Доступність посилання

ТОП новини

Financial Times: суд на Кіпрі заморозив 820 мільйонів доларів активів Ахметова


Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Британське видання ділових кіл Financial Times оприлюднило статтю «В Ріната Ахметова з України заморозили активів на 820 мільйонів доларів». Як пише газета, «Рінат Ахметов, найбагатша людина України, отримав ордер суду з Кіпру про замороження його активів на 820 мільйонів доларів у давній юридичній суперечці з суперником навколо найбільшої в його країні телекомунікаційної компанії фіксованого зв’язку».

Рішення Окружного суду Нікосії стосовно Ахметова і дев’яти інших сторін було ухвалене ще 27 грудня, а газеті, мовиться у статті, його надав позивач, компанія Raga Establishment. Її власником є Денис Горбуненко, колишній український банкір. Він домагається від Ахметова й інших виплати повної суми за продаж «Укртелекому». Компанія заявляє, що 2013 року продала «Укртелеком» Ахметову за 860 мільйонів доларів, але отримала з цієї суми тільки 100 мільйонів.

Видання повідомляє, що «Укртелеком» приватизували 2011 року на тендері і продали інвестиційній групі Epic із Відня, а 2013 року Горбуненко купив у цієї групи компанію Raga, що була власником прав на «Укртелеком».

Рішення суду означає, що Ахметов та інші відповідачі вільні розпоряджатися своїми активами, але за деяких умов, головна з яких – завжди зберігати цих активів принаймні на суму у 820,5 мільйона доларів, якої домагається компанія Raga. Але, додає автор статті, наразі не ясно, який вплив може мати це рішення на права власності Ахметова на «Укртелеком».

Ахметов може оскаржити це рішення до 8 січня. Як пише газета, в компаніях Ахметова їй відмовилися коментувати і замороження активів, і твердження про її борг.

Також видання нагадує, що в червні минулого року компанія Raga за аналогічним позовом домоглася в Лондонському міжнародному арбітражному суді певного відшкодування від компанії Ахметова SCM Financial Overseas.

Іще один момент, на який звертає увагу газета, – що справа в кіпрських судах навколо «Укртелекому» може вплинути й на інтереси ще одного українського олігарха Дмитра Фірташа, який нині перебуває в Австрії – у вигнанні з України і в очікуванні на можливу екстрадицію до США через звинувачення в корупції, які він називає сфальсифікованими. Компанія Raga, як каже Горбуненко, винна 300 мільйонів доларів компанії Фірташа Group DF, яка частково профінансувала первісну приватизацію «Укртелекому» 2011 року.

І Ахметов, і Фірташ тоді були політичними прихильниками тодішнього президента України Віктора Януковича, дружнього до Москви, нагадано у статті.

Газета зауважує, що фахівці в галузі телекомунікацій уже давно підозрювали причетність до первісної приватизації «Укртелекому» олігархів, пов’язаних із Януковичем, але тільки тепер з’явилася інформація про це у зв’язку з позовом компанії Raga. У згаданому рішенні лондонського арбітражу від червня 2017 року мовиться, що компанія SCM захищалася аргументом про те, що переговори про купівлю Ахметовим частки в «Укртелекомі» почалися в серпні 2012 року «на прохання» Януковича.

А тим часом компанія Ахметова SCM Group після того, як минулого місяця апеляційний господарський суд у Києві підтвердив рішення суду нижчої інстанції, що «Укртелеком» має бути націоналізований, заявила, що оскаржить його і «вживе всіх процедурних кроків, щоб захистити свої права».

Крім того, британське видання зауважує: рішення кіпрського суду означає, що нині з п’яти найбагатших олігархів України вже троє мають винесені проти них судові рішення про заморожування тих чи інших їхніх активів. Минулого місяця в окремій, не пов’язаній справі Вищий суд Лондона ухвалив заморозити понад 2,5 мільярди доларів активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова у справі навколо «Приватбанку».

Це вже не перше рішення кіпрських судів про замороження активів Ахметова у справі навколо «Укртелекому». Про попереднє, ухвалене на початку 2017 року, писало тоді українське видання «Ліга.Бізнес» із посиланням на кіпрську пресу і юридичну компанію з Кіпру.

За оприлюдненими тоді даними видання, кіпрська компанія Raga Establishment, яка позивається до Ахметова, – це нова назва колишньої Epic Telecom Invest – підрозділу інвестиційної групи Epic, що був власником фірми «ЕСУ», яка й приватизувала «Укртелеком» 2011 року. А її бенефіціар Денис Горбуненко – колишній керівник українського «Родовід-банку», який збанкрутував 2010 року.

Як мовилося у статті, компанія Raga Establishment також згадується в розслідуванні народного депутата Сергія Лещенка, який пов’язував цей офшор із Дмитром Фірташем і Сергієм Льовочкіним – іще одним українським діячем, наближеним до Віктора Януковича. Зокрема, написало видання, в «Родовід-банку» зберігалися депозити компаній Фірташа, особливо вигідні умови яких стали потім предметом розслідування Генеральної прокуратури України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG