Доступність посилання

ТОП новини

Військових залучать до суду проти Одеської міськради – щоб повернути землю військового аеродрому


Одеський військовий аеродром «Шкільний»
Одеський військовий аеродром «Шкільний»

В Одесі активісти намагаються повернути землю військового аеродрому військовим – скасувати дозвіл на розробку проектів землеустрою території аеродрому. Третьої стороною у справі залучили військових – вони також судяться через самовільне зайняття їхньої території. Восени через рішення Одеської міської ради у військовослужбовців виник конфлікт із підприємством, що почало будівництво на території аеродрому – чергового варти зараз судять за те, що він не відкрив вогонь по порушниках.

Скасувати дозвіл на використання ділянок, що перебувають на території військового аеродрому «Шкільний» – такі вимоги висунув голова міської організації «Народний рух України» Михайло Кузаконь до Одеської міської ради у своїх позовах.

В одному з позовів йдеться про ділянку площею в 30 гектарів, що передали в користування комунальному підприємству «Міське капітальне будівництво». Вона розташована на території існуючого військового аеродрому «Шкільний».

«Це рішення ухвалили ще в березні 2017 року і саме воно дало можливість сформувати цю та інші земельні ділянки. Ми вважаємо, що його ухвалили незаконно за рахунок земель, що перебувають у користуванні Міністерства оборони, прикордонної служби та авіаційної служби. Ще один наш позов стосується ще 5 земельних ділянок, що також повністю або частково входять в територію аеродрому «Шкільний», – говорить представник Кузаконя юрист Артем Карташов.

За словами Карташова, міська рада виділила земельні ділянки комунальним підприємствам як для тимчасового користування, щоб спростити подальший процес передачі цієї території для забудівлі. У протилежному випадку для цього був би потрібний конкурс. Крім комунального підприємства «Міське капітальне будівництво», яке має право користуватися згаданою ділянкою в 30 гектарів, інші ділянки в районі аеродрому «Шкільний» отримали КП «Міськелектротранс», «Міські дороги» і «Міськзелентрест».

Під час судового засідання суддя Людмила Домусчі погодилася залучити як третіх осіб Міністерство оборони, прикордонників та авіаційну службу. Вона ухвалила це рішення, незважаючи на протести представника міської ради, за словами якого клопотання не стосувалося суті справи.

«Предметом суперечки в цій справі є оскарження рішення на розробку проекту землеустрою, а не рішення про відведення земельної ділянки. Воно ухвалюється на основі вже розробленого проекту землеустрою. Дозвіл надається на основі орієнтовної площі земельної ділянки і питанням є саме надання дозволу», – заявив представник одеської міської ради. Ані він, ані представник КП «Міське капітальне будівництво» не стали називати Радіо Свобода свої імена чи коментувати ситуацію більш детально.

Восени 2017 року підприємство захопило частину території аеродрому

Земельний конфлікт поблизу військового об’єкту опинився в центрі уваги ЗМІ ще восени. 29 жовтня у військових виник конфлікт із працівниками підприємства «Югтранстермінал», якому належить торговельний центр «Сіті-Центр». Від території аеродрому «Шкільний» розважальний центр відділяє тільки паркан, який працівники вирішили пересунути – для проходу будівельної техніки.

У пересуванні паркану брали участь не тільки працівники підприємства, а ще й невідомі особи – за словами керівників «Югтранстермінал», вони самі вирішили допомогти будівельникам. На місце конфлікту викликали поліцію. Правоохоронці пізніше заявили, що паркан пересунули в технічній зоні, яка не була територією аеродрому.

Сьогодні військові судяться із цим торговельним центром, про що розповів Радіо Свобода начальник прес-центру повітряного командування «Південь» Володимир Крижановський. Конфлікт за територію розпочався щонайменш за місяць до самого інциденту. Командування наполягає, щоб із територією нічого не робили, допоки не буде остаточного судового рішення.

Йдеться про незаконне використання земель Міністерства оборони. Позов подали майже одразу після конфлікту
Володимир Крижановський

«Йдеться про незаконне використання земель Міністерства оборони. Позов подали майже одразу після конфлікту. Перше засідання мало відбутися в листопаді, потім його двічі переносили. Проте Київський районний відділок поліції в Одесі відкрив кримінальне провадження про самовільне захоплення території з боку підприємства», – говорить прес-офіцер.

Наприкінці січня Одеська міська рада оприлюднила детальні плани щодо території, де, в тому числі, розташований аеродром «Шкільний». Плани передбачають будівництво, зокрема, багатоповерхівок навколо аеродрому. Загальна площа нового мікрорайону – 288 гектарів, половина будівель – житлові будинки. Частина території, що потрапила в цей план – це військовий об’єкт.

Юристи Міністерства оборони також працюють над тим, щоб визнати незаконними рішення Одеської міської ради про надання дозвільної документації на розробку земельних ділянок на території аеродрому «Шкільний», каже Крижановський. Паралельно ще одну справу веде військова прокуратура – керівника вартової служби Сергія Григоращенка обвинувачують у порушені статуту. В тому, що він не відкрив вогонь у бік тих, хто порушив кордони аеродрому. Зараз Григоращенко перебуває під домашнім арештом.

Суд вимагає провести експертизу щодо захопленої восени ділянки

Паркан так і стоїть там, де його поставили будівельники під час конфлікту із військовими. Майже одразу після конфлікту, 1 листопада, голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов заявив, що паркан демонтують того ж дня. Сьогодні це питання курує директор департаменту ОДА з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Сергій Готко. За його словами, долю цієї спірної ділянки, де зараз стоїть паркан, має вирішити суд.

«Військові передали матеріали до суду і 25 січня цього року господарський суд Одеської області ухвалив рішення про проведення судової експертизи. Після цього суд зможе ухвалити остаточне рішення і поставити крапку в цьому конфлікті», – наголосив директор департаменту.

Наступне судове засідання «Кузаконь проти одеської мерії» щодо землеустрою ділянки в 30 гектарів відбудеться 14 березня. Цього разу на суд запросять представників Міністерства оборони. Паралельно юрист Кузаконя обіцяє подавати інші позови щодо решти земельних ділянок, які де-факто частково чи повністю перебувають на території аеродрому «Шкільний».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG