Доступність посилання

ТОП новини

Столичні ТЕЦ не зупинятимуть, а «Київтеплоенерго» може отримати альтернативний газ


Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» може підтримувати повноцінну роботу Київських ТЕЦ, придбавши газ на ринку в будь-якого оператора, заявляють експерти. Таким чином столиця може отримати гарячу воду, не очікуючи на вирішення судової тяганини між Київською міською державною адміністрацією та НАК «Нафтогаз України», зауважують вони.

Тим часом «Київтеплоенерго» не зупиняє роботу столичних ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, які також забезпечують 15 відсотків споживання електроенергії містом. Незважаючи на відсутність контракту із НАК «Нафтогаз України» після прийому цих станцій від ПАТ «Київенерго». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на неназване джерело в комунальному підприємстві.

Відсутність контракту на постачання газу і навіть відсутність газу на цих ТЕЦ до початку опалювального сезону може означати незручності для киян, але небезпеки не становить, вважає голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков.

Іван Плачков
Іван Плачков
Не думаю, що буде надзвичайна ситуація. Такий режим не буде штатним, але електропостачання буде. А гаряча вода зникне ще у двох районах
Іван Плачков

«Від газу все залежить. Якщо вирішать питання постачання газу, то не відключиться. Але у будь-якому разі, не думаю, що буде якийсь колапс чи надзвичайна ситуація. Так, такий режим не буде штатним, але електропостачання буде. А гаряча вода зникне ще у двох районах, де вона зараз є – це Осокорки і Печерськ», – каже Плачков у коментарі Радіо Свобода.

Тим часом «Нафтогаз України» не підписує договір із «Київтеплоенерго», оскільки Київська міська державна адміністрація відмовляється приймати на баланс нового Комунального підприємства борг у 4,8 мільярда гривень, який виник під час діяльності приватного акціонерного товариства. Тим більш, що з цієї суми 2,3 мільярда гривень складають штрафи і заборгованість за пільгові і субсидовані поставки.

У «Нафтогазі» заявляли, що така позиція КМДА «вступає в протиріччя зі статтею 22 закону «Про теплопостачання». 19 липня 2018 року Господарський суд Києва ухвалив рішення, суть якого у тому, що ні «Київтеплоенерго», ні територіальна громада не є відповідальними за борг «Київенерго». Але це лише суд першої інстанції, тому тяганина ще триватиме.

Віталій Кличко
Віталій Кличко
Дайте газ, щоб було тепло і гарячу воду. До рішення суду відключення киян від гарячої води – це бандитський метод!
Віталій Кличко

Міський голова Києва Віталій Кличко ситуацію, що склалася, вважає результатом шантажу та вимагає газу і гарячої води.

«Суд може розтягнутися. Один, два, три або чотири місяці. Ми готові прийняти будь-яке рішення суду. Ми відстоюємо нашу позицію. Наші юристи говорять, що ми абсолютно праві. Але в цей проміжок часу не шантажуйте місто! Дайте газ, щоб було тепло і гарячу воду. До рішення суду відключення киян від гарячої води – це бандитський метод!» – заявляє Кличко.

Але ж «Київтеплоенерго» за комерційною ціною може придбати газ не тільки у «Нафтогазу», а й у будь-якого іншого постачальника, нагадує голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Андрій Герус
Андрій Герус

Як можна мати такі результати реформ, як можна пояснити людям, навіщо піднімали тарифи?
Андрій Герус

«За 4 роки реформ можна було зробити набагато більше. Теплові мережі збиткові, вони у поганому стані. Тож ДЕТЕК віддав мережі місту. Це проблемний актив. Він і раніше був проблемний, і зараз. Але з боку влади можна було вчинити й мудріше. Бо від припинення подачі газу гірше лише киянам – споживачам, які платили за гарячу воду за підвищеними тарифами. Можна було домовитися, щоб «Київтеплоенерго» заплатив аванс за газ, і тоді «Нафтогаз» постачав би паливо. Постачалася би гаряча вода, поступово вирішилося би і питання з боргом. Як можна мати такі результати реформ, як можна пояснити людям, навіщо піднімали тарифи?» – зауважує в коментарі Радіо Свобода Герус.

​Теплогенеруючі підприємства та тепломережі Києва перебували в управлінні ПАТ «Київенерго», яка є структурним підрозділом компанії ДТЕК, із 2001 року. Процес передачі об’єктів в управління КП «Київтеплоенерго» розпочався відповідним рішенням Київради у 2017 році. 1 серпня 2018 року відбувається фінальний етап цього процесу – в комунальне управління повертаються ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод «Енергія».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG