Доступність посилання

ТОП новини

Абітурієнти з окупованої частини Донбасу почали вступати у виші за спрощеним порядком


19 червня починають роботу освітні центри «Донбас-Україна» – там жителі окупованих територій і населених пунктів, де проходила антитерористична операція, зможуть подати документи в університети без сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання. Ці центри розташовані на базі вищих і середніх спеціальних закладів на Донбасі, а також в евакуйованих з Донецька і Луганська вишах. Утім, правозахисники кажуть: спрощений порядок вступу треба було запроваджувати для всіх українських вишів, а не тільки тих, що на Донбасі.

Більшість освітніх центрів розташовані на сході України в університетах, коледжах і академіях Донбасу, зокрема евакуйованих з окупованої частини країни. Проте є центри і в інших регіонах, зокрема, у Вінниці працює Донецький національний університет імені Василя Стуса, а в Кривому Розі – Донецький національний університет економіки і торгівлі. Повний список вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, де розташовані центри, і куди абітурієнти з окупованих територій, а також із зони АТО, можуть вступати за спрощеним порядком, можна знайти на сайті Міністерства освіти. Щоб звернутися туди, не потрібен ані сертифікат про проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), ані навіть атестат про отриману в Україні освіту.

У тих абітурієнтів, в яких немає атестату, – на один крок більше. Спочатку вони мають заповнити документи для вступу на екстернат в школу. І наступного дня вони складають два іспити – історію України, а також українську мову
Юрій Ковальов

«У тих абітурієнтів, в яких немає атестату, – на один крок більше. Спочатку вони мають заповнити документи для вступу на екстернат в школу, ми допомагаємо їх заповнити. І наступного дня вони складають два іспити – історію України, а також українську мову. Школа видає їм довідку, яка замінює атестат і яку впродовж чотирьох місяців обміняють на атестат», – розповів Радіо Донбас.Реалії Юрій Ковальов, керівник одного з освітніх центрів при Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля в Сєвєродонецьку Луганської області.

Після отримання довідки абітурієнт подає документи до обраного ним навчального закладу зі списку Міністерства освіти і здає ще один екзамен, який виш обирає самостійно, або виконує творче завдання, якщо його спеціальність це передбачає. Вибір не обмежується вишем, до освітнього центру якого абітурієнт приходив за довідкою. Освітні центри будуть працювати з 19 червня до 30 вересня.

Хочу нормальний диплом і нормальне майбутнє – абітурієнтка з Луганська

Якщо вчорашній випускник хоче вступати на бюджет і на денне відділення, він обмежений лише чотирма спеціальностями. Кількість заяв на контракт не обмежується, наголошує Ковальов. Минулого року в його університет вступило близько сотні людей, третина з яких проживала на непідконтрольній Україні території.

Абітурієнтка Олена приїхала в Сєвєродонецьк з окупованого проросійськими бойовиками Луганська. Вона не встигла отримати сертифікат ЗНО, сесії якого проходили до 16 червня.

«Залишилося скласти два іспити, історію і українську мову з літературою. І ще третій на вибір. Сьогодні я маю зателефонувати, а вже завтра, напевно, я зможу їх скласти. Я хочу, щоб в мене був нормальний атестат і диплом. «Документ» від «ЛНР» я не хочу, а з українським зможу працювати. Я все ж таки нормальне майбутнє хочу», – каже Олена. Вона збирається вчитися на психолога.

Спрощений порядок має працювати по всій країні – правозахисник

На думку юриста громадської організації «Восток SOS» Олени Луньової, з одного боку, новий порядок допомагає абітурієнтам з Донбасу, тому що їм важко конкурувати із іншими випускниками у знанні української мови і літератури. Проте він і обмежує їхні можливості – за спрощеним порядком вони можуть вступити лише в обмежену кількість вишів чи коледжів. Це – або навчальні заклади Донбасу, або ті, які вивезли з окупованої частини України.

«Я розумію, що треба підтримати виші, які перебувають у складній ситуації. Зрозуміло, що ВНЗ, які перемістили, втратили свою базу і опинились в складній ситуації. Їх треба підтримувати, вони мають свою історію. Але, мабуть, не за рахунок обмеження студентів з неконтрольованої території, щоб вони вступали тільки в ті виші», – вважає Луньова.

Правозахисник нагадала, що в окупованих вишах є низка проблем, зокрема з гуртожитками. Крім того, абітурієнтів з окупованих територій обмежують в східних і південних регіонах, хоча, можливо, їм корисніше було навчатися в західних регіонах країни.

В Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій кажуть: ідея спростити вступ для абітурієнтів із зони АТО і окупованих територій з’явилася майже одразу після створення міністерства, в 2016 році, але тільки з цього року це вдалося запровадити. За словами заступника міністра Георгія Туки, вони знайшли повне розуміння з боку Міністерства освіти.

«Палиця з двома кінцями. З одного боку, хочеться підтримати ту молодь, яка перебуває зараз на неконтрольованій території, а з іншого боку, хочеться підтримати й ті виші, які переїхали. Бо, відверто кажучи, люди зберегли вірність Україні, покидали свої квартири і майно, переїхали, проте їх тут ніхто не чекає», – каже Тука.

За словами заступника міністра, за початковою ідеєю спрощений порядок вступу абітурієнтів з окупованих територій в українські виші мав працювати на всій території країни, проте цю ідею не підтримали в українському парламенті.

ПОСЛЕДНИЙ ВЫПУСК РАДИО ДОНБАСС.РЕАЛИИ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG