Доступність посилання

ТОП новини

Москва і Лондон опинилися на межі дипломатичної війни


Тереза Мей – прем’єр-міністр Великої Британії.
Тереза Мей – прем’єр-міністр Великої Британії.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей провела в понеділок зустріч із чільними урядовцями своєї країни, щоб вирішити, як діяти у справі росіянина Сергія Скрипаля. 8 днів минуло відтоді, як цього 66-літнього колишнього співробітника російських спецслужб та його 33-літню дочку Юлію намагалися смертельно отруїти нервово-паралітичною речовиною в місті Солсбері на півдні країни, де вони жили. Сліди речовини, назву якої не оприлюднюють, були знайдені у пабі та ресторані міста, які вони відвідували до різкого погіршення стану здоров’я.

Після того, як батька з дочкою виявили непритомними на лавці в парку, їх помістили у спеціальне відділення лікарні, де вони перебувають у «критичному, але стабільному» стані від 4 березня. Поліцейський, який першим відвідав їх у лікарні, теж перебуває у важкому стані.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей може офіційно звинуватити Росію в спробі вбивства колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки. Про це пише The Times із посиланням на джерела в уряді.

За словами співрозмовників видання, відповідна заява може пролунати вже у понеділок, 12 березня, після засідання Ради національної безпеки, на якому розглядали останні дані розслідування. Як стверджує джерело The Times у британському уряді, спецслужби цієї країни готові представити докази причетності офіційної Москви до отруйної нервово-паралітичної речовини, яка була використана для замаху на Скрипаля. Серед можливих заходів, яких очікують від британського уряду, називають видворення російських дипломатів і анулювання віз росіянам, які постійно проживають у Великій Британії і яких пов’язують із Кремлем.

Про готовність британського уряду оголосити про нові санкції проти Росії у зв’язку з цим отруєнням пише і The Financial Times.

Найбільш жорстко за фінансові та інші обмеження щодо Росії виступають міністр оборони Гевін Вільямсон і керівник МЗС Великої Британії Борис Джонсон.

«Я не вказую пальцем, бо ми не можемо, пане спікер, вказувати пальцем. Але я говорю урядам країн всього світу – жодна спроба забрати життя на території Великої Британії не залишиться без покарання», – такою була реакція Бориса Джонсона минулого тижня.

Раніше британські ЗМІ повідомляли, що Лондон проводить консультації з американськими і європейськими союзниками про скоординовані заходи у відповідь, які можуть бути виконані, якщо буде встановлено, що Москва стоїть за отруєнням.

У Москві заявили про свою непричетність і поскаржилися на «антиросійську істерію» у британських ЗМІ.

«Ми не чули жодного конкретного факту. Ми дивимося тільки репортажі по телебаченню. (...) Це несерйозно. Це чистої води пропаганда. Чистої води нагнітання істерики й істерії» – так коментував ситуацію міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

У Великій Британії пригадують і інші таємничі смерті – від самогубства особистого ворога Путіна – Бориса Березовського, яке в новому світлі «не виглядає таким уже однозначним», – до отруєння радіоактивним полонієм колишнього агента – Олександра Литвиненка.

Інше питання, яке не дає спокою британцям, – чому раптом, через багато років, засвічений шпигун потрапив під удар? І кому це було потрібно?

Сергій Скрипаль продовжував консультувати західних експертів, пише видання The Telegraph, і посилаючись на власні джерела, припускає: він міг знати про втручання Росії в американські вибори.

За оцінками поліції, заклади, в яких знайшли сліди отруйної речовини, відвідали понад 500 осіб. Одяг, який не можна прати, рекомендували звернути в кілька поліетиленових пакетів до наступних вказівок, а всі електронні пристрої необхідно протерти дезінфікуючими серветками.

Проте, головний лікар Великої Британії Саллі Девіс вважає, що ризик зараження поки залишається низьким і «приводу панікувати» немає.

Сергій Скрипаль – колишній полковник ГРУ. У Росії його засудили за звинуваченням у шпигунстві на користь Великої Британії. У 2010 році його обміняли на російських агентів, викритих у США. Раніше повідомляли, що колишній офіцер ГРУ Скрипаль за кілька днів до отруєння 4 березня повідомляв британської поліції про побоювання за своє життя.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG