Доступність посилання

ТОП новини

Лоукости стимулюватимуть розвиток малих аеропортів – Трескунов


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Прихід лоукостів міг би заохотити до розвитку регіональні аеропорти, вважає засновник компанії «Авіаплан» Євген Трескунов. Таку думку він висловив у зв’язку із заявою міністра інфраструктури Володимира Омеляна про майбутній запуск української лоукост-авіакомпанії SkyUp. Втім, додає Трескунов, без модернізації другорядних аеропортів цього можна не чекати. А за словами колишнього першого заступника міністра інфраструктури Володимира Шульмейстера, пасажиропотік в Україні росте з кожним роком, а разом з ним – і перспективи лоукост-ринку.

ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян наголосив на тому, що новий лоукост-авіаперевізник є цілком українським.

«Сьогодні я щиро радий оголосити про створення нового українського перевізника SkyUp, який виконуватиме і внутрішні рейси, працюватиме за моделлю лоукост і також за міжнародними напрямками. Це – зусилля сотень і сотень людей, які спрямовані на те, щоб тисячі українців були вільнішими у плануванні своїх подорожей. SkyUp розпочне свою роботу з березня 2018 року. Це – компанія з 100% українським капіталом», – заявив він під час прес-конференції.

Володимир Омелян
Володимир Омелян

Колишній перший заступник міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер вважає, що український авіаринок готовий до появи нових лоукостерів.

Рік чи два роки тому навіть правильніше було б виходити на цей ринок
Володимир Шульмейстер

«З кожним роком пасажиропотік має приріст 15-20%, тож вважаю, що своєчасно. Можливо, навіть трохи спізнилися з виходом, думаю, рік чи два роки тому навіть правильніше було б виходити на цей ринок. Сам факт того, що інтерес до нашого ринку виявляють міжнародні лоукостні компанії, такі як WizzAir, Ernest, який збільшує кількість частот на Україну, показує, що цей ринок має майбутнє і буде зростати», – прогнозує Шульмейстер.

Водночас засновник компанії «Авіаплан» Євген Трескунов, посилаючись на приклад компанії «Wizz Air Україна», висловлює сумніви в тому, що компанія-резидент України зможе «прижитись» на ринку.

Правове поле України, податкові умови не настільки сприятливі, щоб бути успішною українською резидентською компанією-лоукостом
Євген Трескунов

«WizzAir Україна» показав, що правове поле України, податкові та всі інші умови – вони не настільки сприятливі, щоб бути успішною саме українською резидентською компанією-лоукостом. Іноземні лоукост-компанії мають переважну частину доходів і витрат у себе там. Коли вони додають українські напрямки – це для них мінімальний відсоток ризиків і при цьому максимальний відсоток ефекту», – зазначив Трескунов у студії «Ранкової Свободи».

Досвід Європи, там лоукости підняли ринок між другорядними аеропортами
Євген Трескунов

Крім того, Трескунов звертає увагу на те, що в Європі лоукости стимулювали пасажиропотік саме в невеликих регіональних летовищах: «Якщо подивитись на досвід Європи, то там лоукости саме підняли ринок між другорядними, регіональними аеропортами. Це дозволило цим аеропортам, регіонам розвиватись, залучати туризм».

Генеральний директор авіакомпанії SkyUp Євген Хайнацький розповів про те, як формуватиметься вартість авіаквитків компанії.

Вартість усіх регулярних перевезень буде формуватися за лоукост-моделлю без багажу та додаткових послуг
Євген Хайнацький

«Вартість усіх регулярних перевезень буде формуватися за лоукост-моделлю без багажу та обраних додаткових послуг. Вартість буде залежати від напрямку обраної подорожі та від часу придбання квитків, залежно від того, скільки днів залишається до подорожі», – пояснює він.

Водночас Володимир Шульмейстер висловлює сумніви з приводу того, чи зможе сама компанія SkyUp витримати баланс між чартерними та регулярними рейсами.

Володимир Шульмейстер
Володимир Шульмейстер

Сподіваюсь, що чартерні перевезення не будуть заважати виконанню регулярних рейсів
Володимир Шульмейстер

«Є різниця між чартерами та регулярними рейсами. Я сподіваюсь, що чартерні перевезення не будуть заважати виконанню регулярних рейсів. Тому вони й називаються регулярними, тому що вони повинні виконуватись регулярно. І в цьому завдання компанії – залучити пасажиропотік», – зазначає він.

Співвідношення в’їзду до виїзду – 1:3 – Трескунов

Євген Трескунов уточнює, що державі в тій чи іншій формі належать вісім аеропортів із тих 21, що наразі розташовані на підконтрольній Україні території. Решта 13 – в комунальній власності.

І всі вони залучають менший пасажиропотік, ніж удвічі менша від України Польща.

У нас за минулий пасажиропотік майже 13 мільйонів пасажирів. В Польщі – 34 мільйони, в них регіональні аеропорти завдяки лоукостам мають 70%
Євген Трескунов

«У нас за минулий рік загалом пасажиропотік – це всі авіакомпанії разом узяті, вітчизняні та закордонні – майже 13 мільйонів пасажирів скористались авіаційним транспортом, внутрішнім та міжнароднім, по Україні. А в Польщі – 34 мільйони, майже в три рази більше. При цьому коли в нас Бориспіль – це 70%, а інші аеропорти – це 30%, в Польщі «Варшава-Шопен», який є вузловим аеропортом компанії «Лот» і головним аеропортом країни – із 34 мільйонів їхні були 12. Тобто, в них регіональні аеропорти завдяки лоукостам піднялись до того, що мають 70%», – розповідає Трескунов.

В Україні ж регіональні аеропорти побудовані достатньо давно та розраховані здебільшого на невеликі літаки, тоді як лоукостери використовують борти з ємністю не менше ніж 180-189 крісел, констатує підприємець.

Втім, за його словами, за останні два роки децентралізація дозволила місцевим органам влади більше вкладати в модернізацію невеликих аеропортів, що може стимулювати збільшення пасажиропотоку.

25% іноземці на сьогодні дають потік, 75% – це українці
Євген Трескунов

«Співвідношення в’їзду до виїзду – тобто іноземні туристи до нас, наші туди, причому під туристами ми маємо на увазі всіх іноземців – десь 1 до 3. Тобто 25% іноземці на сьогодні дають потік, 75% – це українці, які кудись подорожують», – наводить цифри він. Таке становище, на його думку, спричинене станом не тільки аеропортів, а й туристичної інфраструктури.

Якщо скомпонувати інфраструктуру аеропорту та туристичний сервіс, є що пропонувати лоукостам
Євген Трескунов

«Якщо скомпонувати інфраструктуру аеропорту та туристичний сервіс, та інфраструктуру, то наші регіони зі своїми міжнародними аеропортами стають більш привабливими, і тоді є що пропонувати лоукостам», – переконаний Трескунов.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG