Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: як не любити Європу за європейські гроші – три практичні кроки


Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини
Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини

На парламентських виборах в Угорщині семеро з десяти виборців голосували за партії, що мали антиєвропейську платформу. Це були не лише прихильники прем’єр-міністра Віктора Орбана, який зі своєю партією «Фідес» здобув гучну перемогу і створив коаліцію, що матиме конституційну більшість у парламенті, але і виборці головної опозиційної крайньо-правої партії «Йоббік». Як це стало можливо при тому, що Європейський союз з його структурними фондами вже два десятиліття є головним інвестором в угорську економіку?

30 років тому, в 1988-му, молодий випускник університету, тоді в комуністичній Угорщині, написав листа до мільярдера і філантропа Джорджа Сороса з проханням надати грант на навчання в Оксфордському університеті. Молодий дисидент, яким представляв себе Віктор Орбан у цьому листі, який нещодавно став доступний громадськості, писав, що хотів би вивчати «відродження громадянського суспільства» на гроші Сороса. Того самого Сороса, якого він зараз намагається вижити з країни разом із заснованим ним університетом та громадськими організаціями, які той підтримує.

На демонстрації проти вигнання університету, заснованого Джорджем Соросом. Чоловік тримає плакат «Не закривайте ЦЄУ, Орбана в тюрму» квітень, 2017
На демонстрації проти вигнання університету, заснованого Джорджем Соросом. Чоловік тримає плакат «Не закривайте ЦЄУ, Орбана в тюрму» квітень, 2017

​За роки, що Орбан тричі побував на посаді прем’єр-міністра країни – вісім років досі та ще один чотирирічний термін у 1998-2002 роках, – він значно змінив свої погляди на громадянське суспільство та на місце Угорщини в Європі.

Позбавитися вільних ЗМІ та поставити під контроль громадські організації

Перш ніж консолідувати владу та постати керівником країни, якого багато вже не лише жартома називають «диктатором», Віктор Орбан всіма силами намагався поставити під контроль ЗМІ та дискредитувати громадські організації. Деяким із них влада запропонувала державне фінансування, неслухняних намагалася позбавити внутрішніх та закордонних надходжень.

Якщо громадська організація отримувала з-за кордону хоча б 24 тисячі євро на рік, то її змушували реєструватися як «фінансовану з-за кордону», що нагадувало багатьом сумнозвісний російський закон «про закордонних агентів». Серед потерпілих був і Джордж Сорос, який надав тоді Орбану той грант на навчання в Оксфорді. Він став «ворогом номер один», якого Орбан звинувачує у намаганні заселити Угорщину біженцями, і не гребує при цьому навіть антисемітськими заявами.

Плакати з написом «Не дайте Соросу сміятися останнім» в будапештському метро, червень 2017
Плакати з написом «Не дайте Соросу сміятися останнім» в будапештському метро, червень 2017

Як говорить угорський політолог, керівник дослідницького інституту «Політичний капітал» Петер Креко, за допомогою ЗМІ, які влада контролювала прямо або через олігархів, вдалося повністю змінити політичний порядок денний.

Петер Креко
Петер Креко

«Фейкові новини та теорії змови стали основним інформаційним руслом. Вони були інституціолізовані та отримали офіційний статус. Головним посланням на виборах було те, що Брюссель, Джордж Сорос, ООН, угорські громадські організації та опозиційні партії намагаються привезти до Європи якомога більше біженців для того, щоб послабити державу та ісламізувати Угорщину та Європу в цілому. І це послання невтомно повторювали каналами, як ми кажемо, «державою організованих ЗМІ», тобто підконтрольними уряду громадськими ЗМІ та тими, які контролюють олігархи. Щось подібне ми вже бачили в Україні за часів президента Віктор Януковича. Але у випадку Угорщини додалася ще і дуже інтенсивна «політика ідентичності, потрібна для того, щоб відволікти увагу від проблем з корупцією», – говорить будапештський політолог.

Збудувати за європейські гроші олігархічну систему

Ці зміни йшли у розріз із принципами ліберальної демократії Європейського союзу, до якого Угорщина вступила у 2004-му і завдяки якому стало можливе економічне процвітання країни. Але, незважаючи на це, ЄС продовжував надавати Угорщині допомогу. Угорщина є третьою за розміром державою-реципієнтом європейських фондів. За останнє десятиліття ЄС вклав в економіку Угорщини 34 мільярди євро.

Європейський союз є головним інвестором в угорську економіку – як через структурні фонди Євросоюзу, так і через прямі закордонні інвестиції. Понад 80% не приватних інвестицій надходить зі спеціальних фондів ЄС, розрахованих на підтримку і розвиток бідніших регіонів Європи. Лише впродовж 2014-2020 років із дев’ятьох різних структурних фондів ЄС до Угорщини має надійти 25 мільярдів євро. Також країна отримує і непрямі вигоди від ЄС, такі як безпека інвестицій та низькі відсоткові ставки.

Як говорить угорський політолог, керівник дослідницького інституту «Політичний капітал» Петер Креко, непомітним для багатьох закордонних оглядачів залишилося те, що паралельно зі зруйнуванням інститутів громадянського суспільства та судочинства в економіці країни за європейські гроші будувалася олігархічна система.

Цей режим виступає проти ліберальної демократії та ключових європейських принципів і при цьому фінансується здебільшого європейськими фондами
Петер Креко

«Цей режим виступає проти ліберальної демократії та ключових європейських принципів і при цьому фінансується здебільшого європейськими фондами. Якщо Ленін казав, що капіталіст тобі продасть мотузку, на якій ти його повісиш, то ЄС не лише дає цю мотузку, але і оплачує її», – говорить політолог.

Згідно з численними журналістськими розслідуваннями, не лише державна скарбниця поповнюється за рахунок європейських коштів. Частина з них, як пишуть угорські журналісти, осідає і на особистих рахунках представників родини Орбана та його найближчих друзів.

Згідно з розслідуванням журналіста-розслідувача та засновника видання Direkt36 Андраша Петхя, зять Орбана Іштван Тіборч, який одружений зі старшою донькою Орбана, Рахель, володіє фірмою Elios Innovativ, яка отримала контракт на установку вуличних ліхтарів на європейські гроші. Як з’ясували журналісти, у деяких випадках, ліхтарі обійшлися європейським платникам податків на 56% дорожче, ніж звичайно. Хоча в цей час ціна на LED лампочки на ринку впала.

Андраш Петхьо: Четвертий день після виборів . Дружні до уряду тижневики публікують список «Людей Джорджа Сороса» в Угорщині, включно зі мною та моїми колегами з @direkt36

Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству, або ж Olaf, за французькою абревіатурою, почало розслідування цієї та інших справ, і на початку року закликало ЄС повернути до Брюсселя 40 мільйонів євро, щодо використання яких є підозра у «серйозних порушеннях» та «конфлікті інтересів». Загалом Olaf вважає, що Угорщина має повернути 4% надходжень від ЄС у 2012-2015 роках.

swissbusiness: OLAF: Elios Zrt. під орудою Іштвана Тіборча може бути частиною організованої злочинності BudapestBeacon

Напередодні парламентських виборів агентство Reuters опублікувало своє розслідування про те, як гроші, які угорський уряд та Європейський союз спрямовують на відбудову готелів першої лінії на озері Балатон, значною мірою потрапляють у кишені родини Віктора Орбана та його друзів. Йдеться про проект з розвитку туризму в Угорщині, на який уряд виділив близько 3 мільярдів доларів. Приблизно 40% грошей, призначених на відбудову в прибережному місті Кестхей, походять від європейських платників податків.

Головними інвесторами цього проекту, – який дехто вже охрестив «угорським кооперативом «Озеро», за аналогією з корумпованим оточенням президента Росії Володимира Путіна, – крім зятя прем’єр-міністра, є його товариш з дитячих років і мер рідного містечка Орбана Лорінк Месарош. Колишній газовий монтажник нині є восьмою найбагатшою людиною в країні і володіє 121 компанією в сфері будівництва, нерухомості, ЗМІ, виноробства та фермерства. Лише за 2017 рік його статки потроїлися і сягнули 327 мільйонів євро. Колись, коли його запитали про рецепт його успіху, він відповів, що запорукою була «удача та Віктор Орбан».

Reuters Top News «Бог, удача і Віктор Орбан»: познайомтеся з тими, хто завдячує угорському лідеру своїм багатством та інвестиційною стратегією

Опозиція заперечує обґрунтованість і релевантність всього, що ми робимо
Золтан Ковач, речник уряду

Прихильники Орбана кажуть, що звинувачення у корупції є «політичними» і немає жодних правил, що забороняють друзям чи родичам політиків здійснювати державні закупівлі, якщо вони забезпечують високоякісну роботу. «Опозиція заперечує обґрунтованість і релевантність всього, що ми робимо», – говорить речник уряду Золтан Ковач, якого цитує часопис «Економіст». На його думку, державні ЗМІ та інститути залишаються вільними від політичного контролю, а занепокоєння з приводу нової конституції та централізації влади вже давно вирішено Європейською комісією та іншими органами.

Мати потужних покровителів у ЄС і належати до «правильної» партії

Багато європейських оглядачів вважають, що Брюссель надто довго був поблажливий до Будапешта, що давно настав час покарати Віктора Орбана за зловживання, особливо тих, що стосувалися незалежності суддівської влади.

Вони вказують, що для того, щоб повернути Будапешт на шлях демократії та верховенства права, один потужний важіль в руках Брюсселя все ж є – гроші. Комісар ЄС у справах бюджету Ґюнтер Еттінґер запропонував, щоб усі гроші, які ЄС посилає до Будапешта, відповідали одному критерію: верховенству права. Пропозицію комісара на лютневому саміті ЄС підтримали кілька керівників країн ЄС. Але проблема з цією пропозицією у в тому, що нові правила потребують одностайного схвалення, тож навряд чи Будапешт голосуватиме сам проти себе.

Інший шлях до покарання – позбавлення Будапешта голосу в європейських інституціях – є тривалим і потребує більшості голосів у парламенті. Процес ускладнюється тим, що партія «Фідес» Віктора Орбана є членом консервативної Європейської народної партії (ЄНП), право-центристської політичної групи, що є найбільшою фракцією у Європарламенті і до якої належить і Християнсько-демократичний союз Анґели Меркель і політична сила президента європейської комісії Жан-Клода Юнкера.

Оглядачі вважають, що якби партію Орбана виключили з «клубу європейських консерваторів», він би змінив поведінку, але поки що все було навпаки. Манфред Вебер, лідер німецького Християнсько-соціального союзу (ХСС), що є партнером партії Анґели Меркель, не лише не збирався критикувати будапештського колегу, а, навпаки, агітував за нього на сторінках угорського таблоїду.

Німецькі християнські демократи та християнські соціалісти продовжують покривати Орбана, бо Німеччина вважає, що це не так і погано мати у Східній Європі уряд, який вони можуть контролювати
Петер Креко

«Німецькі християнські демократи та християнські соціалісти продовжують покривати Орбана, бо Німеччина вважає, що це не так і погано мати у Східній Європі уряд, який вони можуть контролювати хоч якоюсь мірою, ніж намагатися сприяти змінам, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Це було б невигідно німецьким підприємцям, які заробляють чималі прибутки на Сході Європи, включно з Угорщиною, а тому «Фідес» ніхто не хоче виганяти з Європейської народної партії, бо вони вважають, що те, що добре для Німеччини, добре, і нам добре», – пояснює угорський політолог Петр Креко.

Але Угорщина є слабкою ланкою у ЄС і підриває європейську єдність, основану на демократичних ліберальних принципах: вона не раз виступала проти запровадження санкцій щодо Росії, через конфлікт навколо угорськомовних шкіл блокує співпрацю України з ЄС та НАТО.

У той час, як угорці сьогодні голосують, варто почитати цю чудову роботу від Гра Орбана

За пасивне споглядання, чи й сприяння у становленні авторитарного режиму, жителі ЄС можуть заплатити у майбутньому високу ціну, вважає директор проекту «Країни перехідного періоду» американського дослідницького інституту Freedom House Нейт Шенкан.

Той факт, що Угорський громадянський союз («Фідес» – ред) залишається активним членом в Європейській народній партії Європейського парламенту, показує, наскільки ефективним був підхід Орбана
Нейт Шенкан

В останньому звіті організації він наголошує, що керівництво Угорщини не лише погіршило ситуацію з демократією та верховенством права у власній країні, але і «проклало шлях для антиліберальних сил у Центральній Європі, демонструючи, що можливо захопити державу всередині ЄС», використовуючи для цього маніпуляції із закупівлями та контроль над ЗМІ.

«Той факт, що Угорський громадянський союз («Фідес» – ред) залишається активним членом в Європейській народній партії Європейського парламенту, показує, наскільки ефективним був підхід Орбана», – вважає дослідник.

Hungary Journal: @freedomhouse попереджає, про угорський 's "нелібералізм" у своєму щорічному звіті, говорить, що пострадянський регіон переповнений державами, які ігнорують незалежні інституції

Через майже 30 років після того, як демократія, здавалося, перемогла комуністичну диктатуру, на сході Європи відроджується авторитаризм, замішаний вже на олігархії, а не на ідеології. Тому дослідники Freedom House закликають керівництво ЄС вжити всіх заходів, щоб не допустити руйнування демократичних принципів у всьому Європейському союзі.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG