Доступність посилання

ТОП новини

Давос-2018: Трамп, «відкат» глобалізації, владнання конфліктів і «Український дім»


У швейцарському Давосі відбуваються щорічні збори Всесвітнього економічного форуму, де головна увага прикута до президента США Дональда Трампа. Серед дебатів – як примирити певні ізоляціоністські імпульси у світі з реаліями глобалізованого і взаємопов’язаного світу. Також будуть обговорені найгостріші конфлікти сучасного звіту – включно зі конфліктом на Донбасі. Україна вперше цього року відкрила спеціальний «Український дім» в Давосі, де намагається показати себе як енергійну інноваційну країну, куди варто вкладати інвестиції.

Понад 60 глав держав та урядів та сотні провідних підприємців, науковців та відомих людей беруть участь у 48-му формі в Давосі, який має назву: «Створення спільного майбутнього в поділеному світі». Воно вкрай влучно передає світові тренди, що мають місце вже понад рік з часу обрання президентом США Дональда Трампа.

Тобто, з одного боку, є глобалізований і взаємопов’язаний світ, а з іншого – є певні відцентрові тенденції, певний акцент на первинності національних інтересів. І світові поки не вдалося знайти шляхи поєднання цих двох тенденцій.

У взаємопов’язаному, взаємозалежному та швидкоплинному світі традиційні підходи та організації важко дають собі раду зі змінами
Клаус Шваб

«У взаємопов’язаному, взаємозалежному та швидкоплинному світі традиційні підходи та організації важко дають собі раду зі змінами», – сказав на відкритті форуму його засновник та виконавчий директор Клаус Шваб.

За його словами, цьогорічний Давос має виробити підхід, який спиратиметься на співпрацю. «Ніхто сьогодні – жодна країна самотужки, жодна ключова група самотужки, жодна людина самотужки – не вирішить проблем, які на глобальному порядку денному. Друге – комплексний підхід. Жодне питання не вирішиться у відриві від інших. І врешті – конструктивний підхід», – зауважив Шваб.

Клаус Шваб відкриває 48-мі щорічні збори Всевітнього економічного форуму в Давосі
Клаус Шваб відкриває 48-мі щорічні збори Всевітнього економічного форуму в Давосі

Також з виступів на форумі вже ясно, що є розуміння значного відриву багатих від бідних – і в плані географічному, і в плані соціальному, тому багато говорять про потребу соціального включення, щоб плодами достатку змогла користуватися максимально велика кількість людей і країн. Про це, зокрема, говорила директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард.

Криза глобалізації?

У виступі в Давосі прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді взагалі закликав визнати, що глобалізація втрачає свою привабливість. Він також звернув увагу, що світ нині спирається на, наприклад, ООН та Світову організацію торгівлі, які мають підтримку міжнародної спільноти, але треба визнати, що вони створювались одразу після Другої світової війни.

Відчуття таке, як відбувається щось, протилежне глобалізації
Нарендра Моді

«Чи структури, системи, плани дій – чи справді вони відображають навіть сьогоднішні устремління і мрії людства, і реалії сьогоднішнього дня», – запитав індійський прем’єр.

«Багато суспільств та країн стають більше й більше зосередженими на собі. Відчуття таке, як відбувається щось, протилежне глобалізації», – додав Моді.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

А німецький канцлер Анґела Меркель заявила в Давосі, що ізоляціонізм та протекціонізм не є рецептами для подолання викликів, які стоять перед сучасним світом.

Ми вважаємо, що ізоляціонізм не просуне нас уперед
Анґела Меркель

«Ми вважаємо, що ізоляціонізм не просуне нас уперед. Ми вважаємо, що ми мусимо співпрацювати, що протекціонізм не є правильною відповіддю», – сказала Меркель.

Гості Давосу

Серед гостей найбільшу увагу викликає президент США Дональд Трамп, який виступатиме з заключною промовою на форумі. Трамп стане першим американським президентом, який відвідає Давос за 20 років.

Серед його двосторонніх зустрічей преса виділяє зустріч з британським прем’єром Терезою Мей, а в Україні не виключають можливості зустрічі Трампа з президентом Петром Порошенком, хоча це наразі не підтверджено.

Натомість вже відбулись зустрічі Порошенка з віце-президентом Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марошем Шевчовичем та ізраїльським прем’єром Беньяміном Нетаньягу.

​Майже 400 панельних дискусій та дебатів буде проведено на форумі, який триватиме до кінця тижня. На порядку денному деяких з них – найгостріші конфлікти в багатьох точках світу.

Тут і Північна Корея і Близький Схід – насамперед Сирія, а також ізраїльсько-палестинський конфлікт і ядерна угода з Іраном. Говоритимуть і про Сомалі, і про Західні Балкани та Венесуелу.

Промайнули припущення про можливу зустріч у форматі «нормандська четвірка мінус Росія» щодо врегулювання конфлікту на Донбасі між президентом Порошенком, канцлером Меркель та французьким лідером Еманнюелем Макроном, але наразі офіційних підтверджень такої зустрічі немає.

Президент Порошенко буде в Давосі до 26 січня і виступить з промовою під час сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?». Він візьме участь у неформальному засіданні світових економічних лідерів «Створення спільного майбутнього у розколотому світі» та виступить під час інвестиційної панелі Української асоціації венчурного і приватного капіталу в «Українському домі» в Давосі.

«Український дім»

Цього року під час всієї роботи форуму в Давосі працює і «Український дім» (Ukrainian House Davos).

Гасло «Українського дому», який щодня організовує круглі столи, дискусії, інвестиційні конференції, виступи, – «Україна: Креативність. Іноваційність. Можливість».

Власне, сам задум «Українського дому» – це показати потенціал України, в яку вже зараз можна і потрібно інвестувати, адже це молода, динамічна, інноваційна країна, яка активно просувається в Європу.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG