Доступність посилання

ТОП новини

Покарання колаборантів: «полювання на відьом» чи захист України?


В Україні відбулася презентація законопроекту «Про захист української державності від проявів колабораціонізму». Хто вважатиметься колаборантом Росії на Донбасі? Хто буде перевіряти жителів ОРДЛО після реінтеграції? І де гарантії, що покарання колаборантів не перетвориться в «полювання на відьом», потік наклепницьких доносів і фактор політичної боротьби? Про це в студії Радіо Донбас.Реалії говорили один з авторів законопроекту Віталій Овчаренко та адвокат, старший науковий співробітник Інституту держави і права імені В. Корецького НАН України Микола Сірий.

–​ У тексті законопроекту згадується комісія, яка буде розглядати факти колабораціонізму…

Віталій Овчаренко: Це буде люстраційна комісія, як наприклад, на відборі в нову поліцію. Ця комісія не виносить рішення по кримінальній відповідальності, це адміністративна відповідальність.

Микола Сірий
Микола Сірий

Микола Сірий: Даний законопроект, на мою думку, є не тільки невчасним, але й шкідливим та юридично безграмотним. Станом на сьогодні в Україні діє порядок притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності кожної особи, яка вчиняє якісь правопорушення. А так звані фахівці цього законопроекту намагаються повторно прописати ці ж самі порядки притягнення, але в новому законі.

Недопустимо визначати комісіями – хто сьогодні любить Україну, а хто – ні
Микола Сірий

Сам факт обговорення, що може існувати якась комісія при президенті України, яка буде визначати статус громадян України, це вже недопустимо. Ми маємо ситуацію, коли президент України, спираючись на своїх помічників і служби, указом позбавляє громадян України громадянства. Весь світ дивується. Це недопустимі кроки. Тим більше, недопустимо, визначати комісіями – хто сьогодні любить Україну, а хто – ні.

Тому народні депутати, які «підписали» законопроект, замість того, щоб це робити, дійсно займалися б обороною України і налагоджуванням зв’язків соціальних з тими людьми, які опинилися на окупованих територіях...

Визначення тих людей, які співпрацювали з окупантами – це питання національної безпеки
Віталій Овчаренко

Віталій Овчаренко: Хочу наголосити, що визначення тих людей, які співпрацювали з окупантами – це питання національної безпеки. І не лише окупованих територій, але й звільнених. Ми маємо масу прикладів, коли люди на вже в звільнених містах продовжують займати свої посадові місця, хоча співпрацювали з окупантами.

Микола Сірий: Будь-яка особа, яка перебуває на території суверенної України й вчиняє злочин, підлягає кримінальній відповідальності, відповідно до чинного законодавство України, визнаного міжнародним товариством.

–​ Що саме буде зважувати комісія? І який вирок може комісія визначати для людини, яку звинувачують у колабораціонізмі?

Віталій Овчаренко: Ми цей закон прописували для так званих «депутатів» чи вчителів, які прославляли так звані «ЛДНР». Наприклад, у мене є знайомий, який працює на окупованій території вчителем. І він навчає дітей історії. Але без фанатизму. А є люди, які навчають дітей історії, одягаючи піонерські «галстуки», поставили бюст Моторолі та кричать, що треба вбивати «укрів». Ось два конкретні приклади: у другому – ми бачимо дійсно колабораціонізм.

–​ Що такому вчителю загрожує, якщо законопроект буде ухвалений і території повернуться під контроль України?

Віталій Овчаренко
Віталій Овчаренко
Якщо ми так і далі будемо заплющувати на це очі, то таким чином війна через 5-10 років знову повториться
Віталій Овчаренко

Віталій Овчаренко: Заборона на право займатися професійною діяльністю на термін, який буде визначений. Я не розумію оцієї паніки. Бо у нас не йде мова про якусь карну відповідальність, у нас – адміністративні обмеження. Але ми повинні тих людей, які отруюють суспільство цією пропагандою, обмежити і не дати шансу проводити агітацію далі. Як це відбувається у Слов’янську. Там вчитель, який стояв навіть з автоматом на блокпості, потрапив під амністію, і тепер він знову викладає у школі і продовжує агітувати дітей. Якщо ми так і далі будемо заплющувати на це очі, то таким чином війна через 5-10 років знову повториться.

Микола Сірий: Питання колаборації – це дуже тонке соціальне питання. Не один грамотний політик, поки конфлікт не закінчився, не буде ставити це питання.

Ми станом на сьогодні не знаємо, за яких умов і обставин повертатимуться ці території – мирним шляхом чи ні. Ми не знаємо, чи при цьому поверненні буде загальна проща чи ні? Лише після завершення збройного конфлікту можлива, але необов’язкова постановка такого питання. Бо це питання розмиває відповідальність, адже до правопорушення ще додається – ти був за батьківщину чи проти. Тобто домішуються ідеологічні чинники, які шкодять завершенню збройного конфлікту і примиренню.

ПОСЛЕДНИЙ ВЫПУСК РАДИО ДОНБАСС.РЕАЛИИ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG