Доступність посилання

ТОП новини

«Один донор крові може врятувати життя трьох людей»: як здають кров за кордоном


Ілюстраційне фото. Здача крові, Київ, жовтень 2016 року
Ілюстраційне фото. Здача крові, Київ, жовтень 2016 року

Оксана Капінос

14 червня – Всесвітній день донора крові. В Україні день донора влаштовують час від часу для поранених на Донбасі бійців, незалежно від дати. В Україні система збору крові дуже проблемна. Донорство пов’язане з безліччю обмежень: після татуювання кров не можна здавати рік, а після поїздки в Азію та Африку – 3 роки. Крім того, щоб здати кров, потрібно мати громадянство України, адже останні 10 років діє закон, що забороняє іноземцям бути донорами, навіть якщо вони здорові і мають рідкісну групу. Кореспондент «Настоящего времени» (проект Радіо Свобода і «Голосу Америки») Оксана Капінос прийшла в пункт здачі крові в Празі і переконалася, що за кордоном заборон набагато менше.

У Празькому університеті гематології зберігаються тисячі літрів донорської крові. Щорічно на основі цих запасів виготовляють 20 тисяч препаратів.

У Всесвітній день донора сюди прийшли здати кров десятки людей. Дарина регулярно здає кров уже четвертий рік: «Я вірю в теорію бумеранга».

Перед тим як стати донором крові в Чехії, необхідно заповнити анкету, здати аналіз і пройти коротку співбесіду з лікарем. Головне, що цікавить лікаря, який розмовляє з потенційним донором: чи добре він себе сьогодні почуває.

Донором крові може стати будь-яка здорова людина у віці від 18 до 65 років. Важливо, щоб вага донора була понад 50 кілограмів, також у донора повинна бути чинна страховка
Яна Жлабова

«Донором крові може стати будь-яка здорова людина у віці від 18 до 65 років. Важливо, щоб вага донора була понад 50 кілограмів, також у донора повинна бути чинна страховка, – розповідає Яна Жлабова, головний лікар Інституту гематології та переливання крові в Празі.– За чеським законодавством, жінки можуть здавати кров 4 рази на рік, чоловіки – 5. А один донор крові може врятувати життя трьох людей».

Після отримання результатів аналізів можна лягати в крісло. Стандартна процедура здачі крові, при якій забирають 400 мілілітрів, займає не більше ніж 30 хвилин.

Абсолютний донор-рекордсмен – австралієць Джеймс Гаррісон. Він здавав кров майже півтори тисячі разів, за що його охрестили «людиною із золотою рукою». На основі його плазми створили вакцини для більш ніж двох мільйонів пацієнтів.

В Україні звання почесного донора можна отримати вже за 40 процедур здачі крові. Такий титул не тільки престижний, але і вигідний. Почесні донори у всьому світі мають пільги: від дострокового виходу на пенсію до премій і знижок на медобслуговування. За разову здачу вас також винагородять вихідним днем.

У цьому році темою Всесвітнього дня донора крові стали надзвичайні ситуації. За останнє десятиліття катастрофи і збройні конфлікти забрали понад мільйон життів. Після великих подій, як правило, число волонтерів, охочих здати кров, різко зростає – але ненадовго. Лікарі ж підкреслюють, що донори потрібні постійно, і в мирний час. Адже донорська кров – цінний ресурс як при плановому лікуванні, так і при невідкладній допомозі.

Щорічно в світі збирають близько 108 мільйонів порцій дорогоцінної людської крові. Половину здає «золотий мільярд» – люди, які живуть в країнах з високим рівнем доходу.

Відповідно до статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожній третій людині на Землі хоча б раз у житті потрібне переливання крові.

Інформацію про те, яка кількість українців і скільки літрів крові здає на місяць чи рік, отримати неможливо. Запас крові є державною таємницею в Україні.

За матеріалами публікації «Настоящего времени»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG