Доступність посилання

ТОП новини

​Ганна Гуцул про акцію створеного нею руху «Фемен»


Активістка руху «Фемен» зображує Статую Свободи на постаменті колишнього пам'ятника радянському вождю Володимиру Леніну під час свого протесту в Києві, 23 серпня 2017 року
Активістка руху «Фемен» зображує Статую Свободи на постаменті колишнього пам'ятника радянському вождю Володимиру Леніну під час свого протесту в Києві, 23 серпня 2017 року

У Києві в День Державного прапора України активістки руху «Фемен» влаштували акцію: оголена до талії дівчина з короною на голові і смолоскипом у руці залізла на п'єдестал знесеного пам’ятника Леніну і розкидала шоколадні цукерки довкола себе. На оголених грудях дівчини великими літерами було написано Roshen, а на постаменті знесеного пам’ятника – Chocolate independence – («Шоколадна незалежність»). Що ж хотіли показати своєю акцією феміністки і чому саме сьогодні? Про це Радіо Свобода запитало по телефону засновницю руху «Фемен»-Україна Ганну Гуцул.

– Ця акція присвячена до Дня Незалежності. Ми її зробили на день раніше, тому що були певні моменти безпеки, можливості організувати, але вона була присвячена Дню Незалежності України.

– Але в День українського прапора…

– Так співпало, що сьогодні ще й День українського прапора.

– То ви хотіли, очевидно, привернути увагу також і гостей, які приїхали на це свято?

– Ми хотіли привернути увагу всього світу до проблем українських жінок і говорити про День Незалежності сьогодні і завтра, і, взагалі, протягом усього року говорити в контексті українських жінок. У тому контексті, що на сьогоднішній день, не дивлячись на зміну влади, не дивлячись на зміну ситуації, в жіночому питанні не відбулося ніяких зрушень. І навіть навпаки – є погіршення. Тому сьогодні ми хотіли привернути увагу всього світу до проблеми українських жінок.

Ганна Гуцул
Ганна Гуцул

– А як Ви гадаєте, ось так привертаючи – в такий спосіб – увагу до проблеми українських жінок, саме в той час, коли в Києві готується парад Незалежності, коли дуже багато гостей їдуть до Києва, чи це не дискредитує в якійсь мірі державу?

– Ні в якому разі це не дискредитує державу! Державу дискредитує те, що жіноче питання сьогодні на якомусь 128-у місці, що нічого не відбувається – оце дискредитує, я думаю, в очах нормальних людей, людей, які цивілізовані. Тому я не думаю, що ми своїми діями могли щось дискредитувати.

– Це відео знято дроном… А це, взагалі дорого?

– Ні, дрон – не дорого, тому що це наші друзі-волонтери нашого руху нам допомагають. Є дрон – ми дзвонимо, просимо допомогти відзняти. Наш рух завжди працює в тому режимі, що ми підключаємо людей, не байдужих до наших ідей, до нашої творчості, і вони нам допомагають.

– Власне, під цим відео на одній із інтернет-сторінок запитують «при чому тут Ленін? Хіба він належав до тих, хто не визнавав права жінок» і «чи він забороняв шоколад»?

– Ми не робили тут прив’язку до самого Леніна, тут прив’язка до самого постаменту саме скинутого Леніна, так. Просто хороший постамент, який красивий в Києві, говорить про нашу країну, про наше місто. І це було вільне місце, яке, ми вирішили, має зайняти українська жінка, це вільне місце.

– Останнім часом це вже не перша акція буквально за останніх два місяці. Одна з них була пов’язана тоді зі спільною прес-конференцією Петра Порошенка і Олександра Лукашенка президента Білорусі...

Була ще акція проти присутності Московського патріархату на території України і їхньої пропагандистської компанії антиукраїнської

– Так, була ще друга акція проти присутності Московського патріархату на території України і їхньої пропагандистської компанії антиукраїнської, а це третя.

– Чому саме останнім часом дії «Фемен» активізувалися, адже довгий час про групу не було чути?

– Ні, про групу було чути. У нас є активний «Фемен»-офіс у Європі, в Парижі він працює. Довгий час у нас було трошки невеличке затишшя в Україні, саме нашого руху в Україні. Це було пов’язане з репресіями 2013 року і зараз ми все ж таки знайшли в собі сили відновити наш рух в Україні, звідки все почалось.

– А чи Ви розповідаєте про те, хто фінансує ваш рух?

– Наш рух ніхто не фінансує. Ми є громадська організація, яка працює на донейтах, пожертвуваннях, на власних вкладеннях і силах ресурсів, тобто насправді фінансування там не є якесь велике, тобто є активісти і ватман плакат – все це робиться власними руками, підключаються люди на допомогу, намагаємося як можемо реалізовувати по мірі своїх можливостей свої задумки.

– Ще одне запитання з приводу сьогоднішньої акції. Чи знайшла вона якийсь відгомін серед захисників порядку? Чи були у вас якісь проблеми?

Ми сьогодні встигли, прорахували, що всі будуть зайняті безпекою на Софіївській площі, тому ми швидко встигли провести акцію в іншому місці і уникнути арешту

– Ні, ми сьогодні встигли, прорахували, що всі будуть зайняті безпекою на Софіївській площі, тому ми швидко встигли провести акцію в іншому місці і уникнути арешту.

– Ви все порахували психологічно і логістично?

«Фемен» – це не збіговисько якихось там божевільних дівчат, жінок. Насправді ми дуже серйозно відносимося до того, що ми робимо і завжди прораховуємо

– Так. На сьогодні я хочу сказати, що «Фемен» – це не збіговисько якихось там божевільних дівчат, жінок. Насправді ми дуже серйозно відносимося до того, що ми робимо і завжди прораховуємо, продумуємо всі кроки, можливості варіанти. Тобто «Фемен» – вони ще і розумні.

– І ви пишаєтеся своїми діями, так?

– Так. Ну напевно ми тоді би і не робили свою діяльність, якби ми не пишались, соромились.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG