Доступність посилання

ТОП новини
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів

Хроніка обміну полоненими: Моряки і «в’язні Кремля» повернулися, «але боротьба триває».

Україна, щоб визволити утримуваних Росією своїх громадян, видала Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів

Українські моряки та політичні в’язні Кремля повернулися до України. Радіо Свобода оперативно інформувало про перебіг подій і в Києві, і в Москві.

Україна визволила 24-х взятих у полон Росією у Керченській протоці військових моряків, а також політв'язнів Кремля – громадян України, засуджених Росією. Серед них, як сподіваються, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп'юк, Павло Гриб та інших.

Україна, щоб визволити своїх незаконно утримуваних Росією громадян, видає Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів.

Серед тих, кого забрала Росія, понад два десятки росіян, які визнали себе військовополоненими і написали листа до президента Росії Володимира Путін із проханням включити їх у списки на обмін. Окрім них також є громадяни України, засуджені за державну зраду, за «створення терористичної групи» і за колаборацію із проросійськими незаконними збройними угрупованнями та окупаційною владою Криму. Це, зокрема, Володимир Цемах, Валерій Кірсанов, Кирило Вишинський, керівник інформаційного агентства «РИА Новости-Україна», якого підозрюють у поширенні «недостовірної, необ’єктивної, упередженої інформації щодо України.

Обмін відбувся за схемою «35 на 35».

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.

«Ми вітаємо звільнення лауреата Сахарова Олега Сенцова та його українських друзів з російських в'язниць. Ми з нетерпінням чекаємо пана Сенцова в Європарламенті, що особисто відзначити його», – йдеться у повідомленні.

25 жовтня минулого року Європарламент оголосив українського режисера та політичного в’язня Кремля Олега Сенцова лауреатом премії Сахарова. Сенцов – перший в історії представник України, якого відзначили цією нагородою.

Прес-секретар президента Росії прокоментував обмін. Дмитро Пєсков заявляє, що обмін утримуваними особами між Росією і Україною відбувся.

«Так, обмін відбувся. Ми вітаємо і раді, що російські громадяни повернулися додому. Там Вишинський є. Списки підуть пізніше. Поки в цілому оцінка така», – цитують кремлівського речника агенції новин.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс у Твіттері привітав звільнення українських в’язнів з російських тюрем і їх повернення додому.

«Дуже добре, що українських політичних в'язнів, включаючи Олега Сенцова та моряків, нарешті звільнили, Росія ніколи не мала брати їх в заручники, на жаль, ціною ключового свідка у справі MH17 Цемаха, проте, я вірю, що справедливість зрештою буде встановлена», – написав Ринкевичс.

Повернення у фотографіях:

Кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвяк: «Рада Європи вітає звільнення в’язнів Росією та Україною і заявляє, що це є «обнадійливим кроком до нормалізації відносин між двома державами-членами Ради Європи»:

Свідка в справі збитого на Донбасі літака рейсу MH17 Володимира Цемаха допитали перед відправленням до Росії в межах обміну утримуваними громадянами, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Допитали і не тільки перед поверненням. Я не називатиму прізвищ європейських лідерів, з якими ми проговорили час для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, про що нас попросили. Це було складно. Я боявся, що через це може зірватися обмін», – розповів Зеленський.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповів, що відсутність Цемаха в списку на обмін означала б припинення переговорів із Росією.

Людмила Денисова, український омбудсмен, каже, що всім звільненим в’язням, які цього потребують, – буде надана медична допомога.

«Група семи», через своїх послів у Києві, вітає звільнення в’язнів:

Міністр закордонних справ Чеської республіки Томаш Петршічек привітав обмін і вважає його кроком до завершення конфлікту між Україною та Росією.

«Я вітаю обмін в’язнями між Україною та Росією, включно з кінорежисером Олегом Сенцовим та українськими моряка, затриманими минулого року під час інциденту в Керченській протоці. Я розглядаю обмін як крок уперед до завершення конфлікту», – написав глава чеської дипломатії.

Мама Олега СенцоваЛюдмила Сенцова – отримує перший дзвінок від сина, який на волі, прилетівши в аеропорт «Бориспіль». Відео Радіо Свобода і Крим.Реалії:

Крістофер Міллер, кореспондент Радіо Свобода: «Величезна подія. 70 росіян та українців в центрі довгоочікуваного обміну в’язнями між воюючими країнами, прибули до Москви та Києва...»:

Посол України в Австрії Олександр Щерба: «Олег Сенцов зустрічає свою доньку. Після тортур. Після голодувань. Після 5 років за Полярним колом»:

Українські моряки вже у військовому шпиталі для медичного обстеження після понад дев’яти місяців російської неволі:

Олександр Кольченко в «Борисполі»
Олександр Кольченко в «Борисполі»

Кореспондент агентства «Укрінформ» Роман Сущенко після повернення із російського ув’язнення збирається повернутися до журналістики.

«Звичайно, я й нікуди не йшов від неї (журналістики – ред.). Повернуся в рідне агентство «Укрінформ», – розповів Сущенко журналістам в аеропорту «Бориспіль».

Він заявив, що хоче «поспілкуватися з колегами, обійнятися з друзями, поїхати на могилу до батька», який помер на початку березня 2018 року, коли його син перебував під арештом у Росії.

Інший звільнений українець Олександр Кольченко після п’яти років у в’язниці висловив бажання продовжити навчання в Таврійському національному університеті.

«[Буду вчитися] за тією ж спеціальністю – туризм. [Буду] агентом з організації туризму», – розказав Кольченко.

У відповідь на питання Радіо Свобода, чи збирається він повертатися до анексованого Росією Криму, він заявив: «Коли [президента Росії Володимира] Путіна повалять – обов’язково».

Твіт агенції Укрінформ з фото – Роман Сущенко (в центрі) в аеропорту після прибуття:

Адвокат українських моряків Микола Полозов святкує їхнє повернення і волю:

В Живому блозі про обмін колеги з Російської редакції Радіо Свобода, звертають увагу на велику різницю у тому, як зустрічають українців на Батьківщині, і як зустрічали своїх у Москві:

«Москва пока не опубликовала список вернувшихся из Украины россиян. Владимир Путин, в отличие от Владимира Зеленского, в аэропорт не приехал. Как пишут многие издания, кроме главного редактора «РИА Новости Украина» Кирилла Вышинского, с которым во Внукове аккуратно поздоровался главный редактор МИА «Россия сегодня» Дмитрий Киселев, остальных прилетевших из Киева не встречал вообще никто».

І ще на цю ж тему: «Солдати без облич у секретній війні Путіна в Україні: в той час, як українські телетрансляції показують радісні сцени повернення українських в’язнів з кремлівської неволі, Росія оприлюднила фото своїх повернених із заретушованими обличчями»:

Фото з допису у Фейсбуці – видно, що біля російського літака у Москві з тими, хто прилетів з Києва в рамках обміну, і дійсно не велелюдно:

Кого звільняти далі: Підтримувані Росією бойовики на Донбасі утримують 227 українців, повідомила Служба безпеки України.

У службі розповіли, що «робота зі звільнення громадян України триває».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG