Доступність посилання

ТОП новини

​Росія не зможе мілітаризувати космос – Парновський


Запуск ракети-носія «Зеніт» українського виробництва з космодрому «Байконур». Казахстан, грудень 2017 року
Запуск ракети-носія «Зеніт» українського виробництва з космодрому «Байконур». Казахстан, грудень 2017 року

Росія навряд чи зможе використати космос у військових цілях, як того побоюється керівник національної розвідки США Деніел Коутс. Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту космічних досліджень Олексій Парновський. Він вважає, що на заваді таким намірам можуть стати брак електронних компонентів, які Росія не імпортує через санкції, та корупція. В Україні ж розвиткові космічної галузі заважає відсутність космічної програми, вважає директор Інституту космічних досліджень Олег Федоров.

Росія і Китай готуються до війни у космосі | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Колишній начальник відділу аналізу та прогнозування Державного космічного агентства, незалежний експерт з аерокосмічної діяльності Андрій Колесник зауважує, що на сьогодні кожна країна світу має космічні війська, бо є загроза нападу через космічний простір.

Можливі загрози через активність військових супутників, можуть надаватися сигнали наведення балістичних ракет
Андрій Колесник

«Може запускатися та ж балістична ракета по траєкторії, яка передбачає вихід її в космічний простір, маневри там і потім знов повернення в атмосферу. Для цього і створюються ці війська, які можуть своєчасно виявити цю загрозу і видати необхідні дані для протидії цій загрозі. Крім того, можливі загрози через активність військових супутників, які або можуть напряму завдавати шкоди супутникам противника, або через ці супутники можуть надаватися ті ж сигнали наведення балістичних ракет», – каже Колесник. Виходячи з цього, він вважає космічні війська невід’ємною частиною будь-якої технічно розвиненої армії.

Хоча розміщувати озброєння в космосі заборонено міжнародними угодами, старший науковий співробітник Інституту космічних досліджень Олексій Парновський зауважує, що за бажання держави можуть використати як зброю власні супутники на орбіті – досить просто їх підірвати.

Можна самим не мати космосу, але й не дати іншим його використовувати
Олексій Парновський

«Уламки через створення великої кількості космічного сміття просто пошкодять всі інші апарати, бо вони насправді дуже щільно розташовані. Такий сценарій називається «синдром Кеслера», і він призведе до неможливості протягом тривалого часу виведення космічних апаратів. Можна і самим не мати космосу, але й не дати іншим його використовувати», – пояснює він в ефірі «Ранкової Свободи».

Наразі ж, за словами Парновського, провідні країни здебільшого використовують космос у військових цілях для зв’язку чи так званої космічної розвідки.

Водночас потенціал Росії для мілітаризації космосу достатньо обмежений, переконаний науковець.

Технічні можливості Росії зменшилися протягом останніх років
Олексій Парновський

«Технічні можливості Росії дуже зменшилися протягом останніх років. Наразі на супутниках дистанційного зондування, які використовуються для військових потреб, вони використовують елементну базу 70–80-х років, і в принципі я досить скептично ставлюсь до їхньої можливості створити якусь серйозну космічну систему озброєння», – зізнається він.

Причина, на думку Парновського, полягає в тому, що в Росії не змогли налагодити власне виробництво певних електронних компонентів, імпорт яких потрапив під санкції, а також у корумпованості космічної сфери.

В них повністю знищена система контролю якості на виробництві
Олексій Парновський

«Крім того, в них була повністю знищена система контролю якості на виробництві, і зараз просто жахливі звістки доходять про те, як саме вони виробляють космічну техніку. В них дуже значна втрата виробничої культури», – констатує фахівець.

Військовий космос: бюджет у Штатах перевищує бюджет на цивільний космос
Олексій Парновський

Натомість Сполучені Штати, додає він, за космічним потенціалом стоять на першому місці у світі: «Військовий космос: бюджет у Штатах набагато перевищує бюджет NASA на цивільний космос. Що стосується того, що саме вони можуть протиставити – звісно, відкритих відомостей не дуже багато, але я впевнений, що щось можуть».

Українські ракети на Байконурі

Понад 40 країн на постійній основі займаються космосом, зазначає директор Інституту космічних досліджень Олег Федоров, – хоч і не завжди така діяльність означає польоти.

Сталий розвиток неможливий без космічних технологій
Олег Федоров

«Більшість країн використовує інформацію з космосу, це просто нагальна необхідність. Міжнародні організації кажуть, що сталий розвиток неможливий без космічних технологій та інформації», – стверджує Федоров.

Він наводить приклад Індії, яка почала розвивати космічну галузь, незважаючи на економічні проблеми. На думку дослідника, фінансування – не найбільша проблема, на яку може натрапити космічна діяльність на державному рівні.

Окрім грошей, є ще питання ідеології
Олег Федоров

«Грошей небагато, але, окрім грошей, є ще питання ідеології. Є дуже велике питання: що таке наша національна ідея, що ми будуємо, і як туди вбудована космічна діяльність? А ніяк», – констатує експерт.

Він вказує на те, що в Україні немає затвердженої космічної програми. Водночас іноземний досвід, на його думку, свідчить на користь співпраці держави та приватного сектору.

Маска на 80% фінансує держбюджет
Олег Федоров

«(Генерального директора компанії SpaceX Ілона – ред.) Маска на 80% фінансує держбюджет. Це приватний бізнес, який вкладає свої гроші, але є пріоритет державних грошей. Хоча загальна тенденція така: з 2000 року в сфері космічного бізнесу більшість грошей приватних. Особливо це в телекомунікації та навігації. Тут найважливішим є те, що приватна ініціатива залучена, нові технологічні рішення», – пояснює Федоров.

Запуск ракети Falcon Heavy компанії SpaceX. Флорида, США, 6 лютого 2018 року
Запуск ракети Falcon Heavy компанії SpaceX. Флорида, США, 6 лютого 2018 року

Керівник прес-служби державного конструкторського бюро «Південне» Анатолій Карманов стверджує, що підприємство активно долучається до запуску ракет за кордоном, і минулого року таких було п’ять.

Із компанією Avia ми уклали контракт на виробництво 20 двигунів
Анатолій Карманов

«Ми співпрацюємо з американською компанією Orbital. Це ракета Antares, яка доставляє вантажі на Міжнародну космічну станцію. Ми співпрацюємо з Європейським космічним агентством. На ракеті Vega, яку запустило ЄКА, на четвертому верхньому ступені стоїть двигун нашої розробки, нашого КБ «Південне», і виробляє його наш Південний машинобудівний завод. Цікаво, що вже було 11 пусків Vega, і зараз із італійською компанією Avia ми уклали контракт на виробництво ще 20 двигунів», – перераховує Карманов.

Крім того, українські ракети-носії «Зеніт», які проектує та виробляє «Південне», злітають зі казахстанського космодрому «Байконур» у рамках дочірнього проекту міжнародної програми «Морський старт». «Байконур» наразі орендує Росія.

«Коли «Морський старт» не встигав здійснювати запуски, тоді було вирішено деякі космічні апарати запускати з Байконуру. Так з’явилася в доповнення до програми «Морський старт» програма «Наземний старт»», – розповів керівник прес-служби.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG