Доступність посилання

ТОП новини

Денісова просить міжнародні організації вплинути на Росію щодо звільнення українських моряків


Людмила Денісова просить міжнародні організації вплинути на Росію щодо звільнення українських моряків, затриманих у Криму
Людмила Денісова просить міжнародні організації вплинути на Росію щодо звільнення українських моряків, затриманих у Криму

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звертається до міжнародних організацій, і зокрема установи ООН, з проханням вплинути на Російську Федерацію з метою звільнення українських моряків судна «ЯМК-0041», яких російська окупаційна влада у Криму незаконно утримує в Балаклаві. Про це український омбудсмен написала у Facebook.

Денісова зазначила, що минуло чотири місяці з дня затримання прикордонниками Федеральної служби безпеки Російської Федерації екіпажу українського судна «ЯМК-0041».

«Капітан судна – громадянин України Віктор Новицький – затриманий за нібито незаконний видобуток водних біологічних ресурсів. ФСБ порушила проти нього кримінальну справу за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ. Він досі утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя (у так званому «ФКУ СИЗО №1 УФСИМ России по Республике Крым») на території тимчасово окупованого Криму», – зазначила Денісова.

Крім того, члени екіпажу: Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Геннадій Отичко та Олег Блок змушені перебувати в Криму, оскільки їх позбавили паспортів.

За словами Денісової, за ці чотири місяці вона майже щотижня зверталася до державних органів Російської Федерації, які причетні до вирішення питання повернення українських рибалок на Батьківщину, але не отримала жодної відповіді.

«Своїми діями Російська Федерація порушила права людини на свободу, особисту недоторканність та свободу пересування, які передбачені у ст. 3, 9 та 13 Загальної декларації прав людини, ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 9, 12 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та ст. 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», - додала вона.

У цьому зв’язку український омбудсмен звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, голови Ради ООН з прав людини Воїслава Шуца, голови Комітету ООН з прав людини Юджи Івасави, голови Комітету ООН проти тортур Йенса Модвіга, голови Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням Малкольма Еванса, комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, президента Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню, Миколи Гнатовського з проханням «вплинути на ситуацію та посприяти негайному поверненню незаконно утримуваних громадян України на Батьківщину».

4 травня російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» (порт приписки Очаків) на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму. Проти капітана судна порушили справу за звинуваченням у «незаконному видобутку морських біоресурсів у виключній економічній зоні Росії». На борту перебувало п’ятеро членів екіпажу.

Читайте також: Рибалки голодують із відчаю: у Криму утримують екіпаж судна «ЯМК-0041»

Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території.

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила 27 серпня, що Україна не відповідає на пропозицію обміняти українських рибалок із затриманого росіянами поблизу окупованого Криму судна «ЯМК-0041» на кримчан із сейнера «Норд».

XS
SM
MD
LG