Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Як Саакашвілі повертали до Польщі (хронологія)


Екс-голова Одеської ОДА, лідер партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі виходить із готелю Fairmont Grand Hotel. Київ, 9 лютого 2017 року
Екс-голова Одеської ОДА, лідер партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі виходить із готелю Fairmont Grand Hotel. Київ, 9 лютого 2017 року

Шлях Саакашвілі в Україні

Екс-президента Грузії, колишнього голову Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі депортували до Польщі. Далі – коротка хронологія подій.

Що відбулося? Саакашвілі затримали 12 лютого у ресторані в центрі Києва. За словами соратників політика, його схопили невідомі люди у військовій формі. Приблизно о 17:30 лідера партії «Рух нових сил» повернули до країни, звідки він у вересні 2017 року «прибув, порушуючи українське законодавство», прорвавши кордон. Про це заявили у Держприкордонслужбі України.

Де зараз Саакашвілі? Польські прикордонники підтвердили, що Саакашвілі «прийняли на території Польщі».Так він опинився у Варшаві. Захист Саакашвілі каже, що той законно перебував в Україні. А прибічники партії «Рух нових сил» пікетували Адміністрацію президента України.

Що каже сам політик? Міхеїл Саакашвілі назвав своє видворення «незаконним викраденням». І розповів про обставини затримання: «У кафе увірвались, посадили в бус. Вони намагались закрити мені очі, зав'язати руки. Посадили у машину, яка довго кружляла по Києву. Висадили в «Борисполі», потім підігнали літак, скрутили руки та грубо посадили на нього».

Передісторія. 10 вересня 2017 року Саакашвілі потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю. Суд визнав його винним у незаконному перетині кордону України. Позов про визнання його біженцем Саакашвілі програв. Протягом перебування в Україні політик провів низку акцій, під час яких, зокрема, вимагав імпічменту президенту Порошенку. За кілька годин до депортації Петро Поршенко сказав, що Саакашвілі могли б видворити, але він би цього не хотів.

Більше про видворення Саакашвілі з України та реакції на це, читайте на сайті Радіо Свобода.

Далі про люстрацію і боротьбу з корупцією в Україні

– Керівник Апарату Адміністрації президента Олексій Дніпров уникнув люстрації завдяки листу очільника Національного агентства з питань держслужби Костянтина Ващенка на адресу Адміністрації президента. У листі Ващенко роз’яснив, що Дніпров не підлягає люстрації, бо за часів президентства Віктора Януковича мав посаду «заступник міністра – керівник апарату».

– Спеціалізована антикорупційна прокуратура намагається через суд зняти з посади голову Державної аудиторської служби України Лідію Гаврилову – через підозру в незаконному збагаченні. Утім, апеляційний суд Києва переніс розгляд справи на березень. Раніше детективи НАБУ виявили, що упродовж двох останніх років Гаврилова отримала у власність майно на суму майже 10 мільйонів гривень. Сама чиновниця каже, що отримала нерухомість, валюту та золоті зливки не корупційним шляхом, і що частина вилучених в неї вдома цінностей їй не належать.

Інші новини:

Три роки по тому: Дебальцеве

Бої за Дебальцеве стали другим після Іловайська масштабним випадком використання російської армії у війні на сході України. Які докази російського вторгнення вдалося зібрати через три роки після операції? І як зараз живуть окуповані міста і селища, які тоді грали ключову роль в обороні стратегічно важливого населеного пункту? Подробиці – у матеріалі Донбас.Реалії.

Кавовий успіх

Здивувати і підкорити кавову столицю України можливо. Якщо поєднати рецепт 1573 року і сучасні технології. Сім’я Тришиних з Лисичанська Луганської області у Львові розпочала свій бізнес – кавовий кейтеринг. Молода компанія стала вже частим гостем на зустрічах послів, показах моди і різних фестивалях. Про успіх переселенців із Луганської області, читайте за лінком.

Родина Тришиних
Родина Тришиних

Не «опускайте рук», навіть коли здається, що все втрачено!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG