Доступність посилання

ТОП новини

Китай і Росія як суперники США: зовнішньополітичні аспекти промови Трампа


Президент США Дональд Трамп виступає перед Конгресом США, 30 січня 2018 року
Президент США Дональд Трамп виступає перед Конгресом США, 30 січня 2018 року

У промові про стан держави президент США Дональд Трамп охарактеризував Китай та Росію як суперників, яким треба протистояти «недосяжною потугою», а також закликав Конгрес виправити «фундаментальні прогалини» в ключовій ядерній угоді провідних країн світу з Іраном.

Промову про стан держави, що її президент США Дональд Трамп виголосив 30 січня – першу за час його президентства, – слухали обидві палати американського Конгресу. І хоча приблизно 80-хвилинна промова багато в чому стосувалася внутрішньої ситуації в США – як-то відновлення об’єктів інфраструктури в США, наркотичні проблеми в деяких районах США, реформування імміграційної політики, – однак Трамп також використав її для заяв щодо ключових зовнішньополітичних викликів, які постали перед США.

Росія і Китай

Президент Трамп говорив про «режими-парії, терористичні групи й суперників на зразок Китаю та Росії, які кидають виклик нашим інтересам, нашій економіці та нашим цінностям».

Протидіючи цим небезпекам, ми знаємо, що слабкість є найпрямішим шляхом до конфлікту, а неперевершена потуга є найпевнішим засобом нашої оборони
Дональд Трамп

«Протидіючи цим небезпекам, ми знаємо, що слабкість є найпрямішим шляхом до конфлікту, а неперевершена потуга є найпевнішим засобом нашої оборони», – сказав Трамп у промові.

Трамп закликав Конгрес припинити «небезпечні оборонні урізання» витрат і «повною мірою фінансувати наше потужне військо».

«Як частину нашої оборони ми повинні модернізувати й відбудувати наш ядерний потенціал, сподіваючись ніколи його не використовувати, але зробивши його таким сильним і потужним, що він дасть відсіч будь-якому акту агресії з боку будь-якої країни чи когось іншого, – заявив Трамп. – Можливо, одного дня в майбутньому буде чарівний момент, коли країни світу зберуться разом, щоб знищити ядерну зброю. На жаль, такий час ще не настав, як не прикро».

Незалежний сенатор Берні Сандерс, який раніше був кандидатом у президенти від Демократичної партії, розкритикував Трампа за те, що той оминув втручання Росії у виборчий процес у США.

Як так, що президент не говорив про реалії, коли Росія – засобами кібернетичної війни – втручалась у наші вибори в 2016 році, і зараз втручається в демократичні вибори у всьому світі
Берні Сандерс

«Як так, що президент не говорив про реалії, коли Росія – засобами кібернетичної війни – втручалась у наші вибори в 2016 році, і зараз втручається в демократичні вибори у всьому світі?… Чи ви можете уявити собі, що про це нічого не було сказано? Якщо, звичайно, у вас дуже особливі стосунки з паном Путіним», – сказав сенатор Сандерс.

Речниця Міністерства закордонних справ Китаю Ху Чунінь прореагувала на частину промови американського президента, в якій він назвав Китай – разом з Росією – суперником США.

«Китай та Сполучені Штати мають широкі й важливі спільні інтереси в той час, як розбіжності також існують. Однак спільні інтереси між нашими двома країнами є значно більшими, аніж розбіжності. Історія та реалії показали, що співпраця є єдино правильним вибором для Китаю й Сполучених Штатів і лише виграш обох сторін приведе до світлого майбутнього», – сказала на брифінгу речниця.

Іран і Північна Корея

У промові Трамп також говорив про недавні протести в Ірані проти ісламського клерикального режиму, хвиля яких прокотилась цілою країною.

Америка разом з народом Ірану в його відважній боротьбі за свободу
Дональд Трамп

«Америка разом з народом Ірану в його відважній боротьбі за свободу», – сказав Трамп і закликав Конгрес ухвалили закони і внести корективи в ядерну угоду з Іраном від 2015 року, яка поклала край західним санкціям проти Тегерану.

За повідомленнями з Ірану, президент Гассан Рогані в середу заявив, що керівництво Ірану не збирається міняти клерикальну політичну систему, але додав, що лідери мають дослухатись до протестувальників, які недавно вийшли на вулиці іранських міст.

«Допоки народ любить культуру ісламу, любить свій Іран і оберігає національну єдність, жодна супердержава не зможе змінити шлях нашої країни, – сказав Рогані. – Всі чиновники цієї країни (Ірану) мали б дослухатися до вимог та побажань народу».

Щодо Північної Кореї, то президент Трамп зауважив, що «безупинне набуття» Пхеньяном ракет уже зовсім скоро загрожуватиме Сполученим Штатам.

Він додав, що США проводить політику «максимального тиску» проти Північної Кореї та її ядерних амбіцій і назвав північнокорейський режим «жорстокою диктатурою».

Трамп також оголосив, що підписав виконавче розпорядження, продовживши роботу американської в’язниці у Гвантанамо на Кубі.

«У минулому ми нерозумно звільнили сотні небезпечних терористів, щоб потім знову зустрітися з ними на полях битв», – сказав Трамп.

Це розпорядження Трампа скасовує рішення його попередника Барака Обами, який наказав закрити в'язницю на Кубі, але те рішення так і не було втілене через спротив конгресменів.

В’язницю у Гвантанамо було відкрито президентом Джорджом Бушем після терористичних нападів 11 вересня 2011 року. У 2003 році там утримувалось 600 в’язнів. Понад півтисячі було звільнено за президентства Буша і майже 197 – за президентства Обами. Нині там утримують 41 в’язня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG