Доступність посилання

ТОП новини

4G може бути точково впроваджено навесні – голова Інтернет-асоціації України 


Відкриття мережі 4G в Білорусі, Мінськ, грудень 2015 року 
Відкриття мережі 4G в Білорусі, Мінськ, грудень 2015 року 

На тлі новин про близьке впровадження стандартів 4G зв’язку не варто поспішати купувати нові гаджети, радить експерт з ІТ-технологій Максим Тульєв. Він прогнозує, що ціни на смартфони з підтримкою 4G/LTE можуть знизитись за той період, що лишився до початку роботи нових мереж. Поки що, за словами керівника Інтернет-асоціації України Олександра Федієнка, таких гаджетів в Україні 1-15%.

4G скоро в Україні! Що потрібно знати? | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Впровадження 4G – це значна і позитивна подія для українців, відзначає PR-директор «Укртелекому» Михайло Шуранов.

Помилково думати, що цей надсучасний інтернет може конкурувати з фіксованим інтернетом
Михайло Шуранов

«Без технології 4G у ключових операторів, у найбільших, ми відставали суттєво по середній швидкості доступу людей через мобільний інтернет. Перехід від 3G до 4G – це збільшення швидкості в декілька разів», – переконаний Шуранов.

Проте він додає, що 4G не замінить стаціонарний інтернет-зв’язок.

«Воно принципово нічого не змінить, але змінить швидкість, в певних елементах якість. Помилково думати, що цей надсучасний, четвертого покоління інтернет може конкурувати з фіксованим інтернетом».

Експерт з ІТ-технологій Максим Тульєв із цим погоджується, проте вважає, що різниця між 4G та дротовим інтернетом – не проблема.

Дротовий зв’язок – це швидко підключити до Інтернету дім, офіс, а мобільний зв’язок – це трохи менше, але зате усюди
Максим Тульєв

«Мобільний зв’язок 4G, 5G, 6G ніколи не зрівняється за своїми конкурентними властивостями з дротовим зв’язком, але й не треба, тому що це зовсім інша задача. Тому що дротовий зв’язок – це швидко підключити до Інтернету дім, офіс, а мобільний зв’язок – це трохи менше, але зате усюди», – порівнює Тульєв.

Фахівець радить користувачам, чиї гаджети не підтримують нові стандарти зв’язку, не поспішати із купівлею останніх моделей смартфонів – за його прогнозом, ціни на них ще впадуть.

Коли LTE з’явиться, то мобільний пристрій буде коштувати дешевше
Максим Тульєв

«За півроку, коли це LTE з’явиться вже так, що можна буде реально користуватись, сам мобільний пристрій буде коштувати сильно дешевше. Тому по мірі розгортання мережі, якщо вам це дійсно потрібно і у вас цього нема, вам, звісно, доведеться купити новий телефон», – каже він.

Необхідність замінити сім-карту, пояснює Тульєв, залежить від того, коли власник її купив. Тому він радить користувачам звернутись до технічної підтримки своїх операторів, щоб з’ясувати, чи підтримують їхні сім-картки 4G.

Він припускає, що порівняно зі стандартом 3G швидкість 4G може зрости приблизно в десять разів. За словами експерта, оновлювати стандарти зв’язку необхідно раз на декілька років, адже цього вимагає як програмне забезпечення, так і потреби самих користувачів.

Якщо я не можу подивитись відео з мобільного, то це якийсь не такий інтернет
Максим Тульєв

«Якщо раніше нормальним вважалось за ніч завантажити одну mp3-мелодію через модем, хто пам’ятає, то зараз, якщо я не можу подивитись відео відмінної якості онлайн, причому з мобільного, то це вже якийсь не такий інтернет», – сказав Тульєв у студії «Ранкової Свободи».

Водночас покриття 3G в Україні досі нерівномірне. За словами фахівця, бездоганне покриття в будь-якому стандарті надто дороге, тому мобільні оператори шукають компромісів.

Стандарт 4G більше орієнтований на масовість покриття, ніж на її дальність
Максим Тульєв

«Десь вони чекають 4G, тому що перше, де з’явиться 4G і де буде реальна користь від 4G – це великі міста. Тому що стандарт 4G більше орієнтований на масовість покриття, ніж на її дальність. Є стандарти, які накривають 3G великі площі, але при цьому вони не надто швидкісні».

За даними голови правління Інтернет-асоціації України Олександра Федієнка, в Україні всього 10-15% мобільних гаджетів підтримують стандарт зв’язку LTE (long-term evolution), на основі якого працюють мережі 4G.

У великих містах, селах досі знаходяться гаджети, які 3G не підтримують
Олександр Федієнко

«Це гаджети, які знаходяться здебільшого в накопиченні на території великих міст, тобто де більше одного мільйона чи 500 тисяч, – каже він. – Все ж таки у великих містах, селах досі знаходяться гаджети, які 3G не всі підтримують, не те що 4G».

Тим не менш Федієнко переконаний, що 4G в Україні впроваджувати треба, адже це дасть поштовх для розвитку електронних сервісів.

«Якщо той тендер пройде вдало, то можемо очікувати, що навесні буде точково впроваджено 4G
Олександр Федієнко

«Ми багато кажемо про електронну адженду, електронні реєстри, електронний документообіг. Це все та платформа, яка в подальшому дасть таке розуміння, як цифрова економіка і зменшення видатків на обслуговування якихось там продажів, операцій», – сподівається голова ІнАУ.

За його словами, швидкість упровадження 4G залежить від тендеру на частоту 1,8 ГГц.

«Якщо той тендер пройде вдало, то можемо очікувати, що навесні цього року в смузі 2,6 ГГц буде точково впроваджено 4G для розвантаження мереж 3G, а вже більш фахове впровадження 4G відбудеться після тендеру на 1,8 ГГц», – припускає Федієнко.

4G вже дає можливість користувачам відкривати так звані SMART-рішення
Юрій Антонюк

Керівник ІТ-компанії «EPAM Україна» Юрій Антонюк також сподівається, що впровадження 4G стимулюватиме розвиток цифрової економіки.

«Фактично 4G вже дає можливість користувачам і компаніям відкривати так звані SMART-рішення для SMART-city, SMART-home, для безпілотних автомобілів. Тобто всі ці речі прийдуть в країну, і ми будемо знаходитись на рівні найбільш розвинених передових країн», – впевнений Антонюк.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG