Доступність посилання

ТОП новини

Очікування траншу МВФ: чому падає гривня і міжнародні резерви


В останні три тижні ціна української гривні падає. Міжнародні резерви НБУ також знижуються – Національний банк здійснює платежі за державним боргом, номінованим в іноземній валюті та через інтервенції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку. Радіо Свобода розповідає, що відбувається з гривнею та як на курс вплине транш від МВФ чи його відсутність.

Днями частина українських ЗМІ написали про те, що Україна домовилася з МВФ про кредит, однак жодного офіційного підтвердження цієї інформації немає, а отже, говорити про отримання кредиту зарано.

У МВФ неодноразово заявляли, що Україні для отримання траншу необхідно ухвалити закон про Антикорупційний суд і привести ціни на газ до рівня ринкових. Якщо питання із Антикорупційним судом можна вважати вирішеним, то з другою умовою – ні.

Наприкінці липня Кабінет міністрів залишив незмінними ціни на природний газ для населення до 1 вересня 2018 року.

Без траншу МВФ неминуча девальвація – Репко

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Марія Репко зазначає, що гривня після переходу до «плаваючого» режиму курсоутворення демонструє сезонні коливання – останні роки наприкінці літа, на початку осені традиційно відбувається послаблення курсу гривні.

«Зниження курсу можна пов’язати зі впливом наступних факторів: погашення ОВДП (Облігації внутрішнього державного позики – ред.) нерезидентам та суттєве зниження залишків гривневих коштів на рахунках Держказначейства, які вийшли на ринок. Цього року фактором нестабільності стала відсутність прогресу в переговорах з МВФ. Якщо Україна не виконає свої обіцянки МВФ і позитивне рішення щодо фінансування Фонд не прийме, нас очікує неминуча девальвація гривні. Адже ми, як країна, маємо зобов’язання виплатити значні кошти за зовнішнім боргом, майже 11 мільярдів доларів США у 2018–2019 роках», – каже Репко.

Офіс МВФ у Вашингтоні
Офіс МВФ у Вашингтоні

Вона наголошує, що програма з МВФ передбачає, що в Україні буде обмежений дефіцит бюджету. Однак, каже експерт, вже зараз Міністерство фінансів відчуває брак коштів за деякими статтями надходжень.

За словами Репко, тиск на бюджет буде лише зростати в 2019 році – у передвиборчий рік уряд намагатиметься посилювати фінансування соціальної сфери, виплачувати пенсії та зарплати бюджетників вчасно й у повному обсязі.

Гривня слабне через попит на валюту?

Аналітик компанії Центр біржових технологій Богдан Терзі вважає, що стрімке ослаблення гривні викликане в першу чергу через активізацію внутрішнього попиту на іноземну валюту.

«НБУ намагався зупинити активність попиту, коли на початку серпня продав на аукціоні 150 мільйонів доларів США, але це не змогло зупинити ослаблення гривні. По-друге, за останній місяць індекс долара США на міжнародному фінансовому ринку виріс більше ніж на 1,5%. За моїми підрахунками, до кінця 2018-го долар може коштувати 29 гривень», – каже Терзі.

Національний банк України
Національний банк України

Експерт переконаний, що відсутність траншу від МВФ призведе до стрімкого ослаблення гривні стосовно долара США.

«Ситуація в нашій країні уже не така загрозлива, як це було декілька років назад, коли ми ніяк би не змогли без допомоги МВФ та інших зовнішніх кредиторів. Зараз ситуація не сильно, але змінилася. За минулий рік розмір золотовалютних резервів збільшився більше, ніж на 21% і склав 18,81 мільярда доларів США. Це свідчить про оживлення економіки», – каже Терзі.

Залишки на казначейському рахунку падають

Експерти фінансової групи ICU (Investment Capital Ukraine) кажуть, що залишки на єдиному Казначейському рахунку знизилися до найнижчих показників від початку 2014 року.

«Надходження до державного бюджету відстають від планових приблизно на 20 мільярдів гривень, водночас, видатки фінансують практично в повному обсязі. Проти Мінфіну грало зміцнення гривні, внаслідок чого скарбниця отримала дещо менші митні платежі. Надходжень від приватизації ще не було, як і самої приватизації. Також, минулого року помітний ефект мала конфіскація коштів», – кажуть в ICU.

Заступник міністра фінансів Оксана Маркарова на своїй сторінці у мережі Фейсбук підтвердила, що казначейський рахунок знизився, однак зазначила, що загальна ліквідність достатня, ситуація під контролем і всі платежі й далі йтимуть вчасно.

Про зменшення української казни пише економічне видання Bloomberg.

«Навіть, якщо ми матимемо допомогу МВФ, до кінця року залишається надто мало часу… Якщо за цей період на ринку стануться які-небудь коливання ринку, то буде дуже важко зібрати гроші», – зауважує інший заступник голови Національного банку Олег Чурій.

Втім, навіть оптимістично оцінюючи шанси ще цьогорічного продовження програми кредитування МВФ, у Нацбанку застерігають, що фінансів на покриття бюджетного дефіциту не дадуть.

МВФ може наполягати на перегляді держбюджету​ – Фастовець​

Напередодні Державний секретар США Майк Помпео в перебігу розмови з президентом України Петром Порошенком закликав Київ виконати вимоги Міжнародного валютного фонду.

Майк Помпео
Майк Помпео

На думку Костянтина Фастовця, керівника аналітичного відділу інвестиційної компанії Adamant Capital, до кінця року Україна отримає гроші від МВФ у разі виконання всіх поставлених умов.

«Базовий сценарій, який ми прогнозуємо, полягає в тому, що транш Україна таки отримає, але девальвація гривні відбудеться все одно, приблизно на рівні минулого року. На початку 2019-го ситуація стабілізується», – каже Фастовець.

За словами експерта, МВФ може також наполягати на перегляді держбюджету. Так чи інакше, Україна не отримає транш раніше вересня.

У разі ж погодження кредиту від МВФ гроші на українських рахунках з’являться впродовж тижня після офіційного узгодження.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG