Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа Ан-148 у Росії: почалася розшифровка «чорних ящиків»


Бортовий самописець на місці падіння російського літака Ан-148. 12 лютого 2018 року
Бортовий самописець на місці падіння російського літака Ан-148. 12 лютого 2018 року

12 лютого на місці падіння російського літака Ан-148, який у неділю прямував із Москви в Орськ Оренбурзької області, були виявлені два бортові самописці. Як повідомили в Міждержавному авіаційному комітеті, вони сильно пошкоджені, але придатні для розшифровки. На думку експертів, це допоможе з'ясувати причини авіакатастрофи.

Літак Ан-148 зник з екранів радарів о пів на третю дня за місцевим часом у неділю – через кілька хвилин після вильоту з московського аеропорту «Домодєдово». Ще через кілька хвилин стало відомо, що літак «Саратовських авіаліній» упав в районі Раменського в Підмосков'ї. Ніхто з 65 пасажирів і 6 членів екіпажу не вижив.

На місці падіння літака всю минулу ніч працювали слідчі, вони розглядають різні версії катастрофи. А в самій авіакомпанії «Саратовські авіалінії», якій належав борт, проводять перевірки. Втім, за словами головного редактора видання «Авіа.ру» Романа Гусарова, раніше компанія не фігурувала в зведеннях авіаційних пригод, а літак Ан-148 цілком сучасний і не старий.

Ан-148 – сучасний літак, його почали випускати тільки 10 років тому. Нічого не вказує на те, що причина – саме в цій авіакомпанії
Роман Гусаров

«Саратовські авіалінії» – цілком собі нормальна авіакомпанія другого ешелону, яка займається регіональними перевезеннями, – говорить він. – В якихось серйозних авіаподіях її не помічали, навіть із цим типом повітряних суден Ан-148. Це – сучасний літак, його почали випускати тільки 10 років тому. І не можна сказати, що вони літали на якихось старих літаках. Літак у принципі в експлуатації себе показав як цілком надійний. Якихось серйозних авіапригод до вчорашнього дня не було. Тому нічого не вказує на те, що причина – саме в цій авіакомпанії».

Погодні умови, помилка екіпажу, теракт

Серед версій трагедії – погодні умови (в Москві минулого тижня був сильний снігопад), а також помилка екіпажу. Не виключають і версію теракту – саме так вважають колеги загиблого екіпажу.

Катастрофа Ан-148: пошукові роботи під Москвою тривають (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

​Однак російський авіаексперт Вадим Лукашевич сказав Радіо Свобода, що версія теракту малоймовірна, судячи з короткого відео, що з'явилося в мережі.

Погодні умови не особливо впливали. Теракт – це, як правило, вибух всередині літака, це не призводить до пошкодження крила з таким шлейфом палива
Вадим Лукашевич

«Я б вилучив погодні умови, тому що це був зліт. І погодні умови не особливо там якось впливали. Версію теракту я б вилучив, тому що якщо це відео правильне, і це паливо, що горить, то теракт – це, як правило, вибух всередині літака: в пасажирському салоні або в багажному відсіку, це не призводить до пошкодження крила з таким шлейфом палива. Зараз немає інформації, завдяки якій можна було розуміти, що, так, це достовірно, і на її підставі вже якісь будувати гіпотези», – каже Лукашевич.

Вадим Лукашевич також, як і більшість фахівців, дуже розраховує на те, що картину прояснить розшифровка бортових самописців. Як кажуть експерти, результатів розшифровки можна очікувати вже через тиждень.

За даними Слідчого комітету Росії, вибух на борту літака відбувся після падіння.

В Слідчому комітеті Росії також заявили, що слідів вибухівки на місці катастрофи літака Ан-148 не виявлено. На місці катастрофи Ан-148 в Підмосков'ї знайдені обидва «чорні ящики». Один записував переговори пілотів з диспетчерами, інший – фіксував параметри польоту. Експерти вже почали розшифровку.

Російська авіакомпанія «Саратовські авіалінії» тимчасово зупинила експлуатацію літаків Ан-148.

12 лютого в Оренбурзькій області Росії – день жалоби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG