з COVID-19

Президент США Дональд Трамп 16 квітня має оголосити план зі зняття обмежень, запроваджених через епідемію коронавірусу.

«Боротьба триває, але дані свідчать, що країна пройшла пік із нових випадків», – сказав Трамп на брифінгу 15 квітня. Він додав, що обнадійливі події дозволяють «доопрацювати правила для штатів щодо відкриття країни».

Нові вказівки, які, як очікується, будуть оголошені на пресконференції, будуть спрямовані на те, щоб зменшити обмеження у районах із низьким поширенням коронавірусу, зберігаючи їх у значно уражених місцях. Рішення, яких кроків вживати і коли, лежатимуть на губернаторах.

Коронавірус: Обмеження на в'їзд до Києва (трансляція)

Радіо Свобода вирішило на практиці перевірити, як діятимуть обмеження, запроваджені на в’їзді до Києва з 16 квітня.

Відсьогодні водіям та пасажирам транспортних засобів, що їдуть до столиці, вимірюватимуть температуру.

Перевірятимуть автобуси, вантажні та легкові автівки, які перевозять більше від трьох осіб включно із водієм.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG