Доступність посилання

ТОП новини

Як «простий чувак» із Аризони потрапив на «пряму лінію» до Путіна


Володимир Путін під час «прямої лінії», Москва, 15 червня 2017 року
Володимир Путін під час «прямої лінії», Москва, 15 червня 2017 року

Джеремі Боулінґ – другий американець, який звернувся до Володимира Путіна під час щорічного всеросійського телешоу за участю президента у форматі «запитання-відповіді». Щоправда, сам заморський гість прямого ефіру про це не здогадувався.

Традиційний телемарафон господаря Кремля не вирізнявся нічим особливим, адже й запитання були здебільшого традиційними: корупція, затримка зарплат, мізерні пенсії та погані дороги. Аж раптом «голос народу» звернувся до Путіна англійською: «Вітання, містере Путін! Я – палкий шанувальник. Я маю проросійську позицію. Зичу Вам здоров’я та успіхів у житті. Як американець, який сидить тут, в Америці, який бачить расистську русофобію, що зводить з розуму нашу країну, маю до Вас запитання: порадьте, як дохідливо пояснити моїм співгромадянам-американцям, що Росія не є ворогом?»

Як виявилося пізніше, голосом цим виявився американець Джеремі Боулінґ. До нього на «пряму лінію» до Путіна додзвонився лише один його співгромадянин – Едвард Сноуден у 2014 році (Едвард Сноуден звинувачений у США в шпигунстві та оголошений в міжнародний розшук).

Після завершення телемарафону Боулінґ у коментарі Радіо Свобода запевняв: він і гадки не мав, що відео, яке, за його словами, було записане 7 чи 8 червня, потрапить на російське телебачення. Мовляв, його про це не попереджали і про свою появу в ефірі він дізнався лише тоді, коли отримав посеред ночі повідомлення від друга.

Я простий чувак з Меси, Аризона, який злиться і має що сказати
Джеремі Боулінґ

«Я простий чувак з Меси, Аризона, який злиться і має що сказати», – зазначив Боулінґ і заперечив чутки про те, що працює на Путіна.

Від шанувальника Боллівуду до русофіла

46-річний Джеремі Боулінґ має сина і низку онлайн-проектів, серед яких – онлайн-радіостанція Dark Sky Radio, що співпрацює з російською станцією Radio Trassa.

У 2014 році він запустив на YouTube відеоблог, що має назву Movie Community College, в якому від першої особи в домашніх умовах критикує фільми. На сьогодні канал має близько 40 тисяч підписників.

Багаторічний фан боллівудського кіно Боулінґ прикипів душею й до російського, коли хтось вказав йому на історичні зв’язки між кіноіндустріями Росії та Індії. Він сказав, що російські фільмів, які він знайшов у мережі, включно з радянськими стрічками про Другу світову війну, справили на нього дуже сильне враження.

Боулінґ стверджує, що не володіє російською і що ніколи не був у Росії, але хотів би поїхати в Уфу і Сибір.

«Гадаю, Росія тепер частина мого щоденного життя», – сказав Боулінґ.

За його словами, він, як і багато американців у 1970-х і 1980-х роках, виховувався на типових стереотипах Холодної війни. Він пам’ятає футболки з написами «Краще червоний, ніж мертвий» і бурхливі оплески під час прем’єри голлівудського фільму «Роккі-4», що вийшов у 1985 році, коли американський боксер Роккі Бальбоа переміг росіянина Івана Драго.

В одному зі своїх останніх відео на каналі Movie Community College «простий чувак з Меси» хвалить пропагандистський документальний фільм про Крим, який транслювали на державному російському телеканалі.

«Стрибнути вище голови» через «ВКонтакте»

На Facebook-сторінці Боулінґа зазначено, що він є «революціонером у революційному русі». Він попросив не розголошувати його реального роботодавця, побоюючись переслідування з боку опонентів.

Я почав діалог з людьми у «ВКонтакте». Я почав чесати голову: «Хвилиночку, звідки тоді це підпирання образу Росії як «супердержави-ворога»? Я відчуваю, що мене надурили
Джеремі Боулінґ

«Я почав діалог з людьми у «ВКонтакте». Натрапляючи на середньостатистичних людей, я зрозумів, що вони такі ж, як і ми. Вони хочуть того ж, що й ми. Я почав чесати голову: «Хвилиночку, звідки тоді це підпирання образу Росії як «супердержави-ворога»? Я відчуваю, що мене надурили», – поділився своїми роздумами Боулінґ.

Він розповів, що останнім часом брав участь у багатьох дискусіях у соцмережах. Його заохочували відправити особисте повідомлення для майбутнього телемарафону за участі російського президента. Питання, яке Боулінґ намагався розмістити на веб-сайті Кремля, відхилили, тому що той є американським громадянином.

Його друзі у «ВКонтакте», тим не менш, пообіцяли, що відео, яке він записав і розмістив на своєму YouTube-каналі, передадуть у Кремль.

«Я ніколи не думав, що це таки трапиться, це було, наче стрибнути вище голови. Я був абсолютно приголомшений. Російський народ неймовірний», – радіє Боулінґ.

Над матеріалом працювали Майк Екл та Ярослава Куцай

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG